Delicatese Literare
Recenzii

Nu te uita în urmă de Jennifer L. Armentrout, Editura Litera – recenzie

Nu te uita în urmă

(Don’t Look Back – 2014)

Jennifer Armentrout

Editura Litera

Colecția  New Moon

Traducere: Irina Fulger

Nr. pagini: 336

An apariție: 2022

Pe primul loc în topul New York Times și în rândul autorilor internaționali de bestselleruri, Jennifer L. Armentrout locuiește în Charles Town, West Virginia.

Scriitoare prolifică, ea declară că dedică scrisului opt ore pe zi, iar în rest își petrece timpul citind, urmărind filme cu zombie sau plimbându-se împreună cu soțul ei și cu câinele. Visul ei de a deveni scriitoare a luat naștere în orele de matematică, când scria nuvele…

Armentrout scrie literatură paranormală pentru adolescenți, cărți de science fiction, fantasy și romance contemporan.

Opera ei e publicată de edituri importante și a primit numeroase premii, ce îi atestă valoarea.

Unul dintre romanele sale pentru adolescenți, Obsidian, urmează să fie ecranizat.

Este considerată un autor „hibrid“, care și-a publicat cu succes cărțile în regim de self-publishing, având și contracte cu mici publicații independente sau cu edituri clasice. De asemenea, Armentrout inițiază evenimente anuale ce adună laolaltă peste o sută de autori de bestselleruri pentru adolescenți și adulți.

Samantha este o străină în propria viață. Până în noaptea în care a dispărut împreună cu prietena ei cea mai bună, Cassie, toată lumea ar fi spus că Sam are tot ce își poate dori cineva: popularitate, o familie bogată și un iubit fermecător.
Sam reapare, dar nu își aduce aminte nimic despre ea de dinainte de incident și nici ce s-a întâmplat în acea noapte. Pe măsură ce se străduiește să pună cap la cap piesele legate de viața ei anterioară, constată că nu mai vrea să fie cum a fost. Vechea Sam și Cassie erau, mai degrabă, cele mai mari dușmance, nu prietene. 
Sam devine tot mai convinsă că faptul că și-a pierdut memoria este, de fapt, un mare câștig: are șansa de a fi o fiică, o soră și o prietenă mai bună – și se îndrăgostește de Carson Ortiz, un băiat care mereu a protejat-o, chiar și când vechea Sam îl trata ca pe un gunoi.
Dar Cassie este în continuare dispărută, iar adevărul despre ce s-a întâmplat în acea noapte nu este bine ascuns doar în mintea tulburată a lui Sam – mai știe cineva acest secret, cineva care vrea să se asigure că ea va păstra tăcerea. 
Sam nu își dorește decât ca adevărul să iasă la iveală și, dacă reușește să deblocheze amintirile legate de acea noapte, poate merge mai departe. Dar dacă faptul că nu își amintește este singurul lucru care o ține în viață?

Un roman care conține ingredientele cu care Armentrout ne-a obișnuit – o eroină puternică și hotărâtă, dialoguri spirituale și tipi sexy – dar acum adaugă și un strat consistent de suspans, pe care îl menține la cote înalte până la finalul pe care nimeni nu îl poate ghici.“ – RT BOOK REVIEWS

Nu te uita în urmă de Jennifer Armentrout, pe care am găsit-o pe stoc pe Libris, este o captivantă carte young adult, care reușește să-ți suscite interesul încă de la primele pagini, abordând un subiect fascinant, pe care l-am mai întâlnit și în alte cărți, cel al amneziei.

Deosebit de interesant este să observi cum o întâmplare nefericită, cu urmări dramatice, poate declanșa un întreg carusel de evenimente ce vor avea în final un efect benefic pentru Samantha, eroina principală a cărții, o tânără în vârstă de 17 ani, din perspectiva căreia este scrisă cartea la persoana întâi.

În aparență, înainte de acea noapte fatidică ce avea să-i schimbe radical destinul, Samantha avea o viață perfectă. Provenea dintr-o familie de vază a orașului, foarte înstărită, era populară în școală, unde făcea legea, cu toții încercând să-i facă pe plac, avea o prietenă nedespărțită, Cassie, cu care se înțelegea perfect, și un iubit fermecător, Del, bogat și adulat de toate fetele, cu care făcea cuplul de aur al liceului.

În realitate, atmosfera din familia ei era departe de a fi una armonioasă. Relația dintre părinții ei era una glacială, cu fratele ei se avea ca șoarecele și pisica, iar mama ei o critica în permanență. Cassie nu era în niciun caz o prietenă sinceră, invidiind-o în permanență și încercând să o copieze, iar Del, iubitul ei, era un bădăran și un oportunist. Pe Carson, cel mai bun prieten al ei din copilărie, îl îndepărtase chiar ea printr-un comportament egoist și infatuat.

Paradoxal, tocmai declanșarea amneziei avea să elibereze adevărata personalitate a Samanthei din închisoarea pe care ea însăși o ridicase, încercând să se ridice la nivelul așteptărilor unor persoane nepotrivite.

La începutul acțiunii, o întâlnim pe Samantha rătăcind confuză pe o stradă, fără a-și aduce aminte cine era, cum o chema sau ce vârstă avea, în schimb cunoștințele de cultură general erau încă prezente în mintea ei.

Identificată de părinții ei disperați, care îi anunțaseră dispariția, Samantha ajunge acasă la ea, unde nu recunoaște nimic, nici măcar propriul chip într-o oglindă.

Pe măsură ce află tot mai multe frânturi din viața ei anterioară incidentului care i-a cauzat pierderea memoriei, Samantha disprețuiește tot mai mult persoana care fusese și cu care nu mai vrea să se mai identifice. Se distanțează de toate așa-zisele prietene ale ei de dinainte, cu toate egoiste și superficiale, și se apropie tot mai mult de fratele ei, iubita acestuia, care-i fusese cândva bună prietenă în copilărie, și de Carson, de care simte că se îndrăgostește tot mai mult în fiecare zi.

Când însă este găsit cadavrul lui Cassie, care dispăruse în aceeași noapte cu ea, evenimentele se precipită iar pericolul crește la cote maxime. Mai multe flash-uri de memorie răzlețe o fac pe Samantha să conștientizeze că mai fusese cineva cu ele în acea noapte de coșmar și că, atâta vreme cât rămânea amnezică, era în siguranță, întrucât revenirea memoriei ar fi pus-o pe lista neagră a criminalului.

Totuși, Samantha nu poate rezista tentației de a încerca, prin toate mijloacele, să-și recapete memoria fie și pentru faptul că, indiferent cât de răutăcioasă ar fi fost, Cassie merita să i se facă dreptate. În același timp, o persoană misterioasă încerca să o avertizeze punându-i mai multe bilețele în diverse locuri, la îndemâna ei.

Cine era criminalul? Cum și de ce o omorâse pe Cassie? Cine încerca să o avertizeze pe Samantha? Care va fi deznodământul? Vă las plăcerea să descoperiți singuri răspunsurile în carte.

Personal, am avut marea satisfacție, punând cap la cap câteva indicii, să bănuiesc  cine era criminalul încă de la jumătatea cărții. În ce privește motivația acestuia, aveam în minte două ipoteze, una dintre ele confirmându-se la final 😉

Cartea  Nu te uita în urmă de Jennifer Armentrout poate fi comandată pe libris.ro

Recenzii și prezentări cărți Jennifer L. Armentrout

Recenzii și prezentări cărți din colecția New Moon

Recenzii și prezentări cărți young adult

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

11 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *