Delicatese Literare
Serii

Seria After de Anna Todd

Seria After de Anna Todd

Seria After te trece printr-un carusel al emoțiilor, de la cald la rece într-un ritm amețitor. La un moment dat nu mai știi ce să crezi, ce e adevărat sau minciună, iar surprizele se țin lanț. La sfârșitul seriei m-am simțit de parcă aș fi parcurs un drum lung într-un tren de mare viteză. Au fost câteva încetiniri, după care totul a reînceput cu și mai mare viteză, drumul făcând mai multe răsuciri, întoarceri, de nu mai știai direcția în care se îndreaptă și ce va fi în final la destinație.
Cei doi eroi au parcurs o călătorie lungă, s-au despărțit și împăcat de multe ori, incapabili să stea prea mult departe unul de celălalt, au suferit și s-au alinat, s-au provocat și potențat reciproc, ca în final să ne convingă de trăinicia sentimentelor lor și că fiecare a devenit un om mai bun și mai complet datorită influenței și dragostei necondiționate a celuilalt.
  1. După ce ne-am întâlnit (After) – 2014
  2. După ce ne-am certat (After We Collided) – 2014
  3. După ce ne-am îndrăgostit (After We Fell) – 2014
  4. După ce am găsit fericirea (After Ever Happy) – 2015
  5. Înainte de noi (Before) – 2015

Cărțile autoarei Anna Todd pot fi comandate de pe site-ul Editura Trei, cât și din librăriile online elefant.rolibris.ro, librex.rolibrarie.netcartepedia.rocarturesti.ro

 

1. După ce ne-am întâlnit (After)

După ce ne-am întâlnit este o carte pe care o citești la intensitate maximă, nu o poți lăsa din mână odată ce ai început-o. Cartea te trece printr-un carusel al emoțiilor, de la cald la rece într-un ritm amețitor. La un moment dat nu mai știi ce să crezi, ce e adevărat sau minciună, iar finalul e bombă curată! Te bagă în ceață definitiv, n-ai decât să îți rozi unghiile de nerăbdare până când citești volumul următor.
Cartea e povestită la persoana întâi din perspectiva lui Tessa, o tânără de optsprezece ani care vine să învețe la colegiul Washington Central University, un obiectiv pentru care se pregătea de mult timp, încurajată cu mult entuziasm de mama ei, care studiase la aceeași școală, dar pe care nu reușise să o termine. Ceea ce nu știa, dar era pe cale să afle, era că viața ei se va schimba radical și nimic nu va mai fi la fel.
Însoțită de mama și de prietenul ei Noah, un tip sclipitor, cu părul blond și ochii albastru deschis, Tessa se duce să se instaleze în camera ei de cămin, unde are un prim șoc.
După o clipă, ochii mei descoperă motivul uimirii mamei: jumătate din cameră este acoperită de postere cu formații de care nu am auzit în viața mea, iar chipurile de pe ele sunt pline de piercing-uri, și trupurile – de tatuaje. Și apoi dăm cu ochii de o fată care zace într-unul din paturi, cu părul ei roșu strălucitor, machiată cu o tonă de creion dermatograf și cu brațele acoperite de tatuaje colorate.”
Fata era Steph, viitoarea colegă de cameră a lui Tessa. Apoape imediat intră în cameră și doi băieți – Nate, un tip amabil, blond, tatuat pe ambele brațe și cu cercei în urechi, și Hardin, un tip înalt și brunet, îmbrăcat complet în negru, cu părul ca o grămadă de raze adunate pe cap și împinse pe spate, cu piercinguri în sprânceană și în buză, iar brațele sunt complet acoperite de tatuaje, neavând nici un centimetru de piele neatinsă.
Deși mama ei, oripilată, vrea să încerce să schimbe imediat camera, Tessa se opune, gândindu-se ce haos ar stârni și cât de umilitoare ar fi întreaga procedură.
Condițiile din cămin nu sunt grozave, iar dușul e pe hol, cu folosință mixtă. La primul duș făcut, Tessa e așa de disperată să nu intre cineva peste ea că face o mișcare bruscă și doboară toate hainele pe jos.  Le adună disperată și fuge în cameră speriată să nu o vadă cineva, intră și trântește după ea. Surpriză! În cameră era tolănit pe un pat Hardin, ce părea să se simtă ca la el acasă. Deși îi cere imperios să iasă afară ca să se poată schimba, Hardin îi răspunde nonșalant și arogant, cu un accent britanic pronunțat, să nu se flateze singură, că el nici nu are de gând să se uite la ea. Steph dă buzna înăuntru și, expansivă și gălăgioasă, ca de obicei, îi spune lui Tessa că în acea seară are loc o petrecere în casa unei frății studențești și o invită și pe ea. Tessa se codește dar, în momentul în care Hardin o ironizează, spunându-i lui Steph că să nu insiste, că este evident că ea nu va merge la nici o petrecere, Tessa se hotărăște brusc și spune că o să meargă. Bineînțeles că seara Hardin nu se poate abține din nou să o tachineze cu privire la ținuta ei, absolut decentă, întrebând-o dacă a înțeles că merg la o petrecere și nu la biserică.
Petrecerea o bulversează pe Tessa. Steph are un comportament scandalos, bând mult prea mult și dansând mult prea apropiat de un tip beat. Căutând o toaletă unde să se curețe de o băutură rău mirositoare vărsată din greșeala pe ea de un bărbat, intră într-o cameră unde îl găsește pe Hardin într-o poziție compromițătoare cu o fată tatuată. Deloc stânjenit, de parcă era obișnuit să fie surprins în casele frățiilor studențești făcând practic sex, îi spune să caute toaleta în altă parte. Lucrurile o iau razna, Steph se îmbată rău, iar Tessa se duce cu ea într-o cameră să o ajute să își revină. În cameră observă o bibliotecă plină de cărți clasice, multe tipuri de cărți, inclusiv favoritele ei. La răscruce de vânturi era într-o stare proastă, se vedea că fusese răsfoită de multe ori. Hardin intră brusc și le cere să iasă de acolo, întrucât în camera lui nu intră nimeni. Totuși le conduce în altă cameră.
La facultate, la cursul de literatură britanică, reușește să își facă un prieten, Landon, un tip punctual pe care îl place de la prima vedere și despre care află studiază limba engleză, la fel ca și ea, și are o prietenă, Dakota. După intrarea profesorului, își face apariția și Hardin, care se părea că frecventa și el acel curs. Tessa remarcă o încordare între Landon și Hardin.
Steph o convinge să meargă la o nouă petrecere și vine să le ia Molly, fata cu care îl surprinsese Tessa pe Hardin la prima petrecere. Află că nu era prietena lui, Hardin nu ieșea de fapt cu nimeni. La petrecere mai erau prezenți Zed, un băiat atrăgător, cu pielea măslinie, Hardin, Nate și Tristan, colegul de cameră a lui Nate. Toți se apucă să joace Adevăr sau Provocare, iar Tessa se hotărăște și ea să joace, înfuriată de Hardin care spune că pentru a putea juca, ar trebui să nu mai fie atât de mironosiță pentru cinci minute. Când îi vine rândul, Tessa își dă seama că nu a fost cea mai înțeleaptă decizie. Zed o întreabă dacă mai e virgină, iar ea trebuie să recunoască adevărul, că încă mai era, în ciuda unei relații de peste doi ani cu Noah. Petrecerea continuă, iar Tessa, așteptând-o pe Steph pentru a merge acasă, ajunge să fie agresată de un bărbat beat, de care fuge ajungând în brațele lui Hardin, care, surprinzător, o consolează și o întreabă îngrijorat dacă respectivul i-a făcut ceva.
”Hardin ridică o mână, iar eu tresar și mă feresc, dar nu înainte ca el să-mi șteargă cu degetul mare o lacrimă de pe obraz. Buzele mi se dezlipesc surprinse de gestul lui blând. Cine e băiatul ăsta și unde a dispărut Hardin cel certăreț și nesimțit?”
Momentul este intens și cei doi ajung să se sărute.
Gura lui Hardin are exact gustul pe care mi-l imaginam. Pot simți aroma subtilă de mentă în momentul în care își întredeschide buzele și mă sărută. Mă sărută de adevăratelea. Limba lui caldă o caută pe a mea și simt în colțul gurii metalul rece al inelului din buză. Corpul meu parcă a luat foc, nu am mai simțit niciodată așa ceva.”
După sărut, pe care pe Tessa a lăsat-o fără suflare, Hardin redevine rece și arogant, pretinzând că nu a fost mare lucru.
În continuare, Hardin o tachinează în permanență, ducând disputa inclusiv la orele de curs, când, pretinzând că vorbesc despre Mândrie și prejudecată, dezbăteau de fapt relația lor. Tessa vrea să se țină departe de el, dar în același timp e fascinată de farmecul lui brutal și vorbele lui spuse pe șleau.
”- Nici nu ai idee cât de bine te pot face să te simți, zice, iar eu oftez.
Cum poate trece de la țipete la asta? Și de ce îmi place atât de mult? Nu mai am cuvinte. Tonul lui Hardin și vorbele lui vulgare mă fac slabă, vulnerabilă și confuză. Sunt un iepure în viezuina unei vulpi.”
”E foarte ciudat să tânjești după cineva și să îl detești, în același timp.”
Convin să încerce să devină prieteni, dar nu prieteni cu avantaje, îl previne ea. Dar, la prima ieșire pe care o fac împreună la un râu, ajung aproape să facă dragoste, oprindu-se totuși la timp. După momentul fierbinte împreună, Tessa îi spune lui Hardin că o va rupe cu Noah, dar Hardin îi administrează din nou un duș rece, întrebând-o de ce ar face asta, doar el i-a spus clar că nu iese cu nimeni.
În curând, Tessa află motivul relației încordate dintre Landon și Hardin. Tatăl lui Hardin, Ken, urma să se căsătorească cu mama lui Landon, Karen. Landon o sună și o roagă să îl ajute, întrucât, într-o criză de furie, aflând că relația va deveni oficială, Hardin a venit beat și sparge totul la ei acasă. Ajunsă acolo, Tessa află de la Hardin, aflat în plină criză de furie, o parte din cauzele demonilor care îl bântuiau. Tatăl lui îi părăsise pe când avea el doar zece ani, iar până atunci fusese un alcoolic și un nenorocit, care le cauzase multă suferință soției și fiului lui. Coincidență! Și tatăl lui Tessa plecase de acasă când ea avea doar zece ani, și tot un bețiv era. Hardin rănit și beat pare mult mai tânăr și mai fragil decât persoana puternică pe care o cunoscuse până atunci, iar Tessa simte o nevoie imperioasă să îl aline.
”- Te rog, sărută-mă. Am nevoie de tine.
Cuvintele lui mă răvășesc. Bărbatul acesta vulgar, beat și oribil tocmai a spus că are nevoie de mine, iar asta, într-un fel, sună ca o poezie în urechile mele. Hardin e ca un drog; de câte ori am parte de un pic din el, îmi doresc din ce în ce mai mult. Îmi devorează gândurile și îmi invadează visele.”
”- Mă faci… mă faci să vreau să fiu bun, pentru tine… vreau să fiu bun cu tine, Tess.”
Rămâne cu el peste noapte, împărtășind câteva îmbrățișări intime, dar nemergând până la capăt. Din nou, aceeași rutină. După momente de tandrețe, Hardin redevine arogant și plin de contradicții. O forțează să îi spună lui Noah ce s-a întâmplat între ei, dar el continuă să o facă geloasă, ținând-o în brațe pe Molly în fața ei. Cu toate astea, Tessa e atrasă irezistibil de el și tânjește la o relație între ei doi.
”Îmi imaginez că Hardin ar putea fi simpatic și amuzant și că ne-am putea înțelege bine. Că am putea ieși împreună și m-ar scoate la filme sau cină. Că m-ar lua în brațe și ar fi mândru de mine; că mi-ar pune jacheta pe umeri dacă mi-ar fi frig și m-ar săruta de noapte bună, promițându-mi că ne vedem a doua zi.”
După alte câteva întâlniri furtunoase, în care iar se ceartă și apoi se împacă, în camera ei apare Noah, hotărât să o recucerească. Momentul pică extrem de prost, Tessa ajungând acolo împreună cu Hardin, iar cei doi ajung să se certe. Hardin nu e dispus să o piardă, așa că îi face o declarație incendiară.
”- Nu ești genul meu, cum nici eu nu sunt genul tău. Dar de aceea ne potrivim, suntem atât de diferiți și totuși suntem la fel. Mi-ai spus mai demult că trezesc ce ai mai rău în tine. Ei bine, tu trezești ce am mai bun în mine. Știu că și tu simți la fel , Tessa. Și da, nu ieșeam cu nimeni, înainte de tine. Mă faci să vreau să fiu cu tine, mă faci să-mi doresc să fiu bun. Vreau să crezi că te merit. Vreau să mă dorești așa cum te doresc eu pe tine. Vreau să mă cert cu tine, să țipăm unul la celălalt până când unul din noi recunoaște că greșim. Vreau să te fac să râzi, să te ascult cum bați câmpii despre romane clasice, pur și simplu… am nevoie de tine. Știu că sunt rău uneori… bine, mai tot timpul, dar asta pentru că habar n-am cum să mă port altfel. Vocea lui devine pe jumătate șoaptă și are un strop de nebunie în ochi. Așa am fost eu atât amar de vreme, nu am vrut niciodată să mă schimb. Până acum, până la tine.”
Tessa este covârșită, este tot ce dorea să audă de la el, dar nu își imagina vreodată că o va face. Alegerea ei era făcută oricum de mult, dar de data asta a spus-o clar și răspicat.
”- Ar trebui să pleci, șoptesc eu, fără să-mi iau privirea din ochii lui Hardin.
Noah face un pas în față și își însușește victoria.
– Mulțumesc! Credeam că nu se mai termină.
Hardin pare deznădăjduit, absolut zdrobit.
– Noah, ar trebui să pleci, repet eu.”
După aceasta, relația continuă în ritm accelerat, iar Tessa și Hardin ajung, în mod previzibil, să facă dragoste împreună. Momentul este intens și covârșitor pentru Tessa, care se teme însă că pentru el nu a fost la fel, ținând cont de lipsa ei completă de experiență. Declarația lui este extrem de romantică, liniștind-o complet în acest sens.
”- Nu spune asta; a fost superb, iubito. A fost mai mult decât minunat, a fost… cel mai bine, spune el, iar eu îmi dau ochii peste cap.
Sunt sigură că a fost cu fete mult mai dezinvolte, care știau ce să facă și când să facă.
Răspunzând gândurilor mele, el spune:
– Dar nu le iubeam. Este o experiență complet diferită când iubești persoana respectivă. Pe bune, Tessa. E incomparabil. Te rog să nu te îndoiești de tine și nici să nu minimalizezi ce am făcut.”
”Miroase atât de bine; chiar și transpirat, Hardin este parfumul meu preferat.”
”Nu-mi mai pasă de femeile din trecutul lui. Ele reprezintă doar atât: trecutul. Nu-mi mai pasă decât de acest bărbat frumos și imperfect care tocmai a făcut dragoste pentru prima oară în viața lui.”  
Tessa simte că, sub influența lui Hardin, adevărata ei personalitate, înăbușită ani la rând datorită influenței mamei, iese la suprafață. Se simte mai liberă ca niciodată și trăiește momente de fericire pură alături de el. O înfruntă pe mama ei, care vine să îi bage mințile în cap și să o facă să se împace cu Noah, spunându-i acesteia clar și răspicat că viitorul ei este alături de Hardin, cu care a și închiriat un apartament și s-a mutat împreună. La rândul lui, Hardin pare complet transformat sub influența ei, participând chiar, la rugămintea ei, la nunta tatălui lui, îmbrăcat la patru ace și purtându-se decent și chiar drăguț cu toată lumea.
Pare povestea clasică despre băiatul rău și rebel, ce se lasă îmblânzit de fata bună și cuminte, iar totul se termină cu happy-end. Din păcate, aici lucrurile nu stau chiar așa. Finalul ne lasă mască, trădarea lui Hardin făcându-ne să ne îndoim de tot ce am citit până atunci. Ce a fost adevărat și ce a fost minciună în tot ce s-a întâmplat? Nu am auzit decât gândurile lui Tessa, astfel că nu știm nimic din ce l-a determinat pe Hardin să facă ce a făcut. Tessa este uluită și copleșită, iar durerea ei este fără margini. Tot ce a crezut că a fost pur și frumos, I se pare acum grotesc și murdar. Deși Hardin o roagă în genunchi să îl ierte, spunându-i că va face orice pentru a îndrepta lucrurile, Tessa pleacă, sfâșiată emoțional.
Vă las să descoperiți singuri în carte toate amănuntele relației lor, cât și în ce a constat trădarea lui Hardin, spunându-vă doar că la sfârșit veți ardea de nerăbdare să citiți volumul următor, După ce ne-am certat, pentru a afla continuarea.

Am menționat cartea în Top 10 cupluri romantice din cărțile young adult

 

2. După ce ne-am certat (After We Collided)

La fel ca și primul, și al doilea volum te trece printr-un adevărat dans al emoțiilor. Treci de la o stare la alta cu o viteză amețitoare. Ba îți vine să îl strângi de gât pe Hardin, ba ajungi să speri că Tessa îi va acorda o nouă șansă, văzându-l atât de distrus și de profund îndrăgostit de ea. În volumul acesta, spre deosebire de precedentul, aflăm și gândurile lui Hardin, capitolele fiind scrise la persoana întâi fie din perspectiva lui Tessa, fie din perspectiva lui Hardin.
La sfârșitul primului volum, După ce ne-am întâlnit, aflăm că, de fapt, toată acțiunea de cucerire a Tessei a fost ca urmare a unui pariu, făcut de Hardin și Zed la petrecerea în care au jucat Adevăr sau Provocare. Atunci, aflând că Tessa este virgină, cei doi puseseră pariu, pe bani bineînțeles, câștigătorul fiind cel care îi va răpi virginitatea. Iar apoi Hardin le dusese și dovezile – prezervativul folosit și cearșafurile mânjite de sânge. Cu banii primiți în urma pariului plătise avansul pentru apartamentul închiriat împreună cu Tessa și îi vopsise mașina ei. Disperat ca ea să nu afle adevărul, încercase ulterior pe toți prietenii, destui de altfel, care știau toată tărășenia, să-i șantajeze, să-i amenințe sau să-i mituiască cu bani. Dar Molly, fosta lui iubită, simțise o satisfacție răutăcioasă să o umilească și îi spusese adevărul de față cu toată lumea, Hardin implorând-o disperat, în genunchi, să îl ierte. Tessa a fost devastată emoțional. Tot ce i se păruse cândva pur și frumos, rememorând de nenumărate ori momentele lor de dragoste, i se părea acum murdar și trivial. Pleacă împreună cu Zed, refuzând să îl mai asculte pe Hardin, care o suna în disperare pe telefon.
Volumul al doilea începe cu gândurile lui Hardin, distrus emoțional și copleșit de vinovăție.
”Nu mi-am dat seama cât de mult o iubesc până când am început să vomit într-o chiuvetă după ce le-am arătat idioților mei de prieteni dovada virginității ei furate.
Am urât asta, am urât fiecare moment… dar nu m-am oprit.”
”Eu sunt cel vinovat. Am distrus-o pe ea și tot ce aveam împreună.
Dar voi face tot ce e nevoie să-mi răscumpăr greșelile.
Unde se duce ea acum? Există oare un loc unde o voi regăsi?”
Tessa nu e însă dispusă pe moment să îi mai dea o șansă. Refuză să mai vorbească cu el și se duce în singurul loc unde își poate găsi un refugiu – la Ken, tatăl lui Hardin, și Karen, soția acestuia și fiul ei, Landon – cel mai bun prieten al ei, care o primesc cu brațele deschise. Este îngrijorată totuși ca acest lucru să nu intervină în relația lor cu Hardin, dar Ken o liniștește.
”- Tessa, îl iubesc pe Hardin, dar cred că știm amândoi că fără contribuția ta n-ar fi existat nicio relație în care să intervii, zice el.”
Hardin nu poate lăsa lucrurile așa și reușește să aibă o întrevedere cu Tessa, în care încearcă din răsputeri să o convingă să îl ierte, spunându-i că, de fapt, nu le-a dat amănuntele reale ale relației lor, ci a inventat unele. Dar dovada arătată lor a fost reală, a insistat Tessa care, deși a recunoscut că îl iubea în continuare, a refuzat totuși să îl ierte.
”- Ei bine, trebuia să te gândești la asta când te lăudai cu noua ta cucerire, spun eu liniștită.
– Cucerirea mea? La naiba, tu vorbești serios? Tu nu ești o cucerire de-a mea – tu însemni totul pentru mine! Tu ești respirația mea, suferința mea, inima mea, viața mea!”
Erau cele mai sensibile vorbe ce i le spusese vreodată, spuse într-un țipăt disperat, care tot nu a convins-o pe Tessa.
Cuvintele pe care i le spune ea ajung să îl bântuie, Hardin nemaiavând chef de nimic, nici de prieteni, nici de fete, nici de petreceri, toate gândurile lui învârtindu-se obsesiv doar în jurul ei și a incapacității lui de a o recuceri.
”Vei fi singur pentru tot restul vieții tale și din această cauză îmi pare rău pentru tine. Eu voi trece peste asta, îmi voi găsi un bărbat de treabă care să mă trateze așa cum ar fi trebuit s-o faci tu, ne vom căsători și vom avea copii. Eu voi fi fericită.”
 În timpul acesta, Tessa încearcă să își vadă de viața ei, urmând cursurile la facultate și încercând să-și facă treaba cât mai bine la serviciul pe care, ironic, îl căpătase ca urmare a intervenției lui Ken, tatăl lui Hardin. La o deplasare în interes de serviciu împreună cu Christian, patronul ei, și logodnica acestuia, Tessa se îmbată și îl sună pe Hardin, care vine conducând ca un nebun până la ea. Beată fiind, Tessa îi cere lui Hardin ceea ce nu i-ar fi cerut niciodată fiind trează și trecând sub filtrul conștiinței: să facă dragoste cu ea. Ne dăm seama astfel că Tessa este departe de a fi renunțat la Hardin, subconștientul ei, în care își dorea cu ardoare ca el să revină în viața ei, preia controlul asupra ei și o face să devină îndrăzneață și sălbatică. Hardin nu poate să îi reziste, deși se teme de la început că ea, după ce se va trezi din beție a doua zi, îi va reproșa că a profitat de ea, ceea ce ea face, bineînțeles, nu fără ca el să riposteze că a fost exact invers de data aceasta… În ciuda argumentelor lui, Tessa îi spune că ce s-a întâmplat nu se va mai repeta și să nu o mai caute niciodată.
”Suntem amândoi la limita dintre iubire și ură, dintre furie și liniște. E ciudat și cu siguranță toxic pentru mine.”
Știind că Hardin urma să plece de Crăciun în Anglia la mama lui (călătorie în care ea promisese înainte de cearta lor să-l însoțească), Tessa se duce la apartamentul lor. Surpriză! Hardin își anulase deplasarea în Anglia iar mama lui decisese să vină ea la el, astfel că Tessa se trezește cu amândoi în apartament, iar Hardin o imploră să nu-i spună mamei lui că s-au certat, măcar până după sărbători, iar Tessa acceptă, dându-și seama cu stupoare că orice situație încurcată în preajma lui este de preferat oricăreia în absența lui.
”Chiar și situația asta periculoasă și chinuitoare e de preferat decât să nu stau de loc în preajma lui.”
Reacția lui în momentul în care ea îi spune că va rămâne totuși în apartament în loc să se ducă la hotel te înduioșează, fără să vrei părându-ți rău de el, în ciuda greșelilor imense pe care le făcuse.
”Pot sa jur că văd cum bucățelele acestui om distrus se adună la loc, una câte una. E o priveliște minunată, dar care mă îngrozește, în același timp, în adâncul sufletului.”
În continuare, rezistența lui Tessa slăbește încetul cu încetul, iar ea își dă seama că înclină din ce în ce pentru a-l accepta din nou în viața ei, în adâncul sufletului ei fiind prea îndrăgostită de el pentru a lua în considerare, în mod real, soluția de a se despărți definitiv de el.
”Trebuie să-mi fac o listă în cap cu argumentele pro și contra continuării relației mele cu Hardin. Știu cât de proastă sunt că-mi trece prin minte așa ceva – mi-a făcut lucruri îngrozitoare. M-a mințit, m-a trădat și m-a umilit. Deocamdată, pe lista argumentelor contra am minciunile, cearșafurile, prezervativul, pariul, firea lui, prietenii lui, pe Molly, ego-ul său, atitudinea și faptul că mi-a distrus orice urmă de încredere.
Pe lista cu argumente pro am… ei bine… am faptul că-l iubesc. Că mă face fericită, că mă face mai puternică, mai îndrăzneață. Că de obicei îmi vrea binele, în afară de cazurile când el este cel care-mi face rău, în felul său nesăbuit… Felul în care râde sau zâmbește, sau mă ține de mână, felul în care mă sărută, felul în care mă îmbrățișează, felul în care se schimbă de dragul meu.”
„Dacă e să fiu cinstită cu mine însămi, n-am încetat niciodată să mă agăţ de el. Chiar dacă n-am chef să recunosc asta, ştiu că nu sunt pregătită să-mi trăiesc viaţa fără Hardin… Oricât de îngrozitor s-ar fi purtat cu mine, sunt şi mai nefericită fără el decât atunci când am aflat despre întregul pariu.”
Iar Hardin îi aduce, fără să știe, ultimul argument menit să-i spulbere rezistența și anume că fără acel pariu stupid ei nu ar fi ajuns niciodată împreună.
”- N-aș lua nimic înapoi, pentru că noi n-am fi fost împreună dacă eu nu făceam tâmpenia asta. Căile noastre nu s-ar fi intersectat niciodată, nu în felul ăsta care ne-a legat atât de strâns. Chiar dacă mi-am distrus viața, fără pariul ăla tâmpit și plin de răutate n-aș fi avut nicio viață. Sunt sigur că asta te face să mă urăști și mai tare, dar ai vrut adevărul. Și ăsta este adevărul.”
Iar Tessa își dă seama, dintr-odată, că nici ea nu ar schimba nimic pentru că, mai presus de toate, îl vrea pe Hardin în viața ei. Îl iartă pe Hardin și fac din nou dragoste cu pasiune. Hardin o emoționează până la lacrimi, dăruindu-I de Crăciun o brățară fină cu trei amulete – un semn al infinitului, o notă muzicală și o carte pe care era o inscripție: ”Nu știu din ce sunt plămădite sufletele noastre, dar știu că al meu și al lui sunt la fel.”
Toate lucrurile par să meargă spre bine, dar de Crăciun apare mama lui Tessa care îi aruncă în față lui Hardin trădarea lui, spunându-i și mamei lui ce a fost în stare să facă. Reacția acesteia este stupefiantă:
”- Cum ai putut să faci așa ceva, Hardin? țipă ea. Speram că te-ai schimbat… Speram că ai încetat să mai faci astfel de lucruri fetelor… femeilor. Ai uitat ce s-a întâmplat data trecută?”
Se pare că Hardin nu era la prima abatere. Pe când era în Anglia punea frecvent pariuri cu prietenii lui în privința fetelor pe care trebuiau să le cucerească. Odată ce pariul era câștigat, fetele erau abandonate fără milă.
Iris, mama lui Hardin, este oripilată că el i-a făcut același lucru lui Tessa și se aliază cu mama ei încercând să o facă pe Tessa să îl părăsească. Dar Tessa refuză categoric. Îl vrea pe Hardin în viața ei, întrucât doar alături de el a simțit momente de fericire pură, a simțit că trăiește viața la intensitate maximă, spre deosebire de existența ei anostă de până a-l cunoaște pe el, a devenit mai curajoasă și mai sigură pe ea. De asemenea, știe că multe din faptele lui au fost cauzate de traumele trecutului. Pe când avea zece ani, mama lui fusese violată, sub privirile lui îngrozite și neputincioase, de cinci bărbați veniți să se răzbune pe tatăl lui, un bețiv și un nenorocit la acea vreme. După aceea, tatăl lui îi părăsise și plecase în America, unde își revenise complet, făurindu-și o carieră strălucită, ajungând chiar rectorul universității, și își clădise o nouă familie, fiind acum un soț model. Hardin, traumatizat de coșmaruri, refuzând psihoterapia și crescând fără un tată care să îl îndrume, își alesese modele greșite, își găsise subterfugiul în tatuaje, în sex, în petreceri, în pariuri stupide și făcuse poate mult rău, fără a conștientiza prea bine acest lucru.
Hardin este întristat de trădarea mamei lui și încearcă să o convingă că, de data asta, lucrurile stau cu totul altfel. Ne dăm seama din cuvintele lui cât de mult o iubește pe Tessa și că este conștient că ea reprezintă, poate, singura lui șansă la fericire.
”N-am crezut niciodată că pot avea astfel de sentimente. Tot ce știu este că Tess este singura mea șansă la fericire. Dacă mă părăsește, n-o să-mi mai revin niciodată. N-o să-mi mai revin, mamă. E singura mea șansă ca să nu rămân singur pentru tot restul vieții. Nu știu ce naiba am făcut ca să o merit – nu-mi dau seama -, dar mă iubește. Știi cum e să te simți iubit în ciuda lucrurilor tâmpite pe care le-ai făcut? E mult prea bună pentru mine și mă iubește. N-am nici cea mai vagă idee de ce.”
Își susține cauza, cu multă elocvență, și în fața lui Tessa, implorând-o să nu lase trecutul să le stea în cale, întrucât el nu mai este același, datorită influenței ei.
”- Ba da, Tessa, mă cunoști! Chiar mă cunoști. Acela nu eram eu – acesta sunt eu acum. Te iubesc! Voi face orice pentru tine, ca să vezi că eu sunt acesta, bărbatul care te iubește mai mult decât viața lui, bărbatul care dansează la nunți și care te veghează când dormi, bărbatul a cărui zi nu poate începe fără ca tu să-l săruți, bărbatul care ar prefera să moară decât să trăiască fără tine. Acesta sunt eu, acesta. Te rog, nu lăsa povestea asta să ne distrugă. Te rog, iubito!”
Este emoționantă pledoaria lui și te face să îl privești într-o altă lumină. Este adevărat că a fost un dezastru ambulant, a băut mult, a considerat sexul ca un sport, s-a lăsat atras ba chiar a lansat provocări stupide, dar în același timp este sclipitor de inteligent, a avut rezultate foarte bune la examene, a obținut un serviciu foarte bun doar prin propriile lui talente. Fiecare are dreptul la o a doua șansă în viață, iar pentru el aceasta este Tessa, fata bună și inocentă de care se îndrăgostește din tot sufletul, și de care el se agață cu disperare, ca un om pe cale să se înece de un colac de salvare. Sub influența ei, Hardin se schimbă radical, încercând să devină bun de dragul ei și pentru ea. Numai că lucrurile nu se pot rezolva bătând din palme, iar Hardin are în continuare accese de furie și momente de nesiguranța, pe care încearcă să le mascheze sub o aroganță ostentativă.
Interacționând din nou cu grupul de prieteni, noi surse de tensiune încep să apară – neînțelegeri, gelozii, intrigi, care ajung să îi separe din nou, amândoi fiind devastați emoțional pe perioada despărțirii. Dar, întocmai ca doi magneți care se atrag fără a se putea opune, cei doi ajung din nou împreună.
 ”…știu că indiferent de cât de mult ne certăm, vom găsi mereu o cale de a ne reîmpăca. Întotdeauna.”
”Sunt pierdut fără tine, Tessa. Nu însemn nimic. Nu pot mânca, nu pot dormi, nici măcar nu pot respira. Am plâns zile întregi fără întrerupere, și știi că eu nu plâng. Doar că… am nevoie de tine.”
”Îmi trag jeanșii mai jos de glezne și mă urc din nou în pat lângă ea, fata enervantă care mi-a furat fiecare părticică din trup și suflet, și nici că le mai vreau înapoi. Nici măcar nu mă interesează ce face cu ele. Sunt ale ei. Sunt al ei.”
Finalul, bineînțeles, ne lasă din nou în ceață, cu multe întrebări fără răspunsuri, dar pe le aflăm totuși în următorul volum, După ce ne-am îndrăgostit.

 Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice contemporane în care un băiat rău se îndrăgostește de o fată cuminte

 

3. După ce ne-am îndrăgostit (After We Fell)

În După ce ne-am îndrăgostit îi regăsim pe Tessa și Hardin îndrăgostiți profund unul de celălalt, având o relație fizică extrem de pasională, dar, în același timp, îi simțim copleșiți de temeri și incertitudini. Realizăm că amândoi sunt, de fapt, prea tineri și imaturi, ea având doar nouăsprezece ani, iar el douăzeci și unu de ani. Ambii, cu un trecut zbuciumat în spate, provenind din familii disfuncționale, fără o experiență prea bogată de viață, încearcă din răsputeri să-și găsească fiecare propria identitate și drumul de urmat în viață. Din păcate, calea nu este ușoară și ei se poticnesc de tot felul de greșeli din partea amândurora și de o lipsă de comunicare reală între ei, influența celor din jur nefiind nici ea neglijabilă.
Tessa este disperată să nu ajungă ca mama ei, iar pentru aceasta își dorește să devină independentă financiar, cu o carieră solidă în spate. Insinuările mamei și ale unora dintre așa-ziși prieteni că ea este doar o marionetă în mâinile lui Hardin, fără o personalitate a ei, au făcut-o să adopte o atitudine de psihologie inversă, făcând pe dos față de ceea ce îi zicea Hardin să facă, pentru a demonstra ei și celorlalți că este capabilă să ia propriile decizii și să le urmeze. Astfel, în ciuda opoziției lui Hardin, este hotărâtă să se mute la facultatea din Seattle, întrucât acolo i se oferise o oportunitate la serviciul pe care de fapt, în mod ironic, îl obținuse ca urmare a intervenției lui Hardin, lucru pe care el nu ratează ocazia să i-l reamintească.
La rândul lui, Hardin, în ciuda atitudinii arogante pe care o adopta, era chinuit de sentimente de incertitudine și nesiguranță. Dorește să o împiedice pe Tessa să plece cu orice preț, copleșit de temerea că ea, odată ajunsă la Seattle și obținând succes, fără nici un ajutor din partea lui, îl va părăsi, realizând ceea ce lui i se părea că este evident și era uluit că ea nu observase până atunci și anume că el nu este suficient de bun pentru ea.  Din păcate, mijloacele prin care încearcă să o determine să rămână alături de el sunt greșit alese, faptele lui nefăcând decât să accentueze nesiguranța lui Tessa în privința lui, care este rănită și bulversată descoperind că el îi sabota plecarea și îi ascundea din nou informații.
Obosită de acest continuu du-te-vino emoțional, Tessa îl anunță că vrea o pauză în relația lor și să pună o distanță între ei, pentru a-și putea descoperi propria identitate.
Distanța nu face însă decât să le confirme, din nou, sentimentele puternice pe care le aveau unul față de celălalt. Tessa își dă seama că este dependentă de Hardin ca de un drog, având în permanență nevoie de mici doze din el, vorbind cu el minute în șir la telefon.  Hardin descoperă și el un jurnal intim al Tessei și este răvășit citind gândurile ei, realizând infernul emoțional pe care i-l provocau faptele lui și ia decizia să se schimbe, de dragul ei și pentru binele lui, și să învețe să își controleze furia.
Amândoi realizează la un moment dat că au luat decizii greșite dintr-o ambiție prost înțeleasă. Tessa descoperă că Seattle nu era chiar ce se aștepta să fie și conștientizează că s-a pripit cu plecarea, oportunități putând să tot apară, ea fiind foarte tânără și la început de drum. Hardin, la rândul lui, regretă că nu a plecat cu ea la Seattle de la bun început, lăsându-se condus de o încăpățânare greșită. Amândoi converg unul spre celălalt, fiecare fiind acum dispus să cedeze câte ceva de la el, demonstrând că încep să se maturizeze.
Hardin dovedește o responsabilitate neașteptată în relația cu tatăl Tessei, apărut inopinat în viața acesteia. Pe când Tessa era plecată la Seatle, Hardin descoperă că tatăl acesteia se droga și, pentru a-l scăpa de datoria pe care o avea față de un traficant de droguri, acceptă să îi dea acestuia toți banii pe care-i avea și un ceas de mare valoare primit de la tatăl lui, după care, timp de o săptămână, se transformă practic în dădaca tatălui Tessei, ajutându-l să depășească stările de sevraj și ținându-l departe de orice tentație privind băutura și drogurile. Faptul că a făcut acest lucru pe ascuns față de Tessa demonstrează cât de mult ținea la ea, încercând să o protejeze.
Tessa realizează și ea că, așa cum ea nu dorea ca el să dețină puterea în relația cu ea, nu era corect nici ca ea să dețină o putere asupra lui, pe care o avea datorită geloziei bolnăvicioase a lui Hardin, care-i provoca acestuia coșmaruri cumplite, el ajungând să viseze că o găsea pe Tessa făcând dragoste cu Zed și spunându-i acestuia că îl iubește. Ca urmare a acestei revelații, Tessa rupe orice relație cu Zed, deși acesta se purta foarte frumos cu ea și o ajutase de altfel și într-o situație critică, dându-și seama de răul pe care i-l făcea lui Hardin orice întâlnire a ei cu Zed – nevinovată de altfel, deoarece nu depășise niciodată cu acesta granițele unei prietenii platonice.
În final, autoarea ne aruncă o nouă ”bombă”,  dezvăluind o informație șocantă despre trecutul lui Hardin, pe care el nu o știa, dar care zdruncină din temelii viața amândurora, aruncându-le în aer planurile și previziunile, efectele pe termen lung fiind inestimabile pe moment. Aștept cu nerăbdare următorul volum pentru a vedea cum gestionează cei doi noua situație de criză, sosită complet pe neașteptate.
Citate:
Tessa
”Asta este problema mea: Când vine vorba de Hardin, creierul meu nu mai face diferența dintre bine și rău.”
”- Nu. Spun asta pentru că îl iubesc. Și oricât aș vrea să nu-ți spun asta atât de direct acum, știu că nu am încotro. Nu vreau să te induc în eroare acum și mai mult decât am făcut-o până acum. Știu că nu înțelegi de ce stau cu el în tot balamucul ăsta, dar îl iubesc atât de mult, mai mult decât orice altceva, și nu sunt prinsă în capcană. Vreau să fiu cu el.”
”- S-a terminat. Nu mai pot cu acest du-te-vino. Sunt obosită până la epuizare și nu mai vreau să continui. Tu nu mă iubești – tu doar vrei să mă posezi, iar eu nu îți voi permite asta.
Mă uit fix în ochii lui de un verde strălucitor.
– Ești stricat, Hardin, iar eu nu te pot repara.”
”În sinea mea, știu că nu va fi mereu atât de ușor, că nu vom vorbi mereu așa, că nu-mi voi administra mereu mici doze de Hardin când în realitate îl vreau pe tot, tot timpul. Îl vreau aici cu mine, să mă țină-n brațe, să mă sărute, să mă facă să râd.”
”- Hardin, îl avertizez eu. Chestia asta e importantă pentru mine. Trebuie să fiu în stare să gândesc cu propriul creier. Ar trebui să fim parteneri… egali, nici unul n-ar trebui să aibă mai multă… putere decât celălalt.
Mă chinui să găsesc cuvintele potrivite, căutându-mi în minte o cale mai bună de a-I explica exact ce-mi doresc… de ce am nevoie. Trebuie să fac asta. E parte din persoana mea, din persoana care vreau să devin. Încerc din răsputeri să mă descopăr, să aflu de una singură cine sunt, cu sau fără Hardin.”
”Îl doresc fizic, dar asta nu-i nimic în comparație cu iubirea copleșitoare, intensă, orbitoare pe care i-o port, și știu în străfundul meu – acolo unde numai el și cu mine putem zări – că el va rămâne mereu singurul din viața mea.”
Hardin
”La naiba, ce mi-a făcut fata asta?
Este atât de enervantă, întotdeauna încearcă să mă scoată din minți. De parcă pur și simplu mă pândește și inventează noi moduri de a mă înfuria. De fapt, cred că asta și face. Probabil stă picior peste picior pe marginea patului cu agenda ei cretină în brațe, cu un pix între dinți și cu altul după ureche, născocind ce să mai facă sau ce să mai spună să mă trimită pe mine la balamuc.”
”- Acum spune-mi ce anume e la Seattle de nu poți trece peste nici măcar de dragul ei.
– Nimic în mod particular. Am niște amintiri neplăcute de acolo, dar nu e vorba de asta. E vorba că ea va înflori,  îi răspund, fiind conștient de cât de nebunește sună asta. (…)
– Și e un lucru rău?
– Nu. Sigur că vreau să îi meargă bine. Doar că aș vrea să am și eu un rol în asta. (…)
– Știu că nu pricepi, nici ea nu pricepe, dar ea este singurul lucru bun pe care îl am. Pur și simplu, e singurul detaliu din viața mea de care îmi pasă și nu-mi pot permite s-o pierd. Fără ea, nu am nimic.”
”Mă iubește. Cu adevărat. Tessa mă iubește. Dacă nu m-ar iubi, nu știu ce m-aș face. Nu m-aș descurca. Am nevoie de dragostea ei și am nevoie să fie lângă mine. Nu am lăsat pe nimeni niciodată să se apropie atât de mult de mine cum am lăsat-o pe ea; este singura persoană pe care o cunosc care mă va iubi întotdeauna necondiționat. Chiar și mama se satură de imbecilitățile mele câteodată, dar Tessa mă iartă întotdeauna și, indiferent ce fac, este mereu alături de mine când am nevoie de ea. Fata asta încăpățânată, enervantă și neînduplecată este toată lumea mea.”
”Asta e – acesta e momentul de care îmi era teamă încă din ziua în care am întâlnit-o pe fata asta. Mă părăsește, iar eu stau aici, nefăcând nimic ca s-o împiedic; a fost menită dintotdeauna să facă lucruri mai însemnate ca mine, să fie cu cineva mai bun decât mine.”
”Îi sunt dator ei și mie în mod egal să devin o persoană mai bună. Îi sunt dator să renunț la mânie.”
”Mă urăsc atât de mult. Distrug totul și pe oricine vine în contact cu mine. Sunt o otravă, iar ea e un înger care e pe cale să dispară încet, care încă mai rezistă sprijinindu-se pe acea ultimă părticică din ea pe care nu am distrus-o încă.”
”- Tu întotdeauna vezi lumina din mine… Cum e posibil s-o vezi când nu există?
– E lumină din plin. Și-o s-o vezi și tu. Într-o bună zi.”
”Aș vrea să mă pot vedea așa cum mă vede ea. Aș vrea s-o pot crede când îmi spune că sunt bun pentru ea. Dar cum poate fi adevărat când eu sunt atât de distrus?”
”O iubesc atât de mult încât mi-e teamă să mă gândesc că aș putea s-o pierd. Oare chiar îmi doresc s-o amestec pe ea – viitorul meu potențial, singura mea șansă la un viitor frumos – cu trecutul meu blestemat?”
”Vreau să-i mulțumesc, să-i spun că o iubesc și că m-a scos din întuneric, nu doar în seara asta, ci din ziua în care m-a luat prin surprindere când m-a sărutat în vechea mea cameră de la casa frăției studențești, dar nu-mi găsesc cuvintele. (…)
Furia nu m-a părăsit de tot, e în preajmă și fierbe în mine, dar Tessa m-a făcut să uit de asta așa cum numai ea știe s-o facă.”

 

Un carusel al sentimentelor, o revărsare de emoții clocotitoare, pasiune, dorință, iubire copleșitoare și durere…
La sfârșitul celei de-a patra cărți din serie mă simt de parcă aș fi parcurs un drum lung într-un tren de mare viteză. Au fost câteva încetiniri, după care totul a reînceput cu și mai mare viteză, drumul făcând mai multe răsuciri, întoarceri, de nu mai știai direcția în care se îndreaptă și ce va fi în final la destinație.
La sfârșitul volumului După ce ne-am îndrăgostit, Hardin are un șoc cumplit, care-i zdruncină din temelii echilibrul fragil abia dobândit. O găsește pe mama lui, exact cu o zi înainte de nunta ei cu Mike, vecinul cumsecade ce o iubea din suflet, făcând dragoste pe masa din bucătărie cu Christian Vance, și el, la rândul lui, proaspăt logodit cu Kimberly. Șocanta descoperire îl conduce la o altă revelație cumplită. Punând cap la cap câteva indicii realizează că, de fapt, Christian era adevăratul lui tată biologic.
Reacția lui Hardin după descoperirarea bulversantului adevăr demonstrează că nu a reușit încă să-și depășească traumele trecutului. Chinuit de demoni interiori, Hardin e plin de resentimente față de ambii tați. Unul a fugit de responsabilitate, iar cel care a rămas s-a refugiat în băutură, făcându-le viața un iad lui și mamei lui. Între timp, ambii s-au reabilitat, ajungând oameni de mare succes în carierele lor și în viața de familie, pe când Hardin a trebuit să lupte cu tot felul de dependențe toată viața lui de adolescent. Toate aceste reflecții îi declanșează lui Hardin vechile mecanisme autodistructive, refugiindu-se din nou în alcool, droguri, autocompătimire și convingerea că este un distrus, iar lui Tessa i-ar fi mult mai bine fără el.
”Oare mă iubește atât de mult pe cât spune sau e doar dependentă de mine? E o diferență enormă, și cu cât îmi acceptă mai multe tâmpenii, cu atât pare mai dependentă. De parcă ar aștepta cu tot sufletul s-o dau în bară ca să aibă ocazia să mă repare din nou. Asta e, de fapt: mă vede ca pe un soi de proiect, ca pe un lucru ce trebuie reparat.”
Tessa se aștepta la o astfel de reacție din partea lui, mărturisindu-i lui Kimberly că îi e teamă că o va trimite la Seattle, el rămânând singur la Londra, fugind de ea așa cum face de fiecare dată când e rănit. Tessa era hotărâtă însă să lupte pentru relația lor.
”Kimberly crede că sunt o proastă pentru că mă țin după el după despărțirea asta rece, dar îl iubesc și asta faci când iubești pe cineva: te lupți pentru el – te ții după el când știi că are nevoie de tine. Îl ajuți să lupte cu el însuși și nu-l părăsești niciodată, nici măcar atunci când clachează.”
Dar, când reușește în final să dea de Hardin, e împietrită de șoc. Înconjurat de vechea gașcă din adolescență, drogat, cu un joint în mână și cu o fată încolăcită pe el, îmbrăcată doar în chiloți și tricoul lui, nu seamănă deloc cu Hardin al ei, pe care încearcă zadarnic să-l readucă la suprafață. Cinic și crud, Hardin o alungă, pretinzând în fața vechilor lui prieteni că ea nu înseamnă nimic pentru el, fiind doar o fată oarecare.
Cu inima zdrobită, Tessa pleacă singură spre Seattle, acceptându-și dureroasa înfrângere.
”Și iată-mă în avion, așezată lângă un loc neocupat, cu mintea și inima goale. M-am înșelat foarte tare în privința lui și asta îmi demonstrează, de fapt, că oamenii se schimbă numai dacă vor, oricât de mult te-ai strădui tu. Trebuie să-și dorească să se schimbe la fel de tare ca tine, altfel n-ai nicio speranță. E imposibil să-i faci să se schimbe pe oamenii care s-au hotărât să rămână așa cum sunt. Nu-i poți ajuta să-și depășească ambițiile meschine și nici nu poți să-i iubești atât de mult încât să-i faci să nu se mai deteste.
E o bătălie pierdută și după tot acest timp, în final, sunt gata să mă las păgubașă.”
Din păcate, tocmai când încerca să-și adune viața făcută bucăți și să meargă mai departe, Tessa are un nou șoc îngrozitor. Mergând la apartamentul în care stătuse cu Hardin pentru a-și lua câteva lucruri, găsește cadavrul tatălui său în ușa băii. Acesta fugise de la clinica de dezintoxicare și murise încercând să-și injecteze heroină în venă.
Hardin află vestea abia după două zile, întrucât refuzase să-i răspundă lui Landon, crezând că acesta îl suna doar să-l tragă la răspundere. În momentul în care află despre cumplita întâmplare, mintea i se limpezește brusc și ia primul avion pentru a fi alături de Tessa. Aceasta se afla în stare de șoc, refuzând să vorbească și să manânce. De data aceasta, Hardin va resimți din plin amărăciunea de a i se refuza complet ajutorul, Tessa respingându-l complet, nesuportând nici măcar ca el să stea în preajma ei. Hardin este chinuit de remușcări.
”Dacă n-aș fi avut atâtea lucruri pe cap, aș fi putut s-o fac fericită. I-aș fi putut arăta lumina în viața asta, așa cum mi-a arătat-o ea. În schimb, uite cum stă aici, sfâșiată și distrusă complet.”
Speriat că ar putea să o piardă definitiv, Hardin este hotărât să se schimbe.
”Îți promit, de data asta va fi diferit. N-o să mai fac niciodată așa. Îmi pare rău că a trebuit să moară tatăl tău ca să-mi dau seama câtă nevoie am de tine, dar n-o să mai fug niciodată, n-o să te mai neglijez niciodată, n-o să mă mai retrag niciodată – jur.”
Vorbe mari și frumoase, dar din păcate nu era prima oară când le zicea cu aceeași convingere… Tessa nu are nici o garanție că de data asta va fi adevărat. Disperat, Hardin îi spune tot ce ar fi vrut cândva să audă, inclusiv o cerere în căsătorie. Dar pentru Tessa e prea târziu acum. Grav rănită sufletește, nu mai are curajul unui nou început, în condițiile în care s-ar teme în permanență că iar se va ivi ceva care să le spulbere fericirea și să o arunce din nou într-un haos emoțional.
”Vorbesc serios. Va fi mai fericit fără mine, fără acest du-te-vino permanent. S-ar concentra în permanență asupra lui însuși și asupra furiei sale împotriva celor doi tați ai săi și, într-o zi, va fi fericit. Îl iubesc îndeajuns încât să-i doresc fericirea, chiar dacă nu alături de mine.”
Hardin este disperat văzând cât de mult s-a schimbat Tessa, pierzându-și optimismul și pofta de viață, mai ales că realizează că el este singurul vinovat pentru asta.
”Ea m-a reparat; a avut misiunea imposibilă de a lipi fragmentele minuscule ale sufletului meu făcut praf și a făcut o treabă bună. A făcut om din mine – m-a făcut aproape normal – dar cu fiecare picătură de lipici pe care a folosit-o cu mine s-a pierdut pe sine, iar eu n-am mai avut ce să-i ofer, pentru că sunt un nemernic.
Tot răul de care m-am temut chiar s-a întâmplat și, indiferent cât am încercat să-l împiedic, văd acum că situația s-a înrăutățit. Am schimbat-o și am distrus-o, exact așa cum am jurat c-o să fac, cu mai multe luni în urmă. Pare incredibil.”
Deși pasiunea, imposibil de stăvilit, izbucnește din nou între ei, de data asta Tessa este hotărâtă să nu mai cedeze farmecului lui Hardin, intrând, din nou, în aceeași buclă nesfărșită de fericire, dorință, pasiune, iubire copleșitoare și durere.
În momentul în care îl anunță pe Hardin că este hotărâtă să plece la New York cu Landon, fragilul echilibru al acestuia se destramă într-o clipă și izbucnește din nou cu furie, amenințându-l fizic pe Landon, pe care îl considera vinovat de acest proiect. Acesta a stat impasibil, provocându-l să îl lovească. Deși Hardin reușește să se stăpânească în ultima clipă, a fost picătura care a umplut paharul.
Calmul și imperturbabilul Landon și-a pierdut pentru prima dată răbdarea în fața lui Tessa, reproșându-i că de data asta lucrurile au mers prea departe. Veșnicile lor certuri, urmate de împăcări, i-au afectat teribil și pe toți ceilalți.
”- Și mie îmi pare rău, dar în seara asta ați întrecut limita. Mama e gravidă, Ken încearcă să repare lucrurile cu Hardin, eu mă mut, e prea mult. Asta e familia noastră și trebuie să rămânem uniți. Iar tu nu ne ajuți deloc. (…)
Mi se pune un nod în gât.
– Nu mai vrei să merg cu tine la New York, nu-i așa?
– Nu-i vorba de asta. Credeam că New York va fi un punct de început pentru amândoi, Tessa. Nu doar un alt loc unde să te cerți cu Hardin.”
Cuvintele ferme ale lui Landon sunt pentru Tessa ca un pahar de apă aruncat direct în față, având darul să o trezească la realitate și să vadă clar lucrurile. Atâtea despărțiri, atâtea împăcări, atâtea speranțe frânte, atâtea victime colaterale… Iar ei pluteau tot în derivă. Relația lor devenise toxică și era momentul unei schimbări radicale. Îi cere lui Hardin ca, dacă o iubește cu adevărat, să nu mai vină după ea o perioadă, neputând însă preciza cât este aceasta.
”- De data aceasta, nu mai veni după mine, Hardin. Stai aici cu familia ta și…
– Tessa – îmi cuprinde fața în mâini – nu, termină. O să trecem și peste tâmpenia asta cu New Yorkul, nu exagera.
Clatin din cap.
– Nu plec la New York și-ți promit că nu exagerez. Știu că totul pare dramatic și impulsiv, dar îți jur că nu este. Am trecut prin multe în ultimul an și dacă nu ne luăm un răgaz ca să ne dăm seama că asta ne dorim cu adevărat, vom sfârși trăgând pe toată lumea în jos cu noi, mai mult decât am făcut-o deja.
Încerc să-l fac să priceapă; trebuie să priceapă.
– Cât timp?
Umerii i se lasă în jos și-și dă părul pe spate.
– Până când vom ști că suntem pregătiți.”
Este adevăratul test al relației lor și momentul ca Hardin să facă dovada tăriei sentimentelor lui și a capacității de a se schimba cu adevărat de dragul persoanei iubite. Timp de opt luni, s-au despărțit și împăcat de nenumărate ori, Tessa iertându-l de fiecare dată când a greșit, după un timp scurt, iar și iar…
Iertat prea ușor, Hardin s-a complăcut mult timp în același cerc vicios, autodistructiv. Durerea despărțirii de Tessa, pe un timp nedefinit, i-a dat lui  Hardin impulsul necesar pentru a realiza că, de data aceasta, nu mai sunt suficiente promisiunile, ci va trebui să facă eforturi susținute pentru a se schimba cu adevărat, iar el era mai mult decât dispus să le facă, oferindu-i Tessei, în același timp, suficient timp și spațiu pentru a se reface.
”Toată viața mea se-nvârte în jurul acestei femei și unii dintre voi ar putea spune că e o boală sau o obsesie, poate chiar o nebunie, dar știți ceva? Mă doare fix în cot. O iubesc și înseamnă totul pentru mine. Dacă lumea are ceva de comentat, n-are decât s-o facă în altă parte, pentru că nimeni nu e perfect, iar Tessa mă aduce mai aproape de perfecțiune decât voi ajunge vreodată de unul singur.”
Urmează o perioadă lungă de recuperare sufletească pentru amândoi, departe unul de celălalt, în ciuda iubirii arzătoare pe care și-o purtau.
După ce au trecut printr-un adevărat iad emoțional timp de mai multe luni, încetul cu încetul Tessa și Hardin au început să-și croiască o nouă viață, reușind să se maturizeze, să-și găsească fiecare echilibrul și să obțină în final fericirea mult dorită. Cum? Împreună sau separat? Citiți cartea și veți afla.
”După toate astea, am scos-o la capăt. Indiferent din ce mama naibii sunt plămădite sufletele noastre, ele sunt la fel.”

 

 

5. Înainte de noi (Before)

Înainte de noi este o carte romantică, intensă emoțional, care, deși nu are dramatismul primelor patru volume din serie, întrucât cele mai multe dintre evenimente le cunoaștem deja, ne ajută să înțelegem punctul de vedere al lui Hardin dinainte și imediat după ce a cunoscut-o pe Tessa, modul în care interacțiunea cu aceasta l-a marcat profund și l-a transformat, readucând speranța, râsetele și bucuria de a trăi în viața lui.
Cele mai multe capitole ale cărții sunt scrise la persoana întâi din perspectiva lui Hardin, intercalate din loc în loc cu capitole scrise la persoana a treia și câteva capitole scrise la persoana întâi din perspectiva unor personaje secundare. Astfel, la începutul cărții descoperim punctul de vedere al lui Natalie, Steph și Molly, înțelegând mai bine de ce au acționat într-un anume fel la un moment dat, iar la sfârșitul cărții aflăm gândurile lui Zed, Christian și Smith după ce evenimentele esențiale din primele patru volume se produseseră deja, aducând și câteva elemente de noutate privind destinul acestora.
Punctul central al cărții îl reprezintă însă gândurile și frământările lui Hardin din perioada de început a relației lui cu Tessa, având ocazia să descoperim cum sentimentele lui față de ea au evoluat treptat, de la o primă interacțiune în care a tratat-o cu răceală și condescendență, până la punctul în care elementul central al vieții lui a devenit Tessa, față de care a făcut o adevărată obsesie, toate gândurile și speranțele lui de viitor învârtindu-se în jurul ei.
La prima vedere, Tessa i s-a părut o fată ștearsă și cam afectată, purtând haine cu două măsuri mai mari și interpretând politețea ei ca falsitate. Curând, Tessa începe să-l intrige și să-l facă să se întrebe dacă inocența ei e doar o mască. Provocat de anturaj, a făcut acel pariu absurd cu Zed, miza fiind care va fi primul care îi va răpi virginitatea. Totuși, în momentul în care ea acceptă invitația să joace ”Adevăr sau provocare” și să bea alături de ei, Hardin nu poate să nu reflecteze la ce anume a făcut-o să se răzgândească.
”Mai e și posibilitatea ca mulți dintre noi să ne pricepem să-i tragem în jos pe oameni.”
Odată pariul lansat, Hardin s-a trezit surprins că, din ce în ce, dorința de a fi alături de ea era cel mai important lucru și nu ideea de a câștiga miza pusă în joc.
”Ea l-a trezit la viață, i-a adus lumină, râsete și dorința de a trăi. A știut că, din clipa în care gurile lor s-au întâlnit, el nu va fi niciodată la fel.”
”Crezuse întotdeauna despre el însuși că e puternic. Fusese stăpânul absolut, până când a apărut ea și i-a furat coroana.”
Până să o cunoască pe Tessa, se izolase de multe ori de ceilalți și erau multe  momente în care toată lumea îl ignora complet, iar singurătatea îi era tovarășă fidelă.
”Asta se întâmplă când ești invizibil: nimănui nu-i pasă de tine și nici ție nu-ți pasă de nimeni.”
De mulți ani de zile, Hardin era chinuit de coșmaruri în somn, traumele din trecut revenindu-i obsesiv și secătuindu-l emoțional. După ce Tessa a intrat ca un fulger luminos în viața lui, nopțile i-au devenit mai liniștite, ea infiltrându-se în somn în visele lui ca un  adevărat înger, alungând demonii ce îl posedau.
”Se așează lângă mine înăuntru. Are trupul atât de cald, atât de îndrăzneț. Are o floare după ureche și mă prinde de mâini. Unghiile-i mici îi sunt murdare de pământ și miroase ca o florărie sau ca o seră.
Țipătele mamei au încetat, iar ritmul inimii mele panicate a încetinit când ea m-a luat de mână.”

Descoperim punctul de vedere al lui Hardin din timpul primei întâlniri de la pârâu când, deși i-ar fi fost ușor să câștige pariul, a realizat cu surprindere că ceea ce își dorea el era mult mai complex, deși nu era încă prea clar și bine definit.
”Vreau să simt calmul copleșitor pe care mi-l induce când pune mâna pe mine.”
”Vreau să fiu bun, vreau să creadă că sunt un om bun.”
Deși a fost de mai multe ori pe punctul de a-i dezvălui adevărul despre el și pariu, frica de a nu o pierde și dorința de a mai câștiga câteva clipe magice alături de ea l-au oprit de fiecare dată.
”Trebuie să fiu atent cu asta, pentru că, dacă-mi dispare aura de mister, va dispărea și ea.”
Hardin este frământat de sentimente amestecate în legătură cu Tessa. Pe de o parte, tot chinul lui interior îl face să creadă că ea a apărut în viața lui să-l pedepsească pentru păcatele din trecut, pe de altă parte, o voce mică și firavă îi insuflă speranța că ea, de fapt, este chiar salvarea lui.
”Sunt convins că a fost trimisă aici doar ca să mă tortureze, să-mi testeze autocontrolul. O voce mică și discretă din capul meu îmi amintește că poate-poate a fost trimisă aici din motivul total opus. Poate că sunt menit să fiu cu ea, să-i arăt o nouă perspectivă asupra vieții? Probabil că e o prostie, dar poate nu e aici ca să mă pedepsească – poate că e aici să mă salveze.”
După ce pariul a fost câștigat, asistăm la zbuciumul interior al lui Hardin, care realizează, abia acum, că avusese o șansă reală la fericire cu Tessa dar pe care, prin acțiunile lui iresponsabile, era posibil să o fi pierdut definitiv.
”Pot deveni un om mai bun de dragul ei și pot s-o fac fericită. Știu că pot.”
”Uraganul adevărului plutește deasupra noastră, învârtejindu-se, gata să se dezlănțuie în orice clipă. Mă prefac că sunt într-un roman și că mă va ierta, așa cum Elizabeth l-a iertat pe Darcy.”
Cei doi eroi au parcurs o călătorie lungă, s-au despărțit și împăcat de multe ori, incapabili să stea prea mult departe unul de celălalt, au suferit și s-au alinat, s-au provocat și potențat reciproc, ca în final să ne convingă de trăinicia sentimentelor lor și că fiecare a devenit un om mai bun și mai complet datorită influenței și dragostei necondiționate a celuilalt.
”Ea a fost liniștea mea, focul meu, răsuflarea mea, durerea mea și, indiferent de lucrurile prin care am trecut, a meritat fiecare secundă ca să ajungem la viața pe care o avem acum.
Am târât-o pe Tess și m-am târât pe mine însumi până-n iad și înapoi, dar acum iată-ne aici. După toate acestea, am ajuns în raiul nostru propriu.”

Trailerul filmului care va fi lansat în aprilie 2019:

Am menționat cărțile în Top 10 cupluri romantice din cărțile young adult și în Top 10 cărți în care un băiat rău se îndrăgostește de o fată cuminte

Cărțile autoarei Anna Todd pot fi comandate de pe site-ul Editura Trei, cât și din librăriile online elefant.rolibris.ro, librex.rolibrarie.netcartepedia.rocarturesti.ro

Recenzii Anna Todd

Vă recomandăm și celelalte articole ale noastre din categoria SERII

 

 

 

 

3 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *