Delicatese Literare
Recenzii

Atracție periculoasă de Judith McNaught, Editura Miron – recenzie

Atracție periculoasă (Paradise)

Judith McNaught

Editura Miron

Traducere: Marilena Cojocaru

Numar pagini 607

Face parte din seria Second Opportunities

  1. Atractie periculoasa – Editura Miron (Paradise – 1991)
  2. Perfect – Editura Miron (Perfect – 1993) – recenzia 
  3. Soaptele noptii – Editura Miron (Night Whispers – 1998)
  4. Cu fiecare rasuflare a ta – Editura Miron (Every Breath You Take – 2005)

”O incomparabilă poveste de dragoste, romantică, profund emoționantă, despre miracolul celei de-a doua șanse. Cititorii vor fi fermecați…” – Publishers Weekly

Cartea Atracție periculoasă ne introduce într-o lume fascinantă, societatea selectă a oamenilor de afaceri super-bogați, plină de strălucire dar, în același timp, încorsetată de reguli și conveniențe. O lume în care descoperi că banii nu aduc fericirea, răpindu-ți uneori chiar libertatea de a alege.

Personaje memorabile, pătimașe, cu caractere puternice, iubire, trădare, pasiune, secrete, răzbunare, uneltiri, comploturi, emoții puternice, momente de umor și, mai presus de toate, speranță, toate acestea te captivează și te absorb în paginile cărții, pe care nu o poți lăsa din mână odată ce ai început-o.

Meredith era fiica lui Philip Bancroft, un magnat extrem de bogat, patronul unui lanț de magazine, și a unei actrițe, Caroline Edwards, care se făcuse remarcată mai mult prin frumusețe și aventurile ei scandaloase, decât prin talent. Pe când Meredith avea doi ani, Philip divorțase de mama ei, sătul de infidelitățile ei cunoscute de toată lumea, interzicându-i să mai aibă de-a face cu copilul ei.

Lipsită de afecțiunea maternă, Meredith primise o educație austeră, inflexibilă, Philip fiind disperat ca aceasta să nu o ia pe urmele mamei ei la maturitate. Prin urmare, Philip respinsese din start școlile de renume, considerându-le prea progresive și o înscrisese la o școală catolică, foarte strictă, neținând cont că acolo mergeau doar elevii săraci, lipsiți de posibilități materiale. Aceștia, imediat ce au remarcat Rolls-ul strălucitor ce o aducea și o lua de la școală, au tratat-o ca pe o intrusă, o ființă extraterestră ce aparținea altei lumi, o proscrisă.

Din fericire, a reușit într-un final să-și facă o prietenă – Lisa Pontini, ce provenea dintr-o familie de italieni, al cărei tată era lucrător la drmuri și care avea mai mulți frați și surori. Alături de familia acesteia, Meredith a petrecut clipe de fericire, invidiind-o în secret pe Lisa pentru libertatea de care se bucura. Din fericire, cele două au rămas colege și la liceu, Meredith reușind să-l convingă pe tatăl ei să obțină o bursă și pentru Lisa, care avea rezultate excelente la învățătură. Dar, spre deosebire de Lisa, care se bucurase cu mult entuziasm de anii de liceu, pierzându-și și virginitatea, Meredith trăise mai mult retrasă, dedicându-se studiului.

La optsprezece ani, a urmat prima înfruntare a voințelor cu tatăl ei în privința colegiului pe care să-l urmeze. Meredith a avut revelația că prețul plătit pentru mulțumirea tatălui său și menținerea păcii era mult prea ridicat, însemnând subjugarea individualității, renunțarea la propriile visuri legate de viitor și sacrificarea vieții personale.

Punctul culminant l-a constituit o petrecere simandicoasă la care urmau să ia parte și înaintea căreia tatăl ei a acuzat-o că nu vrea decât să o ia pe urmele mamei ei.

La petrecere, Meredith a remarcat un tânăr ce ieșea complet în evidență față de toți ceilalți. Era Matt Farrell, un tânăr de douăzeci și șase de ani, muncitor de pe o platformă petrolieră, ce urma să plece în Venezuela pentru o perioadă de un an și jumătate, la sfârșitul căreia urma să primească o primă substanțială. Faptul că era la club se datora fiului deținătorului platformei, care îl adusese acolo să îl umilească, înfuriat că tatăl lui i-l dădea ca exemplu de urmat.

Imediat ce ceilalți și-au dat seama că nu face parte din aceeași clasă socială cu ei, l-au izolat, ignorându-l. Reacția lui a fost de profund dispreț, arătând o completă indiferență. Totuși, Meredith nu a suportat nedreptatea și a socializat cu el, simțind o neașteptată atracție magnetică față de el. Însă, în momentul în care au fost remarcați de tatăl ei, acesta a avut o reacție virulentă, chemând paznicii să-l dea afară iar ei poruncindu-i ca unui țânc să se ducă acasă.

A fost ultima picătură. În spirit de frondă față de tatăl ei, înfuriată de acuzațiile nedrepte, împinsă și de atracția irezistibilă pe care o simțea față de Matt, a făcut exact lucrul de care acesta o învinuia – s-a culcat cu Matt, dăruindu-i virginitatea ei.

Consecințele vor fi dramatice. După șase săptămâni, Meredith a constat că era gravidă. Disperată, a plecat să-l caute pe Matt, pe care l-a găsit plin de unsoare, lucrând ca mecanic auto.  De cum a văzut-o, Matt a ghicit și motivul pentru care l-a căutat. El nu o sunase nu pentru că nu era interesat de ea, ci pentru că știa că nu avea pe moment ce să-i ofere, intenționând să o caute peste doi ani, când urma să i se termine contractul. Dar, în condițiile date, nu mai putea fi vorba de amânare. Matt s-a oferit imediat să se căsătorească cu ea. Meredith a avut un șoc în momentul în care a ajuns la el acasă – o locuință mică, mizeră, în care locuia împreună cu tatăl și sora lui. Mai era doar o săptămână până la plecarea lui în Venezuela și cei doi au încercat să condenseze timpul și să afle cât mai multe unul despre altul. Meredith a aflat astfel uluită că Matt avea o diplomă în afaceri, pe care intenționa să și-o folosească după ce va strânge fondurile necesare. Au urmat șase zile idilice, la sfârșitul cărora cei doi au început să spere că relația lor ar putea avea șanse de reușită, amândoi convenind ca ea să îl urmeze în Venezuela după ce el se va instala și se va asigura că sunt condiții decente de locuit.

Din păcate, până atunci, aveau de înfruntat reacția tatălui ei, care a fost de-a dreptul explozivă și vehementă. Cerând să rămână singur cu Matt, i-a aruncat acestuia cuvinte grele, ce tăiau în carne vie, acuzându-l că i-a furat visele lui Meredith, înlocuindu-le cu ale lui și, totodată, amenințându-l și spunându-i că nu va vedea un ban de la el.

”- Felicitări, Farrell, rânji Bancroft batjocoritor, adresându-i-se pe un ton încărcat de amărăciune și sarcasm. Ai reușit să lași însărcinată o fată inocentă de optsprezece ani, o fată cu toată viața înaintea ei, o viață care i-ar fi permis să meargă la colegiu, să călătorească, să se bucure de tot ce există mai bun pe lumea asta.”

”- Te crezi dur, Farrell, dar nu știi cum e să fii necruțător. Nu mă voi da în lături de la nimic ca să o scap pe Meredith de tine, iar dacă asta înseamnă să o las în zdrențe, desculță și gravidă, o voi face, te asigur.”

Matt, jignit că Philip considera că îl putea cumpăra cu bani, l-a amenințat la rândul lui.

”- Ascultă cu atenție, Bancroft. Peste câțiva ani voi avea bani suficienți ca să te cumpăr și să te vând, iar dacă îți bagi nasul în căsnicia mea, te îngrop de viu!”

Văzând că nu-l poate intimida, Philip a schimbat strategia, prefăcându-se că acceptă căsătoria lor, dar punându-le condiția să o țină pe moment secretă până se va naște copilul.

Uneltirile lui Philip, împreună cu o problemă medicală gravă a lui Meredith ce i-a provocat un avort spontan în luna a șasea, i-au despărțit pe cei doi. Fiecare era convins că celălalt l-a abandonat, întrucât Philip le ascunsese scrisorile la fiecare – pe ale ei interceptându-le înainte de a le trimite, iar pe ale lui ascunzându-le. Mai mult, în urma avortului, fiecare a avut impresia că celălalt l-a trădat în modul cel mai josnic. Lui Matt i s-a comunicat că Meredith a dorit avortul și a cerut un ordin de restricție pentru el, iar ei i-a transmis că Matt nu mai vrea să audă de ea după avort și că e de acord cu divorțul.

Suferința amândurora a fost cumplită. Meredith a trebuit să urmeze doi ani de consiliere psihologică pentru a-și depăși trauma sufletească, iar Matt s-a cufundat în alcool o perioadă, după care s-a adunat scrâșnind din dinți, făcând bani după bani, creând un colos financiar și având nenumărate aventuri, păstrându-și însă cinismul în privința femeilor.

După doisprezece ani, soarta avea să-i aducă în față în mod neașteptat.

Meredith urma să se căsătorească cu Parker Reynolds, prietenul ei din copilărie, ajuns un bancher de succes. Acesta știa de căsătoria ei eșuată din tinerețe și, analizând actele ei de divorț a constatat că acestea aveau un viciu de procedură, avocatul care le întocmise fiind de fapt un șarlatan.

Meredith trebuia să-și înfrunte demonul întunecat din trecutul ei, să-i expună situația și să-l roage să divorțeze legal.

Matt acceptă întâlnirea, care decurge amical, acesta arătându-se sincer interesat de progresele ei, părând chiar mândru de realizările ei în cadrul magazinului condus de tatăl ei și în care ea urmase treaptă cu treaptă. Deși șocat de vestea primită, Matt s-a arătat dispus pentru o rezolvare rapidă și discretă până în momentul în care a primit un telefon și a aflat că un proiect al lui fusese sabotat tocmai de tatăl lui care încerca în continuare să-i facă rău cu orice preț. Crezând că și ea era în cârdășie cu el, Matt a reacționat extrem de furios, spunându-i că-i refuză divorțul. Mai mult, a amenințat-o că îl dă în judecată pe logodnicul ei pentru înstrăinarea afecțiunii.

Înnebunită de reacția lui, dorind să-l facă să sufere la rândul lui, Meredith i-a aruncat niște vorbe extrem de grele, pe care le-a regretat imediat ulterior.

”- Naiba să te ia! țipă ea, cu obrajii în flăcări. Dacă îndrăznești să-ți bați joc de Parker te omor cu mâinile mele! Nu meriți să-i atingi nici măcar pantofii, izbucni ea. E de zece ori mai bărbat ca tine! Nu simte nevoia să vâre în pat fiecare femeie cu care se întâlnește. Are principii, e un gentleman, dar tu nu ești în stare să înțelegi pentru că sub costumul ăsta elegant ești tot un muncitor murdar, dintr-un oraș murdar, cu un tată bețiv și murdar.

– Iar tu, spuse el sălbatic, ești tot o scorpie rea și înfumurată.”

Matt a început să-și țese răzbunarea, suflându-i de sub nas un teren pe care ea și-l dorea enorm întrucât era un loc perfect pentru noul magazin pe care dorea să îl deschidă și oferindu-i-l ulterior cu zece milioane de dolari mai mult.

Vrând să-și ceară scuze și să încerce o reconciliere, Meredith s-a dus la el acasă, unde l-a găsit însă pe tatăl lui. De la acesta a aflat Meredith adevărul despre evenimentele din urmă cu doisprezece ani. Răscolită de emoții, dorind să-i spună și lui Matt partea ei de adevăr, Meredith a înfruntat viscolul pentru a merge la vechea lui locuință, unde Matt se dusese pentru a-și lua ultimele lucuri după ce o vânduse.

Matt, care nu încetase nici o clipă să fie obsedat de ea, singura femeie ce îl făcuse să se simtă atât de puternic și în același timp atât de slab, este bulversat la apariția ei, deși era convins că scopurile ei erau pur mercantile.

”Uitându-se acum la ea, Matt își înțelese în sfârșit obsesia care îi bântuise existența.

Meredith Bancroft era întruchiparea femeii – schimbătoare și imprevizibilă, arogantă și dulce, amuzantă și gravă, serenă și flușturatică, incredibil de manierată… inconștient de provocatoare.”

Dar, în momentul în care află adevărul, emoții clocotitoare se declanșează în ei. Amândoi conștientizează că au fost niște victime nevinovate și că nici unul nu l-a trădat pe celălalt. Matt este copleșit de suferință aflând chinurile prin care ea a trecut și în care el a fost împiedicat să-i fie alături. Pasiunea izbucnește între ei, imposibil de oprit și cei doi petrec clipe fierbinți împreună.

Dar, a doua zi, Matt constată că ea a fugit, speriată de consecințe și tulburată de ideea că era datoare să-i fie loială logodnicului ei.

Matt nu era însă dispus să mai renunțe la ea și era pregătit să lupte cu orice preț. Un adevărat ”taifun”, cum l-a numit Lisa, impresionată de tenacitatea lui, Matt s-a servit de orice armă o avea la îndemână pentru a o recâștiga pe Meredith, inclusiv a-i forța mâna să îl accepte din nou în viața ei.

Evenimentele se precipită, avocatul care le-a redactat divorțul în trecut este arestat și secretul lor devine public.

Pentru a aplana lucrurile, Meredith, Parker și Matt convin să dea o declarație comună. Parker, cel mai diplomat dintre toți, declară că lucrurile sunt sub control și divorțul se desfășoară foarte civilizat.

”Matt Farrell și cu mine suntem bărbați civilizați și vom rezolva situația în modul cel mai prietenesc posibil. Problema nu se deosebește prea mult de un contract de afaceri redactat greșit și care trebuie acum refăcut.”

Cât de curând, lucrurile vor scăpa însă de sub control, iar sărbătorirea zilei de naștere a lui Meredith va degenera într-o bătaie între cei doi în toată regula, imortalizată bineînțeles de ziariștii care îi urmăreau din umbră.

A doua zi, declarația lui Parker era reluată în ziarele de scandal, deasupra pozelor cu bătaia, iar dedesubt era scris cu litere de o șchioapă:

”FARRELL ȘI REYNOLDS – REFĂCÂND CONTRACTUL.”

Deși Matt și Meredith, atrași ca un magnet unul de celălalt, realizează că sunt destinați să fie împreună, vor trebui să mai treacă un test deosebit de important – cel al încrederii, fără de care nici o relație nu are șanse reale de reușită.

Mai multe sabotaje s-au petrecut simultat în mai multe magazine Bancroft și indicatorii de la bursă indicau o încercare de preluare forțată. Toate dovezile îl indicau pe Matt ca fiind autorul, iar Meredith l-a confruntat, cerându-i dovezi că este nevinovat. Matt a insistat că dovezile vor apărea probabil în curând dar, pe moment, va trebui să se încreadă doar în cuvântul lui.

”- Nu trebuie decât să ai încredere în mine câteva săptămâni până autoritățile vor afla adevărul. Îi întinse mâna. Ai încredere în mine, iubito, spuse el cu blândețe.”

Încercând să-i forțeze decizia, Matt i-a dat un ultimatum.

”Ori îmi dai mâna, spuse el, ori terminăm totul acum și punem capăt suferințelor noastre.”

Din păcate, Meredith a picat testul, plecând fără să-i întindă mâna. Curând, remușcările și spaima că l-a pierdut acum pentru totdeauna au năpădit-o. Cuvintele lui îi răsunau în minte.

 ”Mai devreme sau mai târziu va trebui să-ți asumi riscul și să ai încredere în mine, Meredith. Nu poți păcăli soarta stând pe margine și punând pariuri cât mai mici în legătură cu ceea ce se va întâmpla în viața ta. Ori te arunci în joc și câștigi, ori nu joci deloc. Iar dacă nu joci, n-ai cum să câștigi…”

Iar când venise în sfârșit momentul în care trebuia să facă o alegere, nu putuse să-și asume riscul, în ciuda promisiunilor lui de a-i oferi o viață plină de fericire.

”Dacă te muți la mine, îți voi oferi paradisul pe un platou de aur. Indiferent ce-ți dorești, tot ce-ți dorești. Firește, paradisul nu poate exista fără mine. Voi fi și eu acolo…”

Meredith își dă seama că, de fapt, în sufletul ei a știut tot timpul că el era nevinovat dar s-a lăsat influențată, din nou, de tatăl ei. Își dă seama că a venit momentul să aibă curajul să ia o decizie radicală. Refuză să semneze orice act contra lui Matt, dându-și demisia din funcția de președinte interimar și înfruntându-l totodată și pe tatăl ei.

”- Nu mă iubești, nu destul de mult ca să vrei să fiu fericită. Iar orice altceva nu se cheamă dragoste, e doar o dominare egoistă a unei alte ființe omenești.”

Sperând cu tot sufletul într-o nouă șansă, Meredith s-a dus la Matt și și-a pus sufletul pe tavă.

”- Dacă mai ești dispus să mă duci acolo, spuse ea înghițind dureros, mi-ar plăcea să văd paradisul.”

Pentru o clipă nesfârșită, ea s-a temut că Matt o va respinge, dar acesta i-a întins mână și a strâns-o puternic la piept, rostindu-i cu pasiune: ”Te iubesc!”. Meredith nu mai observa nimic în jur, nici exclamațiile, nici aplauzele, nici sclipirile vesele ale aparatelor de fotografiat. În fond, era deja la jumătatea distanței spre destinația ei…

O carte intensă, emoționantă și deosebit de romantică, în care descoperi că pentru a-ți găsi fericirea trebuie să ai uneori curajul să îți asculți instinctele și să-ți asumi riscul, că încrederea este esențială într-un cuplu, iar într-o iubire adevărată șansele acordate pot fi nenumărate și iertarea se extinde și la cei de care persoana iubită este atașată, chiar dacă aceștia au greșit enorm față de tine…

Mi-a făcut o deosebită plăcere să-i reîntâlnesc pe Matt și Meredith în Perfect, a doua carte din serie, și să descopăr trăinicia relației lor.

Am menționat cartea în Top 10 cupluri romantice contemporane care au beneficiat de miracolul celei de-a doua șanse după ce s-au despărțit

Cărțile autoarei Judith McNaught pot fi comandate pe elefant.rolibris.rolibrarie.netemag.ro

Recenzii Editura Miron

Recenzii Judith McNaught

22 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *