Delicatese Literare
Recenzii

Misterele Zarondiei de Gelu F. Achiș, Editura Datagroup – recenzie

Misterele Zarondiei

Gelu F. Achiș

Editura Datagroup

Anul apariției: 2018
Număr de pagini: 474
1. Misterele Zarondiei
2. Cântecul zăpezilor – recenzie
3. Războiul Începutului
Misterele Zarondiei este primul volum dintr-o serie, care povestește aventurile unor copii ce se trezesc azvârliți într-o lume nouă, fascinantă, unde pericolele pândesc la tot pasul. Când hotărăsc să descopere cum au ajuns acolo și cum se pot întoarce acasă, soarta îi conduce pe drumuri nebănuite, despărțindu-i, punându-i în situații grele și aducându-i în fața unor decizii importante. În păienjenișul lumii noi, misterele apar ca ciupercile după ploaie, iar informațiile ce li se relevă, secretele tulburătoare și ființele stranii, adâncesc enigmele și mai mult. Curajul, încrederea, prietenia, curiozitatea, hotărârea, teama de necunoscut, toate îi vor împinge să răzbată în acest nou început.
Vor reuși să supraviețuiască? Vor afla cum au ajuns în lumea nouă? Se vor întoarce vreodată acasă?
O carte plină de acțiune și mister, unde fantasticul și realul aproape că merg mână-n mână.
“Misterele Zarondiei” este o carte pentru adolescenți, peste 14 ani aș zice eu – chiar dacă personajele au doar 12, dar poate fi citită și de adulți. Am rămas impresionată de stilul autorului, care a știut să dozeze atât de bine acțiunea încât nu am realizat când am terminat cele aproape 500 de pagini ale cărții. La final nu am putut spune decât că aș mai fi vrut. Personaje credibile și bine conturate care-ți ajung la suflet, un mister care se cere elucidat și o combinație perfectă de suspans și mister, adrenalină și SF, cam asta găsiți citind această carte.
Autorul începe acest prim volum cu un citat foarte frumos și plin de adevăr din George R. R. Martin:
“Un cititor trăiește o mie de vieți înainte de a muri. Omul care nu citește trăiește doar o singură viață.”
“O astfel de situație i-ar fi îngrozit pe mulți copii, dar nu și pe Roger Raul. Era un băiat de doisprezece ani din Cluj-Napoca, ce învăța la Liceul de Informatică “Tiberiu Popoviciu”. Ceea ce-l deosebea de majoritatea copiilor erau înclinațiile sale spre lucruri ieșite din comun, aventuri, explorări și mistere.”
Astfel îi cunoaștem pe Raul și prietenul acestuia, Dan. Doi tineri curioși, cărora le place să exploreze locuri noi și să dezlege mistere. Nedumeriți și curioși să afle cum au ajuns în acest loc, deoarece se pare că nu-și mai amintesc, descoperă că grupului lor s-a adăugat și prietena lor, Vanesa…
“— Și, vrei să spui că nu-i posibil să ne fi răpit și abandonat cineva în pustietatea asta? continuă Vanesa.
Raul expiră lung.
— E posibil, dar nu văd de ce-ar face cineva așa ceva.
— Aveți ceva lucruri la voi? întrebă Vanesa.”
Oare ce s-a întâmplat cu cei trei prieteni? Și cel mai important: unde se află?
“— E foarte bizar, murmură Dan îngândurat. Dacă ar fi totul un vis…
— Tare mă tem că nu e, replică Vanesa. Cred că cel mai bun lucru pe care-l putem face e să mergem într-o direcție și să căutăm pe cineva. Doar așa putem afla unde suntem.”
Descoperă copaci gigantici cu frunzulițe luminiscente, o junglă ciudată în apropierea mării — care pare a fi locuită de un șarpe imens… O lume stranie!
Raul este hotărât să cerceteze împrejurimile și să găsească apă și hrană, dar și adăpost pentru noapte. Nu găsesc decât apă, apoi pericolul reprezentat de o gorilă agresivă îi destabilizează. Dan este luat de o reptilă zburătoare, Raul leșină în urma unei lovituri, iar Vanesa este rănită… Situația este mai mult decât gravă, copiii sunt într-un real pericol iar atmosfera cărții îmi aduce aminte de cărțile lui Jules Verne, pe care le citeam cu mare plăcere în copilărie.
“— Zarondia face parte din lumea Masiv Al’khaul — cea care cuprinde toate întinderile de apă și pământ, cunoscute sau necunoscute de către zagriți.
Răspunsul acesta îl băgă și mai tare în ceață pe Raul.
— Adică nu suntem pe planeta Pământ?
Tae Vosch clătină din cap.
— Zagriții nu știu unde se află acest loc numit Pământ.”

Astfel, realizăm cu uimire că autorul a îmbinat două genuri diferite în această carte: fantasy și science-fiction, realizând o lume absolut nouă, cu ființe demult dispărute și altele ciudate, o floră și faună stranii, pericolele ce pândesc la tot pasul ținând cititorul cu inima-n gât.
În Tasorin, Vanesa și Raul își aleg meserii care să-i ajute să ajungă la statutul de iluminatori. Abia atunci vor avea o șansă să ajungă acasă. Dar, situația se complică iar Vanesa și Raul se trezesc implicați în luptele din Zarondia înainte de a avea vreo șansă să îl găsească pe Dan.
O carte ce mi-a înfățișat o întreagă lume, veche și nouă deopotrivă, plină de mistere care te învăluie și pe care încerci să le dezlegi doar pentru a descoperi că lucrurile sunt mult mai complicate decât credeai.
Acțiunea intensă a cărții, plină de acțiune și adrenalină, nu ne lasă nici să respirăm cât citim cartea. O altă parte interesantă mi s-a părut faptul că zagriții vorbeau chiar limba română!
Mi-au plăcut tinerii noștri curajoși care nu s-au speriat de situația în care s-au trezit, ci au hotărât să facă față noutăților apărute în viața lor, păstrându-și speranța că vor putea reveni acasă.
Când să spui că lucrurile încep să se așeze și ți se pare că întrevezi desfășurarea acțiunii de acum înainte, autorul complică din nou situația! Cum o face? Apar în scenă Exilații!
Cine sunt aceștia și ce urmăresc ei? Cum de Dan se află printre ei? Ce se întâmplă cu acești copii? Toate acestea și multe alte răspunsuri și aventuri de neuitat le aflați citind “Misterele Zarondiei”.
“Luă dintre cărți o tolbă, din care scoase un pergament pe care-l desfășură pe masă. Avea titlul GROAPA MORȚILOR — HARTA DETALIATĂ (ÎNTOCMITĂ DE EXILAȚI). Fascinat, Raul își trecu ochii peste ilustrațiile și explicațiile de pe ea, observând că era notat totul, de la plante otrăvitoare, până la ascunzișurile și teritoriile animalelor. Însă în centrul hărții descoperi ceva ce-i făcu inima să tresalte de bucurie. Pe un petec de pământ din mijlocul unui lac scria “Insula Rapinilor”.”
Rapinii era reptilele zburătoare ce-l răpiseră pe Dan!
Acțiunea din Groapa Morților este un succes și un eșec în același timp. Sunt avantaje — faptul că Raul a găsit acea hartă detaliată a Gropii; și dezavantaje — misiunea gardienilor de a-l găsi pe Dan a fost compromisă.
Aflăm despre Zarondia și ușor, ușor, începem să descoperim misterele acestei planete și pe cele ale locuitorilor ei. Iar Raul și Vanesa sunt din ce în ce mai intrigați.
O lectură captivantă de la început și până la sfârșit! O aventură incitantă, cu multe răsturnări de situație, cu pericole ce se abat asupra tinerilor noștri și ajutoare nesperate.
Așezarea Davina este un fel de pământ sacru al Zarondiei, locul unde s-au retras Părinții Spirituali după crearea așezărilor, crearea căilor de acces către acestea și plantarea Copacilor Vieții.
Autorul Gelu F. Achiș dă dovadă de o imaginație debordantă, ieșită din comun în sens bun. Un copil de 14 – 16 ani cu siguranță este încântat de o asemenea carte. Eu una, am intrat în atmosfera cărții foarte ușor și acum sunt curioasă să descopăr finalul.
Aflăm despre Regatul Seramya — un regat demult dispărut, și despre shabiri — locuitorii acestui regat, care au apărut prin anul 722 Zarondian…
“Stelele sclipeau într-un albastru ca de gheață, iar sateliții naturali ai planetei Masiv Al’ Khaul scăpărau o lumină lăptoasă. Era trecut de mijlocul nopții, iar aerul rece șerpuia ca un fior din crevasele adânci ale Munților Pamis.”
Această planetă mă poartă cu gândul la un Pământ în epoci demult apuse, cu civilizații dispărute și animale și plante ce nu se mai găsesc. Un adevărat univers paralel sau o imagine în oglindă!
Vanesa este mușcată de un șarpe, apare Dan, iar Exilații sunt prinși…
Ce urmează de aici înainte vă invit să descoperiți voi. Eu vă spun doar că această carte este deosebită. Mi-a făcut cunoștință cu o lume fantastică, originală și plină de neprevăzut. O acțiune frumos construită, mistere ce se cer scoase la lumină și niște personaje incredibile!

Mulțumim Gelu F. Achiș pentru exemplarul oferit spre recenzie

Cartea poate fi comandată de pe edituradatagroup.ro, librarie.net

Recenzii și prezentări cărți autori români

16 Comments

Spune-ți părerea!