
Miturile Nordului. Poveștile lui Odin, Thor și Loki de Kevin Crossley-Holland, Editura Humanitas – recenzie
Miturile Nordului. Poveștile lui Odin, Thor și Loki
(Norse Myths: Tales of Odin, Thor and Loki – 2017)
Kevin Crossley-Holland
Editura Humanitas
Ilustrații: Jeffrey Alan Love
Editura: Humanitas
Colecția: Junior
Traducerea: Andreea Niță
Anul apariției: 2019
Număr de pagini: 240
“Trepidante și sclipitoare ca gheața, miturile vikingilor povestesc cum a fost creată lumea și cum va fi nimicită — pentru ca mai apoi să renască. Zeii, în frunte cu atotputernicul Odin, sunt prinși în vâltoarea unei teribile lupte pentru putere cu înfricoșătorii giganți, pe care trebuie să-i înfrunte folosindu-se de toată iscusința și forța lor lăuntrică. Însă cel mai de seamă dușman al zeilor se află, de fapt, printre ei. Uneltirile lui ticăloase vor duce la izbucnirea bătăliei de pe urmă, Ragnarok.
Aceste mituri străvechi, cu vrăji, călătorii palpitante, povești de dragoste, înfrunțări ale minții și uluitoare încleștări de forțe sunt repovestite cu dramatism și mult talent de Kevin Crossley - Holland și ilustrate magistral de Jeffrey Alan Love.”
Kevin Crossley – Holland este un bine-cunoscut poet, autor de cărți pentru copii și traducător. În 1986 a primit Medalia Carnegie, prestigiosul premiu britanic pentru literatură pentru copii și tineret. Trilogia sa despre regele Arthur, aclamată de critici, i-a adus un renume mondial, s-a vândut în peste un milion de exemplare și a fost tradusă în 25 de limbi. Este un excelent cunoscător al mitologiei nordice și autorul culegerii “The Penguin Book of Norse Myths”.
De asemenea, a tradus din engleza veche poemul epic anglo – saxon “Beowulf”.
Jeffrey Alan Love este artist și scriitor. A fost nominalizat la numeroase premii, printre care: World Fantasy Award; British Fantasy Award, British Science Fiction Award, Chesley Award și Spectrum Fantastic Art Award. A câștigat o medalie de aur din partea Societății Ilustratorilor din Marea Britanie și de două ori The Academy of British Cover Design Award.
“Kevin Crossley – Holland repovestește miturile Nordului mai bine decât oricine.” — The Guardian
Zilele acestea am citit despre mitologie și legende.
Despre mitologia nordică nu știu foarte multe, tocmai de aceea am fost atrasă de cartea Miturile Nordului. Adică, la fel ca mulți dintre voi, am auzit de Odin, de Loki sau de Thor. A, da! Am urmărit o serie de filme artistice pe această temă; dar mai mult de atât nu prea știu.
Încă de la început aflăm cine sunt zeii nordici și ce reprezintă ei:
Odin — zeul suprem, cunoscut și ca Atotputernicul, zeul luptei și al poeziei;
Loki — fiul a doi giganți, un escroc care face numai rele;
Thor — zeul tunetului, fiul lui Odin, luptă cu ajutorul ciocanului lui, Mjollnir;
Freyr — zeul belșugului și al soarelui, fratele Freyjei;
Frigg — cea mai însemnată dintre zeițe, soția lui Odin și mama lui Balder;
Balder — cel mai bun și mai blând dintre zei, fiul lui Odin și Frigg;
Hod — fratele orb al lui Balder;
Freyja — cea mai frumoasă dintre zeițe, sora lui Freyr;
Njord — zeul marinarilor și al pescarilor;
Sif — soția cu bucle aurii a lui Thor;
Heimdall — străjerul zeilor;
Idun — cea care se îngrijește de merele de aur ale tinereții.
Urmează Piticii, dintre care cei mai importanți sunt:
Fjalar și Galar — frați, prepară miedul poeziei;
Fiul Unu și Fiul Doi — fierari pricepuți, fiii lui Ivaldi;
Brokk și Eitri — frați, fierari pricepuți;
Alvis — are cunoștințe vaste despre cele nouă lumi.
Giganții sunt și ei împărțiți pe categorii:
Regele Gigant — trăiește în Utgard, o fortăreață impunătoare din Jotunheim;
Hrungnir — cel mai puternic dintre giganți;
Geirrod — îi urăște pe zei;
Suttung — păzitorul miedului poeziei;
Gerd — renumită pentru frumusețea ei răvășitoare;
Thiazi și Skadi — tată și fiică, iscusiți schiori și vânători.
Acestea sunt informațiile de bază, harta cărții, ca să spunem așa. De acum putem porni în aventură!
Țin să menționez coperta și ilustrațiile cărții, întunecate, care sunt frumoase și foarte sugestive.
“Miturile Nordului” este cartea care se adresează cititorului indiferent de vârstă. Nu trebuie decât să fie interesat de miturile și legendele nordice.
La începuturi, după cum spune autorul, a fost regele Suediei Gylfi, care aflase de cele nouă lumi ce existau pe trei platouri suspendate unul sub altul, la o distanță imensă una de alta.
Platoul cel mai de sus se numea Asgard și era tărâmul zeilor și zeițelor; cel de la mijloc era Midgard, unde locuiau oameni, păsări, giganți de gheață și de piatră; iar în lumea cea mai de jos, Niflheim, era lumea înghețată unde mergeau cei morți: bărbați sau femei.
Aflăm cum a luat ființă insula Zeelanda: regele Gylfi, întâlnind o cerșetoare care-i face bine, îi spune că-i dă atâta pământ cât poate ara un plug tras de boi… Ei bine, Zeița Gefion, căci despre ea era vorba, a mers acasă și și-a transformat cei 4 fii giganți în boi și i-a pus la plug…
“Da, am auzit că primii zei au fost Odin și cei doi frați ai săi, Vili și Ve, care erau de fapt fiii unei gigante. Într-o zi, pe când se plimbau pe țărmul mării, au dat peste un ulm și un frasin căzuți. Odin a ridicat cei doi copaci dărâmați și le-a dăruit seva vieții; apoi Vili le-a dat istețime și inimi înzestrate cu simțire, iar de la Ve au primit darul auzului, al mirosului și al vorbirii. Așa că toate făpturile vii din Midgard se trag din acești trei zei.”
Așa a apărut omenirea!
Valhalla era locul unde se afla casa lui Odin. Ei, fie vorba între noi, de Valhalla — paradisul zeilor, am auzit! Cuprinde 13 zei și 13 zeițe, plus Loki — întemnițat de zei într-o peșteră.
Bărbații care sunt adevărați eroi pe timpul vieții, după moarte pot fi aleși să trăiască în Valhalla de către valkirii — femeile tinere și frumoase ale lui Odin.
Cele trei norne am descoperit că sunt echivalentul nordic al torcătoarelor grecești; ele hotărăsc când se naște un om, ce face în viață și când moare…
O carte fascinantă, care m-a captivat încă de la început. Bine scrisă, alertă și cu multe răsturnări de situație.
“Miturile Nordului” a fost o adevărată lecție pentru mine, mi-a oferit o mulțime de informații noi despre un subiect fascinant.
Kevin Crossley – Holland a reușit să-mi ofere o poveste atractivă și care m-a făcut să înțeleg mai ușor acești zei și giganți. Am constatat că ființele acestea aveau și ele mare parte din trăsăturile de caracter ale oamenilor.
Pornind de aici, cu fiecare capitol citit, aflăm povesti despre zei, giganți și pitici care au călătorit prin ținutul Mitgard.
În “Câteva guri de poezie” autorul ne spune cum a fost creat Kvasir din scuipatul zeilor. Acesta a devenit foarte înțelept. De aici aflăm și cum piticii au creat miedul, prin crima săvârșită asupra lui Kvasir…
“Însă n-a trecut mult și Odin a trimis mesageri către Fjalar și Galar ca să întrebe când avea de gând Kvasir să se întoarcă în Asgard, iar cei doi pitici au răspuns pe dată că Kvasir, din nefericire, se înecase cu o bucată mare din propria înțelepciune și, având în vedere că nimeni nu știa atât de multe pe cât știa el, nimeni nu izbutise să-l ajute.”
Acești doi pitici se dovedesc a fi hrăpăreți, avari și mincinoși, criminali și în multe alte feluri.
Miedul a fost păzit de pitici și de giganți un timp îndelungat, dar Odin a fost viclean și l-a furat de la aceștia.
“Zeii se folosiseră de viclenie și putere, dar știau totodată că giganții și piticii aveau să facă și ei același lucru — nu exista nicio îndoială în această privință. Uneori și oamenii se folosesc de viclenie și putere.”
Hel, cea care se îngrijea de ținutul sufletelor trecute în neființă, este fiica lui Loki cu o gigantă.
Din legendă în legendă, trecem și aflăm despre merele tinereții veșnice, despre comorile zeilor și povestea despre cum și-a redobândit Thor ciocanul, despre inelul de aur și multe alte povesti care-i implică atât pe zei, cât și pe pitici și pe giganți.
“Băutura e o pasăre răpitoare ce fură mințile oamenilor.”
O lectură încântătoare, care ne prezintă miturile nordice și care ne familiarizează cu cele mai importante zeități ale ei.
Am apreciat ilustrațiile, care ne prezintă zeii ca pe niște umbre de culoare neagră, lăsându-ne pe noi să ne închipuim trăsăturile lor. Deși, recunosc, după un anumit număr de pagini nu mi s-au mai părut atât de interesante.
“Vreme îndelungată, deși lui Gangleri i s-a părut puțin, peste Valhalla s-a așternut liniștea…”
O lectură perfectă pentru vacanța de vară! O lectură magică, plină de aventuri incredibile!
Cum despre mitologia nordică nu știam mai nimic, cartea aceasta a fost perfectă! M-a introdus în atmosferă prin poveștile bine construite și alerte care mi-au făcut cunoștință cu zeii, giganții și piticii specifici mitologiei lor. Deci, și cu felul lor de a fi: buni, sinceri, dar și răzbunători și parșivi. Toți au o trăsătură comună: se pricep să mintă sau să distorsioneze adevărul!
O carte potrivită începând de la vârsta de 12 – 13 ani.
“— Acum, Gangleri, a spus el, dacă mai ai ceva de întrebat, fie și o singură întrebare, nu știu cine îți va putea răspunde. Nu cunosc pe nimeni care ți-ar putea spune mai multe despre lumile noastre și despre povestea lor.
Gangleri, hoinar și rege, a închis ochii și a încuviințat din cap.
— Să duci mai departe aceste povești, l-au îndemnat cei trei regi, și atâta vreme cât lumile noastre vor dăinui oamenii le vor depăna iar și iar. Folosiți-vă de ele așa cum știți mai bine.”
Se pare că îndemnul regelui a fost ascultat, deoarece Kevin Crossley – Holland, acest Gangleri al nostru, a reușit să ne ofere o istorisire impresionantă!
Cartea Miturile Nordului de Kevin Crossley – Holland poate fi comandată pe cartepedia.ro
Recenzii și prezentări cărți Editura Humanitas
Recenzii și prezentări cărți din colecția Humanitas Junior
Recenzii și prezentări cărți inspirate din mitologie


12 Comments
Oli
Foarte frumoasă recenzie, Geo! Îmi place cum ai prezentat cartea, felicitari și mulțumesc pentru recomandare! Recunosc că nu sunt pasionată de mitologie în mod deosebit, însă miturile și legendele nordice au o fascinație aparte, mai ales că le-am întâlnit reluate în cărți fantasy, care sunt printre preferatele mele.
Geo
Cu mare drag! Mie îmi place in general mitologia, așa ca a venit la fix cartea!
Carolina Bianca
Felicitări pentru recenzie. Mai nou, Dragoș este fascinat de legendele nordice.
Geo
Mulțumesc! Puteți sa o citiți împreuna!
anasylvi
Mitologiile de orice fel ma fascineaza inca din copilarie, excelenta recomandare! Imi place mult tot ce ai scris aici, e cu siguranta o lectura foarte faina. Multumesc!
Geo
Cu multă placere! Sunt convinsă că este pe placul tău.
Daniela Balan
Foarte frumoasă și tentantă recenzia, felicitări
mă pasionează subiectul încă din copilărie , așa că sigur lectura este pe gustul meu !
Geo
Mă bucur că ți-a plăcut! Doar mitologia nordica te pasionează sau mitologia in general?
Tyna
Foarte frumoasă și interesantă recenzia! Felicitări! Am fost dintotdeauna fascinată de mitologie, dar recunosc că nu știam prea multe despre miturile Nordului. Mulțumesc mult pentru recomandare!
Geo
Cu mare placere! In aceeași situație eram si eu, așa ca am avut multe de învățat. Mulțumesc!
Mirela Barbalata
Foarte faina recenzia! Felicitari!
Recunosc ca nu prea ma atrage genul acesta .
Geo
Mulțumesc, Mirela!