Delicatese Literare
Recenzii

Florile soarelui de Martha Hall Kelly, Editura Litera, Colecția Blue Moon – recenzie

Florile soarelui

(Sunflower Sisters – 2021)

Martha Hall Kelly

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Traducere: Gabriela Cojocaru

Nr. pagini: 560

  1. Când înflorește liliacul – Lilac Girls, 2016 – recenzie
  2. Trandafirii pierduți – Lost Roses – 2019 – recenzie
  3. Florile soarelui – Sunflower Sisters – 2021

Martha Hall Kelly s-a născut în New England și locuiește în Connecticut și în Martha’s Vineyard, Massachusetts. A fost vreme de mulți ani copywriter în firme de publicitate și are trei copii. În 2016 a publicat Când înflorește liliacul (Lilac Girls), iar în 2019, Trandafirii pierduţi (Lost Roses), un prequel la primul roman.

Când înflorește liliacul, bestsellerul vândut în milioane de exemplare al Marthei Hall Kelly, a prezentat-o cititorilor pe Caroline Ferriday. Acum, autoarea spune povestea strămoașei lui Ferriday, Georgeanna Woolsey, o asistentă medicală unionistă din timpul Războiului Civil din Statele Unite, și a întâlnirilor care îi schimbă destinul.

Pentru Georgeanna „Georgey” Woolsey, lumea petrecerilor fastuoase și atitudinea simandicoasă a femeilor din societate nu înseamnă nimic. Așadar, atunci când războiul cuprinde națiunea, Georgey devine asistentă medicală și pornește într-o adevărată aventură alături de sora ei, Eliza, de la New York la Washington, D.C. și apoi la Gettysburg, fiind martorele ororilor de neconceput ale sclaviei, pe măsură ce se implică în efortul de război.

În Sud, Jemma este sclavă pe plantația Peeler din Maryland, unde locuiește împreună cu mama și tatăl ei. Sora ei, Patience, este sclavă pe plantația de alături și amândouă trăiesc cu frica lui LeBaron, un supraveghetor abuziv care le urmărește fiecare mișcare. Când apar primii soldați unioniști, Jemma este vândută de stăpâna cea crudă a plantației, Anne-May, dar întrevede o șansă de a scăpa de sclavie – cu prețul abandonării familiei pe care o iubește.

Inspirată din fapte reale, Florile soarelui oferă o privire vie și detaliată asupra experienței războiului civil, de la viața barbară și inumană a sclavilor de pe plantații la New Yorkul devastat de război și la ororile petrecute pe câmpul de luptă. Este o poveste despre curajul femeilor captive într-o țară în prag de dezastru, care se luptă pentru o viață mai bună și mai echitabilă pentru toți, indiferent de rasă sau origine socială.

„De la spioanele sudiste la asistentele medicale de pe front, Florile soarelui țese o poveste cu personaje feminine extraordinare, hotărâte să schimbe modelul lumii în care trăiesc. Călătoria Jemmei și cea a surorilor Woolsey îi va face pe cititori să le aprecieze pe cele care, cu ani în urmă, au luptat pentru dreptate și au devenit adevărate pioniere ale timpului lor.”  – Lisa Wingate

Prin seria Lilac Girls autoarea Martha Hall Kelly oferă cititorilor de pretutindeni trei povești tulburătoare, toate inspirate din fapte reale, cercetarea minuțioasă întreprinsă de aceasta fiind o dovadă în acest sens și un motiv, în plus, de a le citi. În această serie autoarea prezintă o imagine complexă și detaliată a unor perioade zbuciumate ale secolelor al XIX-lea și al XX-lea din istoria omenirii, perioade dominate de moarte, teroare, pierderi sufletești, dezumanizare, conflictele militare și socio-politice fiind elementul central al poveștilor. De fapt, fiecare poveste implică trei războaie diferite, ce sunt încă vii în memoria multora, sub o formă sau alta.

Dacă în primele două cărți din serie, Când înflorește liliacul și Trandafirii pierduțicadrul de desfășurare a acțiunii este Al Doilea Război Mondial, respectiv Primul Război Mondial, în ultimul volum, Florile soarelui, acțiunea are loc în timpul Războiului Civil American, deseori denumit și Războiul de secesiune sau Războiul dintre Nord și Sud, un conflict politic și militar desfășurat între anii 1861-1865. Deși cele trei romane pot fi citite de sine stătător, între ele nefiind vreo legătură din punct de vedere al acțiunii, există, totuși, un punct comun, și anume istoria și destinul familiei Woolsey Ferriday, cunoscută în America, de generații întregi, pentru curajul și perseverența membrilor săi în lupta împotriva prejudecăților, pentru a schimba lumea, prin faptele și ideile lor inovatoare pentru vremurile trăite, și de a-i ajuta pe cei asupriți, sub o formă sau alta. Remarcabil este faptul că numele Woolsey Ferriday a devenit cunoscut prin vocile reprezentantelor de sex feminin, persoane deosebite, inteligente, caractere puternice, cu suflet mărinimos, precum Caroline Woolsey Ferriday, una dintre personajele centrale din Când înflorește liliaculcunoscută pentru numeroasele acțiuni filantropice și pentru eforturile depuse de a-i ajuta pe cei afectați de război, mai ales copiii orfani, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial și în perioada de după; precum Eliza Ferriday, mama Carolinei, ea însăși unul dintre personajele principale ale romanului Trandafirii pierduțio femeie puternică, curajoasă, cu suflet nobil, ce a știut să rămână demnă în fața vitregiilor sorții și și-a făcut un scop din ajutorarea celor necăjiți, mai ales refugiații de război; precum Georgeanna ,,Georgey” Woolsey, una dintre eroinele din Florile soarelui, o asistentă medicală unionistă ce s-a remarcat în timpul Războiului Civil American, prin dârzenie, ambiție și noblețe, în lupta pentru abolirea sclaviei, dar și prin revoluționarea asistenței medicale, aceasta înființând prima școală de asistente medicale, încurajată chiar de Elizabeth Blackwell, prima femeie din America care a obținut o diplomă în medicină.

O familie distinsă ale căror femei s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin frumusețe, diversitate, eleganță, dar, mai ales, cutezanță, ambiție, încăpățânare, tărie sufletească și iubire pentru viață și semeni!

Florile soarelui poartă cititorul pe culmile unor vieți ca un labirint, pline de dramatism, temeri, prejudecăți, rasism, de la licitațiile de sclavi încărcate de urâțenie sufletească și degradare umană, până la câmpurile de luptă pline de suferințe și moarte, de la petrecerile pline de opulență ale celor bogați, stăpâni de sclavi sau nu, până la liniștea dureroasă din locuințele sclavilor, de la revoltele sângeroase ale celor ce doreau o altă orânduire, până la plantațiile barbare și inumane în care sclavii munceau până la epuizare, supuși la cruzimi de neimaginat de către stăpânii lor, de la Nord la Sud, o singură națiune fracturată însă în două de convingeri și ideologii complet diferite. Este un roman despre Războiul Civil American, dar nu numai, complex și tulburător, narat la persoana întâi din trei perspective, cele ale unor femei diferite ca personalitate, mentalitate, condiție socială și culoare a pielii, trei femei imperfecte, dar pline de hotărâre în a-și împlini dorințele. Ce vor face în acest sens și ce le rezervă destinul, fiecăreia în parte, veți descoperi citind cartea.

Cine sunt însă aceste femei?

Georgeanna ,,Georgey” Woolsey este o tânără de aproape treizeci de ani, din New York, frumoasă, inteligentă și pasională, cu spirit liber și suflet cald, ce se împotrivește cu tărie rigorilor societății în care trăiește, dorindu-și pentru ea o carieră și nicidecum o căsătorie care i-ar fi înfrânat ambițiile. Deși izbucnirea războiului provoacă moarte și teroare, Georgey simte că acum are șansa de a-și schimba viața, de a-și îndeplini obiectivele, de a întreprinde ceva util și benefic pentru cei din jur. 

Ambițioasă și încăpățânată, Georgey ajunge asistentă medicală pentru armata Uniunii, muncește din greu pentru a le alina sufletele celor muribunzi, pentru a salva vieți, dar, totodată, luptă cu îndârjire împotriva prejudecăților, domeniul medical fiind unul accesibil doar bărbaților. Marele ei vis este să înființeze o școală pentru infirmiere unde femeile pot învăța tainele asistenței medicale fără a suferi abuzuri de orice fel.

”Infirmierii aduceau pacienții din ambulanțele în care răniții zăceau peste cadavre, prea amețiți ca să le pese, cu răni în piept și în abdomen, mutilați, rămași fără membre, cu chipurile stâlcite în feluri de neimaginat. Adesea era greu să le ghicim vârsta, din cauza prafului de pușcă ce le acoperea fețele. Peste tot în jurul nostru erau atâtea ziare mânjite, resturi de tutun vechi și farfurii de tablă murdare, încât nu știam de unde să începem.”

”Nimeni nu știe, dacă nu a urmărit acest proces de la începuturile lui, câtă împotrivire, câtă răutate și câtă respingere au suferit femeile infirmiere. Nici un chirurg dintre cei pe care îi cunosc nu s-a comportat politicos cu ele sau nu le-a tratat cu un minim de curtoazie. Cu toții erau hotărâți să le facă viața insuportabilă, în speranța că aveau să renunțe și să se retragă.”

Înconjurată de moarte, tăcere brută și umilințe, reușește Georgey să își găsească împlinirea? Va da ea o șansă iubirii, chiar dacă fuge de căsătorie?

În Carolina de Sud, viața curge lent și dureros. Aici o cunoaștem pe Jemma, sclavă împreună cu părinții ei pe plantația Peeler din Maryland. La cei șaisprezece ani, Jemma muncește de dimineață până noaptea târziu, este supusă la tratamente inumane de către stăpâna ei, dar, mai ales, de către LeBaron, un supraveghetor de sclavi de o cruzime feroce, ce are o plăcere sadică în a tortura sclavii, mai ales femeile. Deși trăiește cu spaima în suflet, clipă de clipă, Jemma nu își pierde bunătatea sufletească, având mereu o vorbă bună pentru cei dragi, părinții, sora mai mică, Patience, sclavă pe o plantație vecină, dar și pentru alți sclavi, alături de care suferă în tăcere. Destinul i se schimbă complet atunci când stăpâna sa o vinde unui alt proprietar de sclavi, de unde reușește să fugă, ajungând, surprinzător, să se înroleze, sub identitate falsă, în armata Uniunii.

Chiar dacă unii spun că te poți obișnui cu loviturile arzătoare de bici, nu e adevărat. Cu atât mai mult cu cât Anne-May era foarte mândră de felul în care mă lovea. Era atât de obosită după aceea, că se ducea direct în pat. Pentru a-mi accentua durerile, avea obiceiul să-mi toarne oțet peste răni. Până la Anne-May, nu mai simțisem așa ceva și nu o mai văzusem nici pe mama biciuită vreodată. Aș fi vrut să-mi omor stăpâna pe loc. Pe chipul tatei am citit aceeași dorință.

Dar știam cu toții care era pedeapsa pentru crimă în ceea ce-i privea pe sclavii din Maryland. Constituția spunea că celui care se făcea vinovat de crimă i se tăia mâna dreaptă, după care era spânzurat. Apoi, capul îndepărtat de trup era tăiat în sferturi și expus în cele mai frecvente locuri din ținutul în care fusese săvârșită crima.

Va reuși Jemma să se elibereze de jugul sclaviei deși moartea și teroarea o urmăresc la fiecare pas? Va reuși să se reîntâlnească cu cei dragi?

Dacă pe Georgey și Jemma le caracterizează bunătatea sufletească, nu același lucru se poate spune despre Anne-May, o tânără de douăzeci și cinci de ani, rece, meschină, egoistă, stăpâna moșiei Peeler, ce dispune de viața sclavilor săi după bunul plac, aplicându-le tratamente degradante, cu o plăcere greu de imaginat. Răutatea și egocentrismul său lovesc în toți cei din jur, chiar și în propriul soț pe care nu îl iubește, deși acesta încearcă să îi ofere un cămin frumos și stabil. Singura persoană care îi stârnește sentimente calde este fratele său pe care îl idolatrizează. Dar izbucnirea războiului și decizia soțului de a se înrola în armata Uniunii, și cea a fratelui în armata Confederației o vor arunca într-o încâlcitură de drumuri pline de tenebre în care se afundă, cu fiecare zi care trece, cu o satisfacție enormă. Ambițiile și încrederea în ea însăși sunt atât de mari încât nu vede realitatea din jurul ei și nu se gândește la eventualele consecințe dezastruoase, pentru cei din jur, dar și pentru ea însăși.

Râvneam la diamante la fel ca oricare  fată. Acesta fusese unul dintre motivele pentru care fusesem de acord cu tatăl meu vitreg să mă dea celui de-al treilea fiu al căpitanului Watson: bogăția vechii familii Watson, adică banii, precum și diamantele și safirele pe care le dețineau îndesate în bumbac și ascunse în cutii de valori și în seifuri. În schimb Reggie, tatăl meu vitreg, le făcuse celor din familia Watson un mare serviciu, ajutându-i să-și investească banii.

Își va asuma Anne-May propriile fapte? Sau egocentrismul o va domina până la final?

Trei vieți diferite, trei femei ambițioase ale căror destine se întrepătrund într-un mod  brutal și tragic. Ce le rezervă destinul și în ce împrejurări viețile lor se vor intersecta, rămâne să descoperiți singuri.

Romanul Florile soarelui de Martha Hall Kelly este o ficțiune istorică plină de forță și vitalitate, este o demonstrație a puterii și curajului feminin în vremuri apuse, dar nicicând uitate, este o explorare a trăirilor și emoțiilor unor personaje fictive, dar și reale, frumos și viu conturate, ce reușesc să provoace duioșie, admirație și furie deopotrivă. Totodată, povestea dezvăluie curajul, lașitatea și ororile săvârșite de oameni împotriva propriilor semeni, descrie experiențele din timpul Războiului de secesiune trăite de toți cei prinși, cu voia sau fără voia lor, în tumultul și negura acestuia, indiferent de rasă, naționalitate și culoarea pielii, descrie viața cruntă de pe plantații, dar și ororile la care au fost supuși sclavii, fapte abominabile săvârșite de stăpânii albi, pe motive de superioritate socială, dar nu numai.

Am citit cu plăcere romanul, dar recunosc că au fost momente când mi-am pierdut concentrarea. De multe ori autoarea s-a focusat pe detalii mărunte și, pe alocuri, inutile, iar unele capitole au fost finalizate brusc, tăind din intensitate. Deși consider acest aspect un minus al cărții, o recomand cu drag pentru povestea plină de sensibilitate, durere și duioșie.

Florile soarelui de Martha Hall Kelly, o lectură plină de zbucium interior, din care putem, oricând, învăța ceva!

Listă cărți apărute în colecția Blue Moon ordonate după autor si serii

Cartea Florile soarelui de Martha Hall Kelly poate fi comandată pe litera.ro, libris.ro, elefant.ro, librarie.net, carturesti.ro, cartepedia.ro

Recenzii și prezentări cărți Colecția Blue Moon

7 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *