Delicatese Literare
Recenzii

Minciuni mortale de Harriet Tyce, Editura Litera, Colectia Buzz Books – recenzie

Minciuni mortale

(The Lies You Told – 2020)

Harriet Tyce

Editura Litera

Colectia Buzz Books

Nr. pagini: 400

An apariție: 2021

Traducerea:  Ana-Maria Scarlat

De aceeași autoare: Portocala sângerie

Harriet Tyce s-a născut și a crescut la Edinburgh. A studiat literatura engleză la Oxford University, apoi dreptul la City University, după care a fost avocat de drept penal timp de aproape zece ani. Mai târziu, a început să scrie și a absolvit un masterat de scriere creativă (ficțiune polițistă) la University of East Anglia. A debutat în 2019 cu romanul Portocala sângerie (Blood Orange), urmat, în 2020, de Minciuni mortale (The Lies You Told). Locuiește în nordul Londrei, împreună cu soțul și copiii.

După mai bine de zece ani, Sadie se întoarce la Londra, împreună cu fiica ei, Robin. Va trebui să locuiască în sinistra casă a copilăriei, să-și dea fiica la școala exclusivistă care nu-i trezește amintiri plăcute și să-și reia activitatea de avocat.

La școală, sunt întâmpinate cu ostilitate, iar eliberarea pe neașteptate a unui loc pentru Robin are în spate o poveste sumbră și neclară. Primul dosar penal la care Sadie urmează să lucreze o tulbură sub aspectul adevărului și al moralității. Pe măsură ce lucrurile încep să se aranjeze la suprafață, când Sadie și Robin simt că au ajuns pe linia de plutire, zvonuri, semne și sentimente ciudate ies la iveală, iar neliniștea crește până la teroare.

Nimic nu este ceea ce pare a fi. Totul este construit pe un eșafodaj de minciuni. După un regal de șocuri și întorsături de situație, Harriet Tyce reușește să păstreze surpriza până la final.

„O carte captivantă, plină de răsturnări de situație, de la autoarea romanului Portocala sângerie.“ Sarah Pinborough, autoarea bestsellerului Prin ochii ei

Am citit Minciuni mortale în două zile, neștiind cum să dau paginile mai repede. Este densă și alertă, sentimentul că ceva nu e în regulă crește înfiorător; scrisă desăvârșit, cu un final absolut șocant.“ Lisa Jewell, autoarea bestsellerului O viață regăsită

„Mi-a plăcut enorm Portocala sângerie, așa că abia am așteptat să pun mâna pe Minciuni mortale. Este o revenire triumfală, fiecare rând este incitant, bine scrisă, dă dependență, la fel ca cea dinainte.“ Sara Collins

„O lectură alertă, cu o răsturnare de situație pe care o vei citi încă o dată, pentru că nu-ți va veni să crezi că nu ți-ai dat seama.“ John Marrs

Minciuni mortale” de Harriet Tyce este un thriller psihologic care captivează prin modul în care autoarea reușește sa creeze suspansul pe tot parcursul povestii, prin inteligența cu care aceasta își creionează  personajele și măiestria de a oferi un final absolut șocant!

Sadie Roper, fost avocat în Londra, se căsătorește și se mută în America, acolo unde duce o existență liniștită alături de soțul și fetița ei, Robin. Viața ei se năruie când, obligată de eșecul în căsnicie, se întoarce  Anglia, în casa  în care a crescut, nevoită să-și reia activitatea de avocat, condiționată de moștenirea lăsată de mama ei, o dominatoare rece, fără instincte materne.

Sadie, împreună cu Robin, trebuie să facă tranziția dintr-un cămin luminos într-o casă mare, rece și dărăpănată, care-i trezește fiori și amintiri pe care cu greu a reușit să le ascundă în cele mai adânci unghere ale minții. Singura care-i este alături este Zora, avocat și cea mai buna prietenă, în rest, parca toată lumea s-a aliat să-i facă zile negre.

Robin e nefericită pentru că trebuie să-și continue educația la exclusivista școală de fete Ashams – condiția principală din testamentul bunicii pentru ca ea împreună cu mama ei să poată locui în casa lăsată moștenire – iar adaptarea nu este deloc ușoară, având în vedere atât răutatea și invidia odraslelor bogătașilor, cât și regulile stupide, rigide și traumatizante pe care trebuie să le respecte pentru a se încadra în standardele academice ale școlii.

Anxietatea lui Sadie atinge cote alarmante când acceptă să lucreze, ca avocat, la un caz intens mediatizat, ceea ce pune, suplimentar, presiune pe ea. Totul devine o competiție pentru a supraviețui cerințelor din testamentul  mamei sale, dar și pentru a asigura stabilitatea financiară și mai ales emoțională a fiicei sale, Robin!

Stresul provocat de procesul la care lucrează, marginalizarea lui Robin la școala „de fițe”, confruntările zilnice cu „comitetul de mame”, dar mai ales minciunile construite abil în jurul lor, determină întorsături de situație,  excelent regizate de către autoare, care o pun pe Sadie față în față cu situații limită, teribile, de necrezut!

Peste toată povestea plutește presentimentul sumbru că ceva  îngrozitor se va întâmpla…

Ceva nu e cum trebuie…

 Cineva nu se potrivește în acest scenariu…

Cine, cum și mai ales de ce, sunt întrebări ale căror răspunsuri le veți găsi în excelentul roman „Minciuni mortale” de Harriet Tyce.

„Șemineul cu gaz este încă aici. Îmi amintesc că uneori, iarna, în zilele cele mai friguroase, mama ma lăsa să mă îmbrac lângă el, avertizând-mă să nu mă apropii prea mult. Pe vremea aceea, n-aveam voie să-l ating. Și acum mi-e frică să-l ating. E maro, lucios, iar colțurile ascuțite ies de sub vopsea. Arzătoarele de ceramică sunt înnegrite de funingine. Nici nu știu dacă mai funcționează. Căminul din jurul lui, odată alb, s-a îngălbenit și are urme de arsură deasupra focului (…) Robin se mișcă lângă mine, oftează și se cufundă din nou în somn. Nu vreau s-o trezesc. Azi va fi o zi destul de grea pentru ea. Ma încearcă neliniștea. Pereții cu igrasie mă apasă, iar gândurile la casa călduroasă pe care am părăsit-o mă bântuie.”

Cărțile din colecția Buzz Books pot fi comandate pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro, librex.ro, librariadelfin.ro

Recenzii și prezentări cărți din Colecția Buzz Books

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

9 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *