Delicatese Literare
Recenzii

Wolf Hollow de Lauren Wolk, Editura Arthur, Colecția Violet History – recenzie

Wolf Hollow

(Wolf Hollow – 2016)

Lauren Wolk

Editura Arthur

Colecția Violet History

Data apariției: septembrie 2020

Variante coperți: hardcover; Paperback brosat

Traducere din limba engleză de Alina Popescu

Vârsta: +10 ani

• Carte premiată cu Newbery Honor

Wolf Hollow Series:

  1. Wolf Hollow – Wolf Hollow – 2016
  2. My Own Lightning – 2022

Lauren Wolk este o scriitoare americană. În 1981 a absolvit Universitatea Brown, iar în 1982 s‑a căsătorit cu fostul ei coleg Richard. Împreună au doi copii, amândoi muzicieni. Romancieră și poetă, Wolk este de asemenea artist vizual și director asociat la Centrul Cultural din Cape Cod.

Wolf Hollow a primit în 2017 prestigioasa distincție Newbery Honor, este bestseller New York Times și e considerată cartea anului în numeroase clasamente dedicate cărților pentru copii.

Chiar dacă războiul pare fără sfârșit, Annabelle trăiește o viață liniștită într-un orășel din Pennsylvania anului 1943. Merge la școală alături de frații ei, iar acasă adună puf din tecile de ceara-albinei, pe care marina îl folosește la vestele de salvare. Pe câmpurile de la Wolf Hollow Annabelle îl întâlnește uneori pe Toby, un veteran de război retras și tăcut care fotografiază animale și flori.

Apele devin tulburi când apare Betty, o fată întotdeauna dispusă să le cauzeze celorlalți necazuri. Logica marelui război care a cuprins lumea pune stăpânire și pe istoriile mici ale sătenilor: pe fronturile de la Wolf Hollow, bunătatea găsește cu greu sorți de izbândă, iar cruzimea dă amploare conflictului.

”Onestitatea din Wolf Hollow ne sfâșie inima, dar curajul și bunătatea lui Annabelle o recompun și o reîntregesc. E o carte care contează.” – Sara Pennypacker
”La doisprezece ani am învăţat să mint.
Nu mă refer la micile gogoşi pe care le toarnă orice copil. Vorbesc despre minciuni adevărate, născute din temeri cât se poate de reale – lucruri pe care le‑am spus şi le‑am făcut, care m‑au smuls dintr‑o viaţă atât de familiară şi m‑au aruncat într‑o cu totul alta.
Era în toamna lui 1943, când viaţa mea, până atunci liniştită, a fost înghiţită de un adevărat vârtej, şi nu doar din pricina războiului care aruncase lumea într‑o încăierare zgomotoasă, ci și din pricina fetei cu inimă de piatră care, sosind într‑o bună zi pe dealurile noastre, a schimbat totul.
Uneori, eram atât de derutată, că mă simţeam precum o morişcă de hârtie care se roteşte cu şuierături şi huruituri, dar am ştiut mereu, chiar în toiul acelor vremuri tulburi, că soluţia nu este să mă ascund în hambar cu un măr şi o carte şi să las evenimentele să se precipite în lipsa mea. Nu se cădea să împlinesc doisprezece ani fără să arăt că exist, adică să‑mi câştig un loc al meu, un strop de autoritate, posibilitatea să ajung şi eu, într‑o zi, cineva.
Dar lucrurile erau mai complicate de atât.
În anul acela am înţeles un lucru: cuvintele şi faptele mele contează.
Atât de mult, uneori, încât mă îndoiam sincer că‑mi doresc o asemenea povară.
Totuşi, am acceptat‑o. Şi am dus‑o cum m‑au ţinut puterile.”
Cartea de față, WOLF HOLLOW, face parte din colecția Violet History a Editurii Arthur, o colecție foarte reușită, cu povești ce se adresează tinerilor cititori, dar eu aș îndrăzni să le recomand și adulților, deopotrivă. Sunt cărți cu mesaj, care abordează teme importante, cărți care trebuie citite. Din aceeași colecție am citit cu multă plăcere Trandafirii din Mexic, Pictează vântul, Războiul care mi-a salvat viața, Războiul care m-a învățat să trăiesc, Noaptea despărțirii
Știu că nu ar trebui să judeci o carte după coperta ei – care chiar contează! – , totuși am văzut titlul și coperta și am știut că vreau s-o citesc. A fost mult mai mult decât mă așteptam, intensă, dureroasă, plină de emoție și profunzime. 

WOLF HOLLOW este o poveste emoționantă, scrisă cu măiestrie, plasată în umbra celui de-al Doilea Război Mondial, despre o fată pe nume Annabelle, care trebuie să fie puternică atunci când se confruntă cu un tiran manipulator. O poveste despre bullying și despre a fi o ființă umană decentă, această carte va stârni cu siguranță emoțiile chiar și celui mai stoic cititor. O carte inspirațională și de impact!

Annabelle a trăit o viață liniștită și stabilă, chiar idilică, în micul ei oraș din Pennsylvania, împreună cu familia ei, până în ziua în care noua elevă Betty Glengarry intră în clasa ei. Betty este unul dintre acei oameni care vor doar să vadă lumea suferind. O fată incorigibilă, rea de la natură. Betty se dovedește a fi crudă și manipulatoare și, în timp ce acțiunile ei pline de răutate par izolate la început, lucrurile escaladează rapid, iar veteranul din Primul Război Mondial, Toby, care se pripășise în zonă – devine ținta atacurilor ei. Toby este un om distrus sufletește, care suferă de tulburare de stres post-traumatic. În timp ce alții au văzut întotdeauna ciudățeniile lui Toby – care hălăduia de dealuri purtând tot timpul în spinare trei puști -, Annabelle nu vede decât bunătatea. În curând va trebui să găsească curajul să stea ca o voce singură a dreptății pe măsură ce tensiunile și nedreptățile cresc.

Căci imediat ce Betty apare, lucruri rele încep să se întâmple și Annabelle este agresată. Oamenii sunt răniți. Când Annabelle respinge cererile bătăușei și crudei Betty Glengarry, ea îndreaptă fără intenție atenția și planurile întunecate ale acesteia către Toby. Când Betty dispare, orașul îl suspectează imediat pe Toby. Annabelle, sigură că Toby cel blând și plin de cicatrici nu ar răni niciodată pe nimeni, nici măcar pe Betty, își propune să-i apere numele și să deschidă ochii locuitorilor orașului asupra adevărului. Annabelle face tot posibilul să le spună părinților ei ce se întâmplă. Ea crede că lucrurile se vor îmbunătăți și totuși doar se vor înrăutăți. Betty spune minciuni și oamenii o cred, iar Annabelle știe că minte, dar nimeni nu crede asta. Din păcate, uneori bunătatea, adevărul și dreptatea nu sunt de ajuns… Dar fac totuși diferența.
 
WOLF HOLLOW este o poveste despre maturizare, despre integritate, despre abordarea adevărului și a unor probleme foarte mari și cu adevărat importante. Este, de asemenea, despre deciziile pe care le luăm și despre cum trebuie să trăim cu acele decizii. Este o carte profundă și emoționantă. Este foarte bine scrisă, realistă și are un mesaj puternic. Totuși nu pot să nu spun că am sperat la un altfel de final. Este o poveste cu descrieri fermecătoare, cu personaje excepțional creionate, dar tristă… 
O poveste de viață, un exemplu de determinare, asumare, curaj și demnitate. M-a impresionat profund, m-a emoționat, am îndrăgit-o și admirat-o pe Annabelle, o protagonistă remarcabilă, dârză, cu o voce puternică. Lauren Wolk a țesut o poveste minunată de la început până la sfârșit…
O carte pe care o recomand călduros tinerilor cititori și adulților deopotrivă. Dar înarmați-vă cu șervețele!
Fragment:
„Mama s-a aplecat ușor, ca să mă privească drept în ochi.
– Ce-mi ascunzi? m-a întrebat, nu enervată, ci foarte serioasă.
I-am susținut și eu privirea.
– Mi-e teamă.
Nu știu de unde-a venit răspunsul acela. A venit pur și simplu. Și era adevărat.
– De ce? a zis ea, îndreptându-se.
– De toate, am zis, ridicând din umeri. De Betty. De dispariția ei. De dispariția lui Toby. De ce-a zis mătușa Lily, că Toby a luat-o prizonieră pe Betty. De faptul că o să vină poliția. În viața mea n-am văzut polițișți.
Și m-a apucat plânsul.
Plângeam, și mă miram de asta mai mult chiar decât mama, care s-a aplecat iar, m-a luat în brațe și a încercat să mă liniștească, șoptindu-mi la ureche.
– Gata, Annabelle, gata, nu-i nimic. Se rezolvă toate, ai să vezi.
Exact asta îi spusesem și eu lui Toby, chit că poate nu eram convinsă. Poate mama era. Dar, în decursul ultimelor săptămâni, aflasem că nu e de ajuns să crezi că să fie adevărat. Mi-am șters ochii și mi-am pus pălăria.
– Nu știu ce m-a apucat, i-am zis. Nu mi-e chiar așa de frică. Doar că tare aș vrea s-o găsească odată pe Betty și lucrurile să revină la normal.
– Și eu, mi-a zâmbit mama. Haide, fugi să arunci o privire, dar nu uita ce ți-am spus.
Apoi s-a întors la treburile ei.
– Ce-ai zice dacă te-aș ruga să faci niște prăjitură cu nucă?
Aveam niște nuci prin apropiere și strânsesem destule pentru nevoile casei, însă nucile erau scumpe și le țineam mai ales pentru sărbători.
– Aș zice, a răspuns ea, luând sucitorul, că sunt șanse mari să facem cât de curând.
– Nu uita să suni din clopoțel când se întorc.
Și-am ieșit pe ușă, am ocolit casa, am luat fața de pernă și, cu ea pe umăr, simțindu-mă oarecum ca o mică vagaboandă, mi-am continuat drumul printre copaci, traversând coasta împădurită de la poalele hambarului ca să ajung la ușa din spate și să intru, ca și mai înainte, nevăzută de pe alee ori din casă.
Caii s-au uitat la mine, sperând că le pică vreun măr, dar, cum am traversat pășunea fără să le dau atenție, după numai o clipă și-au văzut iar de păscut.
– Tot eu, am strigat, urcând scara de lemn.
De data asta, Toby a ieșit din ascunzătoare să mă întâmpine.
– Nu te așteptam așa de curând.
– V-am mai adus ceva de mâncare. Când vine lumea din căutări va trebui să plec și eu, și nu știu când o să mai pot trece pe-aici.
Mi-am golit buzunarele, scoțând pâinea și supa. I-am întins lingura, zicând:
– Prânzul.”

6 Comments

  • Mirela Barbălată

    O recenzie plină de căldură și duioșie, care m-a făcut să-mi doresc cartea . Felicitări! Se simte că ți-a plăcut cartea.

    Mulțumesc pentru recomandarea minunată! Cu siguranță voi ține cont de ea .

  • anasylvi

    Am senzatia ca aceste carti sunt menite sa sensibilizeze publicul tanar in legatura cu subiecte care raman de actualitate si peste ani. Coperta arata intr-adevar bine. Multumesc pentru frumoasa recomandare!

    • Oli

      Exact, Ana, bine ai remarcat, sunt carti inspirationale, cu mesaj si de impact, adresate in special publicului tanar. Ti-o recomand cu drag, cred ca ti-ar placea!

  • Tyna

    Minunată recenzie! O carte deosebit de sensibilă, care-i va înduioșa cu siguranță pe tineri, dar și pe cei aflați la vârsta adultă! Mulțumesc mult pentru recomandare!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *