Delicatese Literare
Recenzii

Profeția de Nora Roberts, Seria Abis si Tenebre, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Profeția

(Of Blood and Bone – 2018)

Nora Roberts

Editura Litera

Colecția Blue Moon

1. Eclipsa – Year One – 2017 – recenzie

2. Profeția – Of Blood and Bone – 2018

3. Aleasa – The Rise of Magicks – 2019 – recenzie

Familia lor pare una obișnuită, iar viața lor nu are nimic ieșit din comun la prima vedere. Dar dincolo de granițele acestei ferme pașnice, s-a dezlănțuit o adevărată bătălie între forțele binelui și răului.
Fallon Swift, care are aproape 13 ani, nu știe mare lucru despre lumea dinainte – orasul în care au locuit părinții ei este acum o ruină și natura l-a copleșit, de când marea molimă a îmbolnăvit și a ucis miliarde de oameni. Călătoriile sunt periculoase, deoarece bande de rangeri ticăloșiți și de fanatici numiți Războinicii Purității sunt mereu în căutare de noi victime. Cei asemenea lui Fallon, înzestrați cu puteri supranaturale, sunt vânați peste tot, dar pentru ea a venit momentul să-și arate adevărata față – este Aleasa, salvatoarea omenirii.
„Roberts continuă povestea post-apocaliptică din seria Abis și tenebre cu întâmplări care sunt în același timp îndrăznețe și captivante (…) Este o încântare pentru cititor să facă cunoștință cu o nouă generație de personaje și să o urmărească pe eroină cum iși dezvoltă puterile și cum devine o adevărată conducătoare.“ – Kirkus Reviews
„Roberts este o povestitoare înnăscută și este o plăcere să descoperi ce se întâmplă cu personajele. Romanul (…) este foarte potrivit pentru fanii distopiilor cu ritm alert și eroine principale puternice.“ – Publishers Weekly
„Roberts spune povestea cu o asemenea pasiune, încât toate frazele pe care le citești iți învie în fața ochilor. (…) personajele sunt compuse din umbre și lumini și pot reprezenta fie binele, fie răul, ceea ce face ca Profeția să fie continuarea perfectă a primului volum din această trilogie.“  – Shelf Life
Nora Roberts este o maestră a cuvintelor, o povestitoare desăvârșită, având harul deosebit de a putea aborda genuri literare diferite cu aceeași capacitate extraordinară de a crea intrigi spectaculoase, dialoguri alerte, protagonișți fascinanti și povești care-ți rămân în suflet! Cărțile ei au miezul plin de iubire, au „clasă”, scriitura ei este rafinată fără a fi pretențioasă, dar sub toate acestea, fundația poveștilor ei este SPERANȚA. Știe să-și atragă cititorii în paginile cărților ei, știe să transmită bucuria lecturii, este înzestrată cu „magie”, iar după ce-i citești poveștile nu ai cum să nu rămâi fermecat.
„Profeția”, al doilea volum al seriei „Abis și tenebre”, este o adevărată „odă” închinată luptei dintre bine și rău, lumină și întuneric, ură și iubire, autoarea reușind să captiveze cititorii cu un univers distopic excelent creat, colorat cu magie și poveșți de viață și iubire.
Virusul Apocalipsa a fost cel care a îndeplinit o profeție veche de secole, prin care primul Scut de Lumina s-a crăpat, iar moartea și întunericul au luat în stăpânire Pământul. A distrus omenirea iar magia, care și-a făcut loc în lumea modernă, a fost catalizatorul. Tot ce a reprezentat umanitate s-a prăbușit întocmai ca un castel de nisip dărâmat de un val de apă. Haosul, oroarea, magia albă și magia neagră pun stăpânire pe planetă,  guvernele se prăbușesc, miliarde de oameni  mor, întunericul și pustiul stăpânesc lumea dar, de sub dărâmături, se ițește timidă, SPERANȚA.
Oamenii și Supranaturalii încearcă să conviețuiască, și unii și alții împărțiți fie de partea întunericului, fie de partea luminii, unii luptând pentru viață și pace, alții distrugând. Supranaturalii sunt vânați de guverne pentru teste, sunt torturați și uciși doar pentru că sunt „altfel”, fiind învinuiți drept responsabili pentru declanșarea Apocalipsei!
Pe de altă parte, secta Războinicii Purității face victime în numele fanatismului religios, sacrificând orice ființă cu puteri magice și oamenii care-i apară pe Supranaturali,  îmbrățișând convingerea că aceștia sunt ființele diavolului. Nebuni care se închină torturilor și vărsării de sânge!
Profeția mai spune însă că odată cu haosul și moartea se va naște o războinică ce va fi capabilă să poată lupta cu RĂUL și întunericul, ea fiind ALEASA! I-am cunoscut în Eclipsa, volumul întâi al seriei, pe Lana și Max, doi dintre protagoniștii principali, ea chef într-un restaurant din New York, el scriitor de succes, amândoi vrăjitori practicanți ai magiei albe, îndrăgostiți care se iubeau cu o pasiune incendiară. Când virusul a pătruns în orașul lor, în acea noapte de decembrie, harul s-a declanșat ca un foc în Lana, sporindu-le amândorura magia și, în hidoșenia care s-a abătut asupra lumii, un sâmbure de SPERANȚĂ a luat nastere din iubirea celor doi, viitoarea ALEASA, fiica lor, Fallon.
În drumul lor spre necunoscut, căci au părăsit imediat New York-ul invadat de haos și teroare, au strâns în jurul lor oameni și magici care au supraviețuit Apicalipsei, stabilindu-se într-un loc izolat unde să poată spera și trăi, numit, sugestiv, New Hope. Maleficii supranaturali în persoana fratelui lui Max și a iubitei acestuia, cei care au ales să fie de partea întunericului, au atacat micuța comunitate dorind cu orice preț moartea Lanei ce purta în pântec viitoarea ființă capabilă să-i nimicească! Max însă și-a apărat soția și copilul nenăscut cu prețul vieții lui, iar Lana, înnebunită de durere, dorind să abată atenția maleficilor de la prietenii ei și să aducă pe lume minunea iubirii,  fuge, fiind  vânață, urmărită și hăituită săptămâni la rând, până când în goana ei dă peste casa lui Simon Swift. Profeția trebuia să se împlinească! Venise timpul că în acesta lume să pășească ALEASA!
„O fată va deschide Cartea Vrăjilor, așa susțin oracolele. Și tot ce-i într-însa va fi și în fată (…) De-acolo își va lua sabia și scutul, forjate în lumină, călite în foc. Și astfel se va ridica Aleasa”.
Simon, un bărbat cu calități extraordinare, nu are puteri magice, dar iubirea pentru Lana și Fallon este adevărata lui magie. El a adus-o pe copilă pe lume îndrăgostindu-se iremediabil, la prima vedere, de cele două fete din viața lui, Lana și Fallon. Fost căpitan în armată, Simon își învață fiica despre tot ce înseamnă supraviețuire, arătându-i cum să lupte, îi oferă un cămin plin de iubire alături de Lana și ceilalți trei băieți ai lor. Și el și soția lui știu că la treispreze ani Fallon – Aleasa -, trebuie să plece de acasă pentru doi ani, timp în care, sub îndrumarea unui vrăjitor – Mallick -,  aceasta își va perfecționa harul pentru a se pregăti să lupte cu întunericul, maleficii și răul pur.
Adolescentă curioasă, dar și încăpățânată, Fallon este un personaj încântător care pe parcursul întregii cărți s-a maturizat, a evoluat, autoarea conturând-o cu mare măiestrie. Ea trebuie să petreacă aceasta perioadă cu Mallick, o călătorie de autocunoaștere prin care să-și perfecționeze abilitățile și să învețe să le folosească cu înțelepciune. Bineînțeles că rolul de ALEASĂ și toate consecințele lui sunt o mare responsabilitate pentru adolescenta de treisprezece ani și apasă greu pe umerii ei încă firavi. Știe însă că în cele din urmă RĂUL tot o va găși și mai devreme sau mai târziu, va trebui să-l înfrunte. Furioasă și răzvrătită, uneori obraznică pentru că destinul i-a fost hotărât în acest fel, Fallon primește cu reticență, la început, lecții de la Mallick, un profesor-vrăjitor înțelept, intransigent și loial, care o învață pe adolescenta ce este disciplină, o călăuzește, îi arată frumosul și urâtul,  iubirea și ura, echilibrul care trebuie să existe în tot ce o înconjoară. Ritualuri, tradiții, simboluri, stăpânirea elementelor, toate sunt învățături oferite cu înțelepciune și generozitate de Mallick, iar Fallon se transformă încet, încet într-o războinică dură și calculată, conștientă de propria-i menire, cu trupul, mintea și magia într-o comuniune totală.
În același timp, ceilalți eroi ai poveștii, prietenii Lanei din New Hope, nu uită nicio clipă cât de important este să-și apere comunitatea și cât de firavă este liniștea lor, care poate fi spulberată oricând de către Malefici, fanaticii ucigași ai sectei Războinicii Purității sau de către forțele militare ale guvernului.
Vise premonitorii, viziuni care nu-i dau pace lui Fallon, îi îndreaptă acesteia pașii spre New Hope, spre cei alături de care poate lupta împotriva ororii, întunericului și morții pentru că Lumina nu trebuie să piară, Speranța nu poate să fie ucisă iar Viața trebuie să triumfe !
„Credință e și sabie și scut, câtă vreme îi adaugi curaj, inteligență și forță. Unii dintre cei care și-au descoperit puterile magice au trecut de partea întunericului, alții și-au pierdut mințile. Iar alții, așa cum a fost tatăl tău biologic, au învățat să fie lideri. Alții, așa cum a fost mama ta, au învățat să includă, să construiască și să protejeze. Unii, precum cei din viziunea ta, au învățat – indiferent dacă aveau sau nu puteri magice – să-și unească forțele, să lupte, să colaboreze ca să-i ajute pe alții. Creând din nou o fundație pe care tu, Aleasa, să poți construi mai departe”.
Ce întâmplări teribile va trebui să înfrunte Fallon în lupta ei cu răul?  Va reuși ea și cei care i se alătură să-i înfrângă pe cei care sunt de partea întunericului?
Vă las pe voi să aflați citind aceasta încântătoare poveste despre alegeri, consecințe dar și despre speranță, iubire și noi începuturi.

Cărțile autoarei Nora Roberts pot fi comandate pe elefant.rolibris.ro, litera.ro, librarie.netemag.rocartepedia.ro, carturesti.ro, dol.ro, librariadelfin.rolibrex.ro

Recenzii și prezentări cărți Nora Roberts

Recenzii și prezentări cărți fantasy

16 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *