Cheia luminii de Nora Roberts, Trilogia cheilor, Editura Orizonturi – recenzie
Cheia luminii
(Key of Light – 2003)
Nora Roberts
Editura Orizonturi
An apariție: 2010
Prima carte din Trilogia cheilor – Key Trilogy:
1. Cheia luminii – Editura Orizonturi – Key of Light – 2003
2. Cheia cunoaşterii – Editura Orizonturi – Key of Knowledge – 2003
3. Cheia curajului – Editura Orizonturi – Key of Valor – 2003
Trei femei, Malory, Dana și Zoe, aparent neavând nimic în comun, sunt aduse într-o noapte furtunoasă într-un castel cu un renume destul de straniu.
Cele trei se întâlnesc pentru prima data: Malory lucrează în domeniul artei, Dana este bibliotecară, iar Zoe lucrează într-un salon de coafură. Ele sunt atrase într-o adevărată aventură de două personaje, Rowena si Pitte, la fel de ciudate ca propiile nume.
În fapt, cei doi sunt niște zei alungati de dincolo de Cortina Viselor deoarece, din cauza neatenției lor, celor trei fiice ale regelui zeu le-au fost răpite sufletele și au fost închise într-o cutie de sticlă ce nu putea fi descuiată decât cu trei chei de aur ce trebuiau găsite și răsucite în încheietori de trei muritoare.
Cheile reprezintă frumosul, cunoașterea și curajul.
Cheia lumii, prima parte a trilogiei, descrie tentativa găsirii primei chei de catre Malory. O încercare temerară, o căutare aproape imposibilă...
Va fi un prim succes sau totul se va cufunda în resemnare?
O noapte furtunoasă, un castel ușor înfricoșător, Warrior’s Peak, străjuit de războinici de piatră, un cuplu cam ciudat pe post de gazde, deși ireal de frumoși – Rowena și Pitte -, o poveste fantastică și un tablou dincolo de orice explicație rațională – de asta au parte trei tinere femei care au primit câte o invitație misterioasă căreia i-au dat curs.
Cele trei femei par a nu avea nimic în comun la prima vedere: Malory lucrează la o galerie de artă, Dana e bibliotecară, iar Zoe e coafeză. Sunt de vârste apropiate – 27- 28 de ani și descoperă că au totuși ceva în comun: toate trei sunt pe cale de a-și pierde locul de muncă din varii motive, perspectivă care le sperie foarte mult, mai ales pe Zoe, care avea și un copil de crescut.
Astfel că, atunci când li se propune să accepte o misiune la limita incredibilului, însă foarte bine plătită – 25 de mii de dolari pe loc pentru fiecare și câte un milion dacă reușesc să ducă misiunea la capăt, cele trei acceptă. Puteau accepta doar împreună, iar misiunea le implica pe toate trei. Însă existau și o pedeapsă: dacă nu reușeau, un an din viață le era „șters cu buretele”, ca și când nu ar fi existat… Însă, după cum si-au dat seama prea târziu, au uitat să întrebe care an din viața le era luat…
Sunteți curioși despre ce e vorba? Ei bine, e timpul să aflăm o legendă despre zei, muritori și semizei și despre Cortina ce desparte cele două lumi. Uneori zeii mai lipsiți de importanță treceau prin Cortină și se stabileau în lumea oamenilor. Dar o dată, un zeu puternic s-a îndrăgostit de o muritoare pe care a luat-o în lumea lui, fapt nemaiîntâlnit până atunci și neacceptat pe deplin de ceilalți zei. Cei doi au avut trei fete, semizeițe cu suflete muritoare. Ajunse tinere femei, au fost condamnate – printr-o vrajă – la un somn etern.
”Vraja rostită le-a aruncat într-un somn etern, o moarte vie. Și, dormind, au fost trimise înapoi prin Cortină, cu sufletele lor nemuritoare încuiate într-o cutie care avea trei chei. Până când cheile se vor răsuci, de la prima la a treia, fiicele vor rămâne prinse într-un somn vrăjit, iar sufletele lor vor plânge în închisoarea de sticlă.”
Și a mai fost aruncată o vrajă: în fiecare generație din lumea oamenilor se vor naște trei femei care, aduse laolaltă, ar putea găsi cheile. Nimeni nu reușise însă până acum.
În acest timp și în această generație, se pare că ele erau cele trei femei predestinate. Și totul ar fi fost prea fantasmagoric să poată fi crezut, dacă nu ar fi fost tabloul străvechi din galeria de tablouri a castelului, care le înfățișa pe cele trei surori semizeițe… și în care Malory, Dana și Zoe si-au recunoscut, fără dubiu… propriile chipuri.
După cum am spus mai devreme, tinerele acceptă misiunea. Fiecare va avea de găsit o cheie. Aveau la dispoziție, pe rând, câte 28 de zile. Trag la sorți ordinea în care să înceapă, iar prima aleasă este Malory.
Dacă una din ele dădea greș, totul se anula. Puteau reuși doar daca fiecare găsea una din cele trei chei, astfel încât la final să poată fi aduse laolaltă.
Acțiunea acestei minunate povești urban-fantasy se petrece în Pleasant Valley, o localitate pitorească de la poalele munților Apalași.
A doua zi după uluitoarea și incredibila noapte petrecută la castelul ce străjuia întunecat localitatea, Malory este concediată, după cum se temea. Și, ca și când nu era destul de necăjită, pe când ieșea din clădire cu câteva cutii cu obiecte personale în brațe, e lovită și trântită pe jos de un câine mare, negru și lățos. Prietenos după cum s-a dovedit ulterior, dar asta nu a făcut-o să fie mai puțin nervoasă pe stăpânul lui care evident nu putea să-l stăpânească. „Un idiot și câinele lui” era tot ce-i lipsea.
Singura plasă de siguranță erau cei 25 de mii de dolari ce îi fuseseră deja virați în cont. Tot ce mai avea de făcut era „doar” să găsească misterioasa cheie.
Punctul de pornire: biblioteca unde lucra Dana. Se întâlnesc toate trei și, cu un teanc de cărți și caiete la îndemână, își încep munca de documentare despre miturile și legendele celtice, mutând în curând „tabăra” acasă la fratele Danei, Flynn, ziarist la o publicație locală de succes, care locuia în apropiere. Partea bună: se puteau baza pe ajutorul lui calificat în munca de documentare. Partea proastă: Flynn era… „idiotul cu câinele”! Câinele se numea Moe și e foarte simpatic și afectuos.
Însă jurnalistul din Flynn, care se pregătise pentru un „caz” real, a explodat când a auzit povestea și în ce consta misiunea celor trei. Crescuse auzind povești și legende de la bunica lui irlandeză, cunoștea chiar și povestea de față – Fetele de sticlă se numea – dar ca trei tinere raționale, printre care și sora lui, să i-o prezinte ca pe un fapt real, asta era prea de tot!
„Oamenii aceștia doi, pe care nu îi cunoașteți, v-au dat fiecăreia câte 25 de mii ca să căutați cheile magice? Mai au de vânzare și boabe de fasole? Și poate o gâscă de aur?”
Văzând problema prin ochii cuiva din afară, chiar părea aiurea rău.
Dar, fapt e că primiseră banii, bătuseră palma și afacerea-i afacere, înțelegerea e înțelegere și trebuia s-o onoreze. Vai, dar cum?! Aveau un singur indiciu: semizeița lui Malory, ca s-o numim așa, apărea în tablou cu un instrument muzical în mâini. Deci ceva din sfera muzicii- artei- frumosului. Iar Malory, care lucrase până de curând într -o galerie de artă părea persoana potrivită pentru această cheie anume.
Cifra trei pare de asemenea semnificativă: trei semizeițe, trei chei, trei muritoare, trei tablouri (nu v-am dat amănunte în privința acestora, veți vedea cum apar și, mai ales, de cine sunt pictate). Și, foarte interesant, trei tineri bărbați care se prefigurează a fi perechile celor trei tinere: Flynn, care se arată interesat de Malory, Brad – omul de afaceri Bradley Charles Vane IV -, care va fi vrăjit de Zoe, deși aceasta îl antipatizează pentru ceea ce reprezintă el (pe cei indecent de bogați) și Jordan Hawke, care ”frumos ca un diavol și, în mintea Danei, de două ori mai rău, îi făcu cu ochiul și se năpusti înapoi în viața ei.” Ce legătură e între aceștia și cum vor intra în viața fetelor și în mijlocul investigațiilor lor, veți vedea.
În volumul de față vom asista, nu doar la căutarea primei chei, ci și la povestea de dragoste dintre Malory și Flynn. E delicioasă povestea lor, Malory fiind cea cu inițiativele și ”curtarea”, iar replicile și atitudinea ei hotărâtă fac sarea și piperul acestui fir al acțiunii.
”Nu avea nici o idee de ce se îndrăgostise de el, și acest lucru îi spunea că este adevărat. Cu siguranță nu se potrivea imaginii bărbatului visurilor ei.”
Care este deznodământul acțiunii acestui prim volum al seriei, veți descoperi citind cartea. Eu abia aștept să descopăr ce se întâmplă în volumul următor, Cheia cunoașterii, în care, pe lângă căutarea celei de-a doua chei, vom fi martorii poveștii de dragoste dintre Dana și Jordan.
”La capătul aleii, porțile de fier se închiseră tăcute. Luptătorii care le încadrau vor rămâne vigilenți până la următoarea fază a lunii.”
O încântătoare poveste urban-fantasy plină de aventură, magie și romantism, pe care o recomand cu drag iubitorilor genului și fanilor Norei Roberts!
17 Comments
familiasimionescuyahooro
Minunata recenzie, Oli !❤ O trilogie superba „marca Nora Roberts”! Felicitari si multumesc mult pentru recomandare ❤
Oli
Multumesc mult, Carmen! Ti-o recomand cu drag!
Carolina Bianca
Minunata recenzie. Îmi place foarte mult cum scrie Nora Roberts. Felicitări!
Oli
Multumesc mult, Caro!
anasylvi
Nu am citit seria aceasta, dar trilogiile fantastice ale Norei imi plac mult. Recomandarea este minunata si se noteaza, multumesc!
Oli
Cu mult drag, Ana! Mă bucur că te-am tentat!
Tyna
O recenzie superbă și foarte convingătoare! ❤ Ce mă bucur că am această serie! Abia aștept să o citesc acum!
Oli
Mulțumesc mult, Tyna! Să o citești cu plăcere!
bookbizz
Minunată recenzie.
Oli
Mulțumesc mult!
Daniela Balan
O serie și o carte superbă și o recenzie pe măsură, felicitări ❤️
Oli
Mulțumesc, Daniela!
Mirela Barbălată
Oli, ce îmi faci tu mie??!!!
O ador pe Nora Roberts!!! Dar la capitolul fantasy eu sunt corigentă .
Mulțumesc pentru recomandare!?Poate ii dau o șansă .
Oli
Ooo, îmi place că te-am provocat! Știu că nu ești fan al genului fantasy, dar cred că ti-ar plăcea cartea asta, mai ales că ești fan Nora. Ai citit vreuna din seriile ei fantasy?
Geo
In sfârșit a sosit si vremea ei! Foarte frumoasa recenzia, Oli! O carte si o serie deosebită!
Oli
Așa este, de când tot așteptam s-o citesc! E foarte frumoasă! Mulțumesc pentru apreciere și pentru carte!
Geo
Cu multă plăcere, Oli! ❤️