Delicatese Literare
Recenzii

După ce ne-am întâlnit de Anna Todd, Editura Trei – ediție tie-in – recenzie

După ce ne-am întâlnit

(After – 2014)

Anna Todd

Editura TREI

635 pagini (ed.2015) ; 656 pagini (ed.2019)

Traducere : Oana Dușmănescu

An apariție în România : 2015 ; 2019

  1. După ce ne-am întâlnit (After) – 2014
  2. După ce ne-am certat (After We Collided) – 2014
  3. După ce ne-am îndrăgostit (After We Fell) – 2014
  4. După ce am găsit fericirea (After Ever Happy) – 2015
  5. Înainte de noi (Before) – 2015

A fost viața Tessei înainte de Hardin, apoi a fost totul
După ce ne-am întâlnit
Viața nu va mai fi niciodată la fel

Tessa Young e o fată cuminte, silitoare şi ordonată. După ce intră la universitate şi îl cunoaşte pe Hardin, viaţa ei se schimbă radical. Cu părul lui răvăşit, accentul britanic, tatuajele şi piercingurile, Hardin e complet diferit de băieţii pe care i-a întâlnit până acum. E arogant şi crud – ar avea toate motivele să-l urască. Dar felul în care o sărută trezeşte în ea o pasiune cum n-a mai simţit.

Deşi o respinge, spunând că nu-i este el alesul, Tessa e hotărâtă să insiste şi să-l găsească pe adevăratul Hardin, care a ridicat între el şi lume un zid de trădări şi minciuni.
Tessa are deja iubitul perfect. Atunci de ce se luptă să treacă peste propria mândrie rănită şi peste prejudecăţile lui Hardin vizavi de fetele drăguţe ca ea?

Poate că e vorba de... dragoste?

„Am vrut să spun o poveste realistă, despre oameni adevăraţi. Nu scriu despre destine idilice, ci despre oameni ca mine, care poate au avut o copilărie mai dură.”Anna Todd 

„Todd e cel mai important fenomen literar al generaţiei sale.” – Cosmopolitan

„Anna Todd te face să ţipi, să râzi, să plângi, să te îndrăgosteşti… After e o serie de neratat – pregăteşte-te să trăieşti emoţii pe care n-ai fi crezut că ţi le poate provoca o carte.” – Fangirlish

Ediția tie-in conține și material bonus!

Anna Todd este autoarea seriei AFTER, bestseller New York Times. A fost dintotdeauna o cititoare împătimită și a început să scrie pe Wattpad, AFTER devenind seria cea mai citită de pe această platformăcu peste 1,5 miliarde de lecturi. Ediția tipărită a apărut în 2014. Seria AFTER a fost publicată în peste 30 de limbi, a fost vândută în peste 10 milioane de exemplare în întreaga lume și este #1 bestseller în Italia, Germania, Franța și Spania.

Anna Todd este coproducător al filmului After, care are la bază primul volum al seriei After, După ce ne-am întâlnit.

După ce ne-am întâlnit este o carte pe care o citești la intensitate maximă, nu o poți lăsa din mână odată ce ai început-o. Cartea te trece printr-un carusel al emoțiilor, de la cald la rece într-un ritm amețitor. La un moment dat nu mai știi ce să crezi, ce e adevărat sau minciună, iar finalul e bombă curată! Te bagă în ceață definitiv, n-ai decât să îți rozi unghiile de nerăbdare până când citești volumul următor.

Cartea e povestită la persoana întâi din perspectiva lui Tessa, o tânără de optsprezece ani care vine să învețe la colegiul Washington Central University, un obiectiv pentru care se pregătea de mult timp, încurajată cu mult entuziasm de mama ei, care studiase la aceeași școală, dar pe care nu reușise să o termine. Ceea ce nu știa, dar era pe cale să afle, era că viața ei se va schimba radical și nimic nu va mai fi la fel.

Însoțită de mama și de prietenul ei Noah, un tip sclipitor, cu părul blond și ochii albastru deschis, Tessa se duce să se instaleze în camera ei de cămin, unde are un prim șoc.

După o clipă, ochii mei descoperă motivul uimirii mamei: jumătate din cameră este acoperită de postere cu formații de care nu am auzit în viața mea, iar chipurile de pe ele sunt pline de piercing-uri, și trupurile – de tatuaje. Și apoi dăm cu ochii de o fată care zace într-unul din paturi, cu părul ei roșu strălucitor, machiată cu o tonă de creion dermatograf și cu brațele acoperite de tatuaje colorate.”

Fata era Steph, viitoarea colegă de cameră a lui Tessa. Apoape imediat intră în cameră și doi băieți – Nate, un tip amabil, blond, tatuat pe ambele brațe și cu cercei în urechi, și Hardin, un tip înalt și brunet, îmbrăcat complet în negru, cu părul ca o grămadă de raze adunate pe cap și împinse pe spate, cu piercinguri în sprânceană și în buză, iar brațele sunt complet acoperite de tatuaje, neavând nici un centimetru de piele neatinsă.

Deși mama ei, oripilată, vrea să încerce să schimbe imediat camera, Tessa se opune, gândindu-se ce haos ar stârni și cât de umilitoare ar fi întreaga procedură.

Condițiile din cămin nu sunt grozave, iar dușul e pe hol, cu folosință mixtă. La primul duș făcut, Tessa e așa de disperată să nu intre cineva peste ea că face o mișcare bruscă și doboară toate hainele pe jos.  Le adună disperată și fuge în cameră speriată să nu o vadă cineva, intră și trântește după ea. Surpriză! În cameră era tolănit pe un pat Hardin, ce părea să se simtă ca la el acasă. Deși îi cere imperios să iasă afară ca să se poată schimba, Hardin îi răspunde nonșalant și arogant, cu un accent britanic pronunțat, să nu se flateze singură, că el nici nu are de gând să se uite la ea. Steph dă buzna înăuntru și, expansivă și gălăgioasă, ca de obicei, îi spune lui Tessa că în acea seară are loc o petrecere în casa unei frății studențești și o invită și pe ea. Tessa se codește dar, în momentul în care Hardin o ironizează, spunându-i lui Steph că să nu insiste, că este evident că ea nu va merge la nici o petrecere, Tessa se hotărăște brusc și spune că o să meargă. Bineînțeles că seara Hardin nu se poate abține din nou să o tachineze cu privire la ținuta ei, absolut decentă, întrebând-o dacă a înțeles că merg la o petrecere și nu la biserică.

Petrecerea o bulversează pe Tessa. Steph are un comportament scandalos, bând mult prea mult și dansând mult prea apropiat de un tip beat. Căutând o toaletă unde să se curețe de o băutură rău mirositoare vărsată din greșeala pe ea de un bărbat, intră într-o cameră unde îl găsește pe Hardin într-o poziție compromițătoare cu o fată tatuată. Deloc stânjenit, de parcă era obișnuit să fie surprins în casele frățiilor studențești făcând practic sex, îi spune să caute toaleta în altă parte. Lucrurile o iau razna, Steph se îmbată rău, iar Tessa se duce cu ea într-o cameră să o ajute să își revină. În cameră observă o bibliotecă plină de cărți clasice, multe tipuri de cărți, inclusiv favoritele ei. La răscruce de vânturi era într-o stare proastă, se vedea că fusese răsfoită de multe ori. Hardin intră brusc și le cere să iasă de acolo, întrucât în camera lui nu intră nimeni. Totuși le conduce în altă cameră.

La facultate, la cursul de literatură britanică, reușește să își facă un prieten, Landon, un tip punctual pe care îl place de la prima vedere și despre care află studiază limba engleză, la fel ca și ea, și are o prietenă, Dakota. După intrarea profesorului, își face apariția și Hardin, care se părea că frecventa și el acel curs. Tessa remarcă o încordare între Landon și Hardin.

Steph o convinge să meargă la o nouă petrecere și vine să le ia Molly, fata cu care îl surprinsese Tessa pe Hardin la prima petrecere. Află că nu era prietena lui, Hardin nu ieșea de fapt cu nimeni. La petrecere mai erau prezenți Zed, un băiat atrăgător, cu pielea măslinie, Hardin, Nate și Tristan, colegul de cameră a lui Nate. Toți se apucă să joace Adevăr sau Provocare, iar Tessa se hotărăște și ea să joace, înfuriată de Hardin care spune că pentru a putea juca, ar trebui să nu mai fie atât de mironosiță pentru cinci minute. Când îi vine rândul, Tessa își dă seama că nu a fost cea mai înțeleaptă decizie. Zed o întreabă dacă mai e virgină, iar ea trebuie să recunoască adevărul, că încă mai era, în ciuda unei relații de peste doi ani cu Noah. Petrecerea continuă, iar Tessa, așteptând-o pe Steph pentru a merge acasă, ajunge să fie agresată de un bărbat beat, de care fuge ajungând în brațele lui Hardin, care, surprinzător, o consolează și o întreabă îngrijorat dacă respectivul i-a făcut ceva.

”Hardin ridică o mână, iar eu tresar și mă feresc, dar nu înainte ca el să-mi șteargă cu degetul mare o lacrimă de pe obraz. Buzele mi se dezlipesc surprinse de gestul lui blând. Cine e băiatul ăsta și unde a dispărut Hardin cel certăreț și nesimțit?”

Momentul este intens și cei doi ajung să se sărute.

Gura lui Hardin are exact gustul pe care mi-l imaginam. Pot simți aroma subtilă de mentă în momentul în care își întredeschide buzele și mă sărută. Mă sărută de adevăratelea. Limba lui caldă o caută pe a mea și simt în colțul gurii metalul rece al inelului din buză. Corpul meu parcă a luat foc, nu am mai simțit niciodată așa ceva.”

După sărut, pe care pe Tessa a lăsat-o fără suflare, Hardin redevine rece și arogant, pretinzând că nu a fost mare lucru.

În continuare, Hardin o tachinează în permanență, ducând disputa inclusiv la orele de curs, când, pretinzând că vorbesc despre Mândrie și prejudecată, dezbăteau de fapt relația lor. Tessa vrea să se țină departe de el, dar în același timp e fascinată de farmecul lui brutal și vorbele lui spuse pe șleau.

”- Nici nu ai idee cât de bine te pot face să te simți, zice, iar eu oftez.

Cum poate trece de la țipete la asta? Și de ce îmi place atât de mult? Nu mai am cuvinte. Tonul lui Hardin și vorbele lui vulgare mă fac slabă, vulnerabilă și confuză. Sunt un iepure în viezuina unei vulpi.”

”E foarte ciudat să tânjești după cineva și să îl detești, în același timp.”

Convin să încerce să devină prieteni, dar nu prieteni cu avantaje, îl previne ea. Dar, la prima ieșire pe care o fac împreună la un râu, ajung aproape să facă dragoste, oprindu-se totuși la timp.

După momentul fierbinte împreună, Tessa îi spune lui Hardin că o va rupe cu Noah, dar Hardin îi administrează din nou un duș rece, întrebând-o de ce ar face asta, doar el i-a spus clar că nu iese cu nimeni.

În curând, Tessa află motivul relației încordate dintre Landon și Hardin. Tatăl lui Hardin, Ken, urma să se căsătorească cu mama lui Landon, Karen. Landon o sună și o roagă să îl ajute, întrucât, într-o criză de furie, aflând că relația va deveni oficială, Hardin a venit beat și sparge totul la ei acasă. Ajunsă acolo, Tessa află de la Hardin, aflat în plină criză de furie, o parte din cauzele demonilor care îl bântuiau. Tatăl lui îi părăsise pe când avea el doar zece ani, iar până atunci fusese un alcoolic și un nenorocit, care le cauzase multă suferință soției și fiului lui. Coincidență! Și tatăl lui Tessa plecase de acasă când ea avea doar zece ani, și tot un bețiv era. Hardin rănit și beat pare mult mai tânăr și mai fragil decât persoana puternică pe care o cunoscuse până atunci, iar Tessa simte o nevoie imperioasă să îl aline.

”- Te rog, sărută-mă. Am nevoie de tine.

Cuvintele lui mă răvășesc. Bărbatul acesta vulgar, beat și oribil tocmai a spus că are nevoie de mine, iar asta, într-un fel, sună ca o poezie în urechile mele. Hardin e ca un drog; de câte ori am parte de un pic din el, îmi doresc din ce în ce mai mult. Îmi devorează gândurile și îmi invadează visele.”

”- Mă faci… mă faci să vreau să fiu bun, pentru tine… vreau să fiu bun cu tine, Tess.”

Rămâne cu el peste noapte, împărtășind câteva îmbrățișări intime, dar nemergând până la capăt.

Din nou, aceeași rutină. După momente de tandrețe, Hardin redevine arogant și plin de contradicții. O forțează să îi spună lui Noah ce s-a întâmplat între ei, dar el continuă să o facă geloasă, ținând-o în brațe pe Molly în fața ei. Cu toate astea, Tessa e atrasă irezistibil de el și tânjește la o relație între ei doi.

”Îmi imaginez că Hardin ar putea fi simpatic și amuzant și că ne-am putea înțelege bine. Că am putea ieși împreună și m-ar scoate la filme sau cină. Că m-ar lua în brațe și ar fi mândru de mine; că mi-ar pune jacheta pe umeri dacă mi-ar fi frig și m-ar săruta de noapte bună, promițându-mi că ne vedem a doua zi.”

După alte câteva întâlniri furtunoase, în care iar se ceartă și apoi se împacă, în camera ei apare Noah, hotărât să o recucerească. Momentul pică extrem de prost, Tessa ajungând acolo împreună cu Hardin, iar cei doi ajung să se certe. Hardin nu e dispus să o piardă, așa că îi face o declarație incendiară.

”- Nu ești genul meu, cum nici eu nu sunt genul tău. Dar de aceea ne potrivim, suntem atât de diferiți și totuși suntem la fel. Mi-ai spus mai demult că trezesc ce ai mai rău în tine. Ei bine, tu trezești ce am mai bun în mine. Știu că și tu simți la fel , Tessa. Și da, nu ieșeam cu nimeni, înainte de tine. Mă faci să vreau să fiu cu tine, mă faci să-mi doresc să fiu bun. Vreau să crezi că te merit. Vreau să mă dorești așa cum te doresc eu pe tine. Vreau să mă cert cu tine, să țipăm unul la celălalt până când unul din noi recunoaște că greșim. Vreau să te fac să râzi, să te ascult cum bați câmpii despre romane clasice, pur și simplu… am nevoie de tine. Știu că sunt rău uneori… bine, mai tot timpul, dar asta pentru că habar n-am cum să mă port altfel. Vocea lui devine pe jumătate șoaptă și are un strop de nebunie în ochi. Așa am fost eu atât amar de vreme, nu am vrut niciodată să mă schimb. Până acum, până la tine.”

Tessa este covârșită, este tot ce dorea să audă de la el, dar nu își imagina vreodată că o va face. Alegerea ei era făcută oricum de mult, dar de data asta a spus-o clar și răspicat.

”- Ar trebui să pleci, șoptesc eu, fără să-mi iau privirea din ochii lui Hardin.

Noah face un pas în față și își însușește victoria.

– Mulțumesc! Credeam că nu se mai termină.

Hardin pare deznădăjduit, absolut zdrobit.

– Noah, ar trebui să pleci, repet eu.”

După aceasta, relația continuă în ritm accelerat, iar Tessa și Hardin ajung, în mod previzibil, să facă dragoste împreună. Momentul este intens și covârșitor pentru Tessa, care se teme însă că pentru el nu a fost la fel, ținând cont de lipsa ei completă de experiență. Declarația lui este extrem de romantică, liniștind-o complet în acest sens.

”- Nu spune asta; a fost superb, iubito. A fost mai mult decât minunat, a fost… cel mai bine, spune el, iar eu îmi dau ochii peste cap.

Sunt sigură că a fost cu fete mult mai dezinvolte, care știau ce să facă și când să facă.

Răspunzând gândurilor mele, el spune:

– Dar nu le iubeam. Este o experiență complet diferită când iubești persoana respectivă. Pe bune, Tessa. E incomparabil. Te rog să nu te îndoiești de tine și nici să nu minimalizezi ce am făcut.”

”Miroase atât de bine; chiar și transpirat, Hardin este parfumul meu preferat.”

”Nu-mi mai pasă de femeile din trecutul lui. Ele reprezintă doar atât: trecutul. Nu-mi mai pasă decât de acest bărbat frumos și imperfect care tocmai a făcut dragoste pentru prima oară în viața lui.”  

Tessa simte că, sub influența lui Hardin, adevărata ei personalitate, înăbușită ani la rând datorită influenței mamei, iese la suprafață. Se simte mai liberă ca niciodată și trăiește momente de fericire pură alături de el. O înfruntă pe mama ei, care vine să îi bage mințile în cap și să o facă să se împace cu Noah, spunându-i acesteia clar și răspicat că viitorul ei este alături de Hardin, cu care a și închiriat un apartament și s-a mutat împreună. La rândul lui, Hardin pare complet transformat sub influența ei, participând chiar, la rugămintea ei, la nunta tatălui lui, îmbrăcat la patru ace și purtându-se decent și chiar drăguț cu toată lumea.

Pare povestea clasică despre băiatul rău și rebel, ce se lasă îmblânzit de fata bună și cuminte, iar totul se termină cu happy-end. Din păcate, aici lucrurile nu stau chiar așa. Finalul ne lasă mască, trădarea lui Hardin făcându-ne să ne îndoim de tot ce am citit până atunci. Ce a fost adevărat și ce a fost minciună în tot ce s-a întâmplat? Nu am auzit decât gândurile lui Tessa, astfel că nu știm nimic din ce l-a determinat pe Hardin să facă ce a făcut. Tessa este uluită și copleșită, iar durerea ei este fără margini. Tot ce a crezut că a fost pur și frumos, I se pare acum grotesc și murdar. Deși Hardin o roagă în genunchi să îl ierte, spunându-i că va face orice pentru a îndrepta lucrurile, Tessa pleacă, sfâșiată emoțional.

Vă las să descoperiți singuri în carte toate amănuntele relației lor, cât și în ce a constat trădarea lui Hardin, spunându-vă doar că la sfârșit veți ardea de nerăbdare să citiți volumul următor, După ce ne-am certat, pentru a afla continuarea.

Trailerul filmului:

Cuplul Tessa-Hardin l-am menționat în Top 10 cupluri romantice din cărțile young adult

Cărțile autoarei Anna Todd pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.rolibris.ro, librex.rolibrarie.netcartepedia.rocarturesti.ro

Recenzii și prezentări cărți young adult

Recenzii Anna Todd

Recenzii Editura Trei

54 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *