Delicatese Literare
Recenzii

P.S. Te iubesc de Cecelia Ahern, Editura ALL – recenzie

P.S. Te iubesc (P.S. I Love You) – 2003 

Cecelia Ahern

Editura ALL

Traducere: Marilena Iovu

537 pagini

  • Seria PS, I Love You

  1. P.S. Te iubesc – Editura ALL (P.S. I Love You – 2003) – recenzie
  2. Post-scriptum – Editura ALL (Postscript – 2019)
Bestseller internațional
Emoționant, scris în limbajul sufletului și magic deopotrivă, „P.S. Te iubesc” întruchipează clasica poveste de dragoste care sub semnătura Ceceliei Ahern atinge cifre de vânzări impresionante și prinde viață pe platourile hollywoodiene.
Unii oameni aşteaptă o viaţă întreagă să îşi găsească sufletul pereche, în timp ce alţii par să fie împreună de o viaţă. Holly şi Gerry formau un cuplu încă din adolescență, își completau unul altuia frazele și gândurile, râdeau cu poftă chiar și atunci când se ivea vreun motiv de ceartă. Lumea era la picioarele lor, iar Holly nu îşi putea imagina cum ar fi să trăiască fără Gerry. Până în ziua în care viaţa o obligă să facă acest lucru.
Gerry moare din cauza unei tumori pe creier, iar în urma dispariției lui Holly rămâne singură și devastată. Dar, în preajma aniversării ei de 30 de ani, Gerry se întoarce… Prin intermediul a zece scrisori, câte una pentru fiecare dintre lunile de după dispariția lui, Gerry o ajută, de dincolo de moarte, să ia viaţa de la capăt. Fiecare mesaj se încheie cu „P.S Te iubesc”. Pe măsură ce deschide scrisorile, Holly devine puternică şi independentă, învață să zâmbească, să danseze, să cânte şi chiar să iubească din nou.
Viața există pentru a fi trăită, realizează ea într-un final, și poate fi cu atât mai frumoasă dacă un înger veghează asupra ta.
„P.S. Te iubesc” este romanul de debut al Ceceliei Ahern, scris pe când avea numai 21 de ani. S-a bucurat de o mare popularitate și de un imens succes de vânzări, fiind tradus în peste 40 de țări și ecranizat de studiourile Warner Bros, cu Hilary Swank și Gerald Butler în rolurile principale.
O carte senzaţională care dovedeşte că dragostea adevărată nu moare niciodată.” – Cosmopolitan
Romanul Ceceliei Ahern sărbătorește iubirea și prietenia, iar la final m-a lăsat cu un sentiment plăcut, care mi-a încălzit inima” – Nadia Lachance, Elle Girl
Ador personalitatea fresh a lui Holly și plonjeurile ei într-o nouă viață după pierderea soțului. Este fără îndoială curajoasă – stările ei m-au purtat de-a lungul paginilor înălțându-mă permanent.” – Roberta Rubin, The Book Stall
Toate cărțile Ceceliei Ahern sunt dulci-amărui și conțin o lecție de viață, care te face să meditezi la propriile tale experiențe de viață, și la sfârșitul lor te simți îmbogățit sufletește. Eroii cărților sale sunt oameni obișnuiți, cu defecte și calități, a căror viață nu se scurge prea lin, având urcușuri și coborâșuri, întocmai ca în viața reală.
P.S. Te iubesc este o adevărată celebrare a vieții, convingându-te că aceasta merită trăită chiar și atunci când simți că totul se năruiește în jur…
Holly Kennedy avea o viață perfectă, un soț minunat care o iubea, prețuia, proteja și răsfăța peste măsură. Gerry era cel care își asumase toate responsabilitățile, ținând minte micile amănunte ale vieții de zi cu zi și având o slujbă bine plătită, astfel că Holly nu rezistase niciodată prea mult la un serviciu, nedorindu-și o carieră și simțindu-se liberă să renunțe de fiecare dată când nu-i plăcea ceva.
Momentul în care viețile lor aveau să fie definitiv date peste cap te impresionează până la lacrimi. De multe ori, luăm fericirea ca ceva cuvenit, de la sine înțeles și ne facem griji pentru lucruri mărunte, fără importanță. Din păcate, când realizăm acest lucru este câteodată prea târziu…
Gerry se plânsese la un moment dat de dureri de cap, iar când medicul îi spusese că probabil era din cauza stresului și că, în cel mai rău caz, ar trebui să poarte ochelari, se întristase. Din păcate însă, purtatul ochelarilor ar fi însemnat o adevărată fericire din moment ce se dovedise ulterior că adevărata cauză era o tumoare pe creier ce avea să îl răpună în mai puțin de un an…
Gerry încercase să accepte cu curaj teribilul diagnostic, glumind că dacă ar fi știut că avea să i se întâmple acest lucru ar fi făcut mai multe lucruri nebunești și ar fi trăit viața din plin. Ne temem atât de bătrânețe, dar în astfel de momente dramatice ne dăm seama că bătrânețea reprezintă de fapt o realizare sau o provocare.
Moartea lui Gerry reprezintă un șoc cumplit pentru Holly, smulsă brutal dintr-o existență calmă și fericită și aruncată într-una haotică, plină de durere. Autoarea reușește să surprindă foarte bine stările prin care trece Holly, încercând să-și adune viața din bucăți: revoltă, depresie și, în final, acceptare și speranță.
La început, Holly se refugiază de toată lumea, agățându-se cu disperare de orice lucru îi amintea de Gerry. Dar lucrurile nu pot înlocui o persoană, iar sentimentul singurătății tindea să o sufoce.
„Holly îşi îngropase faţa în tricoul albastru din bumbac şi mirosul familiar o izbi imediat, o durere copleşitoare, care-i înnoda stomacul şi-i frângea inima. Simţea înţepături la ceafă şi un nod în gât care ameninţa să o înece. O cuprinse panica. În afară de bâzâitul slab al frigiderului şi murmurul produs de ţevile boilerului, casa rămânea tăcută. Era singură.”
Curând însă, un plic misterios sosit pe adresa părinților ei o scoate din amorțeală. În interiorul lui erau zece scrisori, conținând instrucțiuni scrise de Gerry, câte una pentru fiecare lună, începând cu luna martie, luna imediat următoare morții lui. Fiecare scrisoare se termina invariabil cu propoziția: ”P.S. Te iubesc”.
Gerry este un personaj extraordinar. Lovit nemilos de soartă, dându-și seama că nu mai avea nicio șansă de a învinge cumplita boală, reușește să treacă peste propria durere și revoltă în fața destinului, alcătuind un plan prin care să o ajute pe Holly și după ce el nu va mai fi.
Excepțională această dragoste, care trece dincolo de bariera spațiului și timpului!
„Să găsești pe cineva pe care să-l iubești și care să te iubească este un sentiment extraordinar, extraordinar. Dar să găsești sufletul pereche este și mai grozav. Un suflet pereche este unul care te înțelege ca nimeni altul, te iubește ca nimeni altcineva, va fi mereu alături de tine, indiferent ce s-ar întâmpla. Se spune că nimic nu durează la nesfârșit, dar cred cu tărie că pentru unii iubirea continuă și după ce ei nu mai sunt printre noi.”
Scrisorile lui Gerry o impulsionează pe Holly să iasă din carapacea ei autoimpusă și să relaționeze din nou cu familia și prietenii. Totuși, acceptarea faptului că viața merge înainte nu este prea ușor de făcut, iar Holly trece prin multe momente de depresie.
”Era atât de obositor să încerce să fie fericită tot timpul și în plus nici nu mai avea energia necesară. Cui îi păsa dacă în casă era dezordine? Nimeni în afară de ea n-ar fi văzut, iar ei cu siguranță nu i-ar fi păsat dacă era sau nu curat. Cui îi păsa dacă nu se machia, sau nu se spăla timp de o săptămână? Nu avea niciun gând să impresioneze pe cineva. Singurul pe care îl vedea cu regularitate era băiatul care livra pizza, și căruia trebuia să-i dea bacșiș dacă voia să-l vadă zâmbind. Cui dracu îi păsa?”
Întreaga existență a lui Holly gravitase în jurul lui Gerry, cu care se împrietenise de la vârsta de paisprezece ani și se căsătorise când avea douăzeci și trei de ani. Iar acum, văduvă la doar treizeci de ani, Holly simțea că plutește în derivă, fără o ancoră de care să se agațe.
”Holly trăise întreaga viață fără să fie interesată de nimic altceva, în afară de Gerry, de fapt, tot ceea ce făcuse era pentru el. Într-un fel, a fi soția lui era lucrul la care se pricepea cel mai bine; tot ce știa era să-i fie parteneră. Acum cu ce mai rămăsese? Fără slujbă, fără soț și nu putea nici măcar să cânte într-un concurs de karaoke, darămite să-l câștige. Gândul ăsta o făcu să se simtă foarte singură și deprimată, cum stătea așezată, privindu-și familia și prietenii din jurul ei.”
Încetul cu încetul, urmând instrucțiunile lui Gerry, care le gradase magistral pentru fiecare lună în parte, Holly reușește să depășească fobia față de karaoke, să admire frumusețea naturii, să se bucure de o vacanță împreună cu prietenele ei, să capete încredere în ea și să-și găsească o slujbă potrivită, căreia să i se dedice cu plăcere și entuziasm, iar, în final, să aibă curajul să se îndrăgostească din nou.
”Se bucurase de fiecare secundă a vieții ei alături de Gerry, dar acum era timpul să meargă mai departe. Să deschidă un alt capitol al vieții ei, să-și ia cu ea amintirile minunate și experiențele care să o învețe și să o ajute să-și modeleze viitorul. Desigur, era greu; învățase că nimic nu e ușor. Dar nu simțea că e atât de greu cum fusese în ultimele luni, iar peste alte câteva luni ar fi trebuit să fie mult mai ușor.”
”Indiferent ce o aștepta mai departe, știa că trebuia să-și deschidă inima și să o urmeze, oriunde o ducea.
Între timp, trebuia doar să trăiască.”

Trailer film:

 

Cărțile autoarei Cecelia Ahern pot fi comandate pe elefant.ro, libris.rocartepedia.ro, carturesti.rolibrarie.net, librariadelfin.ro

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice care m-au emoționat până la lacrimi

Recenzii și prezentări cărți emoționante

 

 

27 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *