Delicatese Literare
Cărți pentru copii

Caietul. Roman mic pentru fetițele care cresc mari de Ioana Chicet-Macoveiciuc, Editura Univers – recenzie

Caietul. Roman mic pentru fetițele care cresc mari

Ioana Chicet-Macoveiciuc

Ilustrator: Miruna Pancu

Editura Univers

Colecția UNICORN UNIVERS

Nr. de pagini: 86

An apariție: 2020

Mura e o fetiță isteață care observă că trupul, gândurile și emoțiile ei se schimbă pe măsură ce crește. Ca să nu-și pună părinții în situații delicate, Mura încredințează jurnalului ei cele mai arzătoare întrebări. Curând, găsește în paginile lui răspunsuri simpatice, informate, calde și liniștitoare scrise de mâna unui personaj misterios.

„Caietul va aduce înțelegere și siguranță în multe familii, prin darurile informaționale generoase și solid documentate științific, oferite însă cu atât de multă delicatețe, empatie, grijă și frumusețe. Recomand Caietul cu toată responsabilitatea profesională și cu încrederea că în el își vor găsi răspunsuri și își vor alina confuzia generații de preadolescente.“ — Diana Stănculeanu, psiholog și psihoterapeut

„O carte scrisă cu empatie, umor și delicatețe despre întrebările și neliniștile cu care se confruntă fetițele atunci când încep să lase în urmă vârsta copilăriei.“ — Diana Crupenschi, Director Editorial, Editura Univers

Fetiței mele i-a plăcut mult! E prima carte citită pe nerăsuflate, în rest, îi ia câteva zile. E ceea ce avea nevoie fix acum (la 9 ani), ca stil și informație, deși mai are cărți despre schimbările vârstei. Mulțumim! – Cristina.

„E cea mai faină carte pe care am citit-o vreodată!” – Marisa, 10 ani, Brasov

Caietul. Roman mic pentru fetițele care cresc mari”, de Ioana Chicet-Macoveiciuc este un foarte simpatic ghid pentru fetele aflate în perioada de (pre)pubertate, îmbrăcat în forma unei povești cu care acestea pot rezona cu ușurință.

Eroina poveștii, Mura, este o fată care observă că lucrurile nu mai sunt ca înainte în ceea ce o privește, că începe să se dezvolte diferit față de copilărie atât fizic, cât și psihic. Este o fetiță oarecum introvertită, dar foarte inteligentă, iar prietenii săi cei mai buni rămân în continuare căluțul Nicu, girafa Nina și peștele Vasile. Are și câteva prietene la școală, dar vorbim de acea prietenie oarecum superficială și puțin egoistă care caracterizează relațiile școlare, mai ales la această vârstă. Mura se simte adeseori neînțeleasă, iar sprijinul său cel mai mare este un caiet, care a ajuns deja la al optulea volum, întrucât de mică a tot desenat în el.

Prin desen, Mura exprimă trăiri și sentimente, ca un adevărat mic artist. Are o relație foarte bună cu părinții și cu bunica, dar nu se simte chiar în largul ei în lumea adulților. Ar vrea să îi întrebe multe lucruri, dar ceva o reține. Soluția? Să apeleze la caietul fermecat.

Narațiunea curge lin, plăcut, aerisit. Mura începe să își treacă întrebările presante în caiet, însoțindu-le, bineînțeles, de desene. Surpriză! Caietul îi răspunde cu un scris elegant, cu sfaturi foarte bune și pe înțelesul ei. Minunea se petrece, de regulă, atunci când ea doarme sau e la școală, dar și în alte momente în care nu este în preajma caietului. E un fel de magie.

„De ce uneori mă simt așa de diferită de ceilalți oameni?” – e prima întrebare la care Mura caută răspuns. Uimită, încântată, citește răspunsul și decide că are multe întrebări pentru caietul fermecat. „E în regulă să nu îmi placă alți copii?”. Rapid urmează alte două întrebări care îi stau pe suflet Murei: „E normal să vreau uneori să fiu singură?” și „E normal să vreau uneori să nu-i spun mamei sau lui tata ceva?” sau „E bine să încalc regulile ca să mă placă prietenii mei?”. Iată o parte din răspunsul Caietului:

„Când ești în situații în care trebuie să decizi lucruri care ți se par importante, ai încredere în instinctul tău. Instinctul ăsta e ca o voce mică, pe care uneori n-o auzi, dar o simți la tine-n stomac. După ce iei o decizie, uneori simți așa o strângere acolo. E vocea, instinctul tău care-ți spune: Mai gândește-te. Când decizia e bună, în stomac e liniște, chiar dacă mintea îți spune că ai pierdut ceva.”

Astfel, rând pe rând, Caietul îi lămurește fetei întrebările și neliniștile specifice vârstei, cu blândețe și calm, pe înțelesul ei. Acest lucru este foarte util pentru a nu lăsa să ia amploare sentimente negative de rușine, frică sau vinovăție, care depășind anumite proporții pot dăuna mult viitorului adult, dar și de a acoperi întrebări legate de dezvoltarea fizică, de exemplu și schimbările care intervin la pubertate.

Cartea are un aspect foarte prietenos, scrisă cu un font mare, aerisit, ilustrațiile semnate Miruna Pancu foarte potrivite, iar coperta este cartonată și rezistentă.

Un cadou atât frumos cât și util pentru fetele de 9-11 ani, care se vor bucura să îl găsească, de exemplu, sub brad în dimineața de Crăciun.

„Află ce vrei, află la ce ești bună, ce-ți place să faci, cum poți să ajuți și pe alți oameni să le fie bine, apoi fă asta și vei primi înapoi bucurie, recunoștință, apreciere, satisfacție și, cel mai probabil, și destui bani să poți călători și dansa așa cum îți dorești!

Nu lăsa pe nimeni să te descurajeze, să te facă să te simți mică, să te oblige să accepți ce vocea ta din stomac spune că e greșit!

Îndrăznește! Visează! Fii de partea celor slabi! Vorbește și în numele lor!

Fă ceva bun în fiecare zi, pentru altul sau pentru tine.”

Cartea „Caietul. Roman mic pentru fetițele care cresc mari” de Ioana Chicet-Macoveiciuc poate fi comandată pe edituraunivers.ro, libris.ro, carturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți Editura Univers

Recenzii și prezentări cărți Ioana Chicet Macoveiciuc

Recenzii și prezentări cărți pentru copii

Recenzii și prezentări cărți autori români

Recenzii și prezentări cărți Colecția Unicorn

11 Comments

Spune-ți părerea!