Delicatese Literare
Recenzii

După ce ne-am certat de Anna Todd, Editura Trei – recenzie

După ce ne-am certat

Anna Todd

Editura TREI

728 pagini
Traducere : Oana Dușmănescu
Titlul original : After We Collided
An apariție în România : 2015
  1. După ce ne-am întâlnit (After)
  2. După ce ne-am certat (After We Collided) – 2014
  3. După ce ne-am îndrăgostit (After We Fell) – 2014
  4. După ce am găsit fericirea (After Ever Happy) – 2015
  5. Înainte de noi (Before) – 2015
La fel ca și primul, și al doilea volum, După ce ne-am certat, te trece printr-un adevărat dans al emoțiilor. Treci de la o stare la alta cu o viteză amețitoare. Ba îți vine să îl strângi de gât pe Hardin, ba ajungi să speri că Tessa îi va acorda o nouă șansă, văzându-l atât de distrus și de profund îndrăgostit de ea. În volumul acesta, spre deosebire de precedentul, aflăm și gândurile lui Hardin, capitolele fiind scrise la persoana întâi fie din perspectiva lui Tessa, fie din perspectiva lui Hardin.

La sfârșitul primului volum, După ce ne-am întâlnit, aflăm că, de fapt, toată acțiunea de cucerire a Tessei a fost ca urmare a unui pariu, făcut de Hardin și Zed la petrecerea în care au jucat Adevăr sau Provocare. Atunci, aflând că Tessa este virgină, cei doi puseseră pariu, pe bani bineînțeles, câștigătorul fiind cel care îi va răpi virginitatea. Iar apoi Hardin le dusese și dovezile – prezervativul folosit și cearșafurile mânjite de sânge. Cu banii primiți în urma pariului plătise avansul pentru apartamentul închiriat împreună cu Tessa și îi vopsise mașina ei. Disperat ca ea să nu afle adevărul, încercase ulterior pe toți prietenii, destui de altfel, care știau toată tărășenia, să-i șantajeze, să-i amenințe sau să-i mituiască cu bani. Dar Molly, fosta lui iubită, simțise o satisfacție răutăcioasă să o umilească și îi spusese adevărul de față cu toată lumea, Hardin implorând-o disperat, în genunchi, să îl ierte. Tessa a fost devastată emoțional. Tot ce i se păruse cândva pur și frumos, rememorând de nenumărate ori momentele lor de dragoste, i se părea acum murdar și trivial. Pleacă împreună cu Zed, refuzând să îl mai asculte pe Hardin, care o suna în disperare pe telefon.

Volumul al doilea începe cu gândurile lui Hardin, distrus emoțional și copleșit de vinovăție.

”Nu mi-am dat seama cât de mult o iubesc până când am început să vomit într-o chiuvetă după ce le-am arătat idioților mei de prieteni dovada virginității ei furate.

Am urât asta, am urât fiecare moment… dar nu m-am oprit.”

”Eu sunt cel vinovat. Am distrus-o pe ea și tot ce aveam împreună.

Dar voi face tot ce e nevoie să-mi răscumpăr greșelile.

Unde se duce ea acum? Există oare un loc unde o voi regăsi?”

Tessa nu e însă dispusă pe moment să îi mai dea o șansă. Refuză să mai vorbească cu el și se duce în singurul loc unde își poate găsi un refugiu – la Ken, tatăl lui Hardin, și Karen, soția acestuia și fiul ei, Landon – cel mai bun prieten al ei, care o primesc cu brațele deschise. Este îngrijorată totuși ca acest lucru să nu intervină în relația lor cu Hardin, dar Ken o liniștește.

”- Tessa, îl iubesc pe Hardin, dar cred că știm amândoi că fără contribuția ta n-ar fi existat nicio relație în care să intervii, zice el.”

Hardin nu poate lăsa lucrurile așa și reușește să aibă o întrevedere cu Tessa, în care încearcă din răsputeri să o convingă să îl ierte, spunându-i că, de fapt, nu le-a dat amănuntele reale ale relației lor, ci a inventat unele. Dar dovada arătată lor a fost reală, a insistat Tessa care, deși a recunoscut că îl iubea în continuare, a refuzat totuși să îl ierte.

”- Ei bine, trebuia să te gândești la asta când te lăudai cu noua ta cucerire, spun eu liniștită.

– Cucerirea mea? La naiba, tu vorbești serios? Tu nu ești o cucerire de-a mea – tu însemni totul pentru mine! Tu ești respirația mea, suferința mea, inima mea, viața mea!”

Erau cele mai sensibile vorbe ce i le spusese vreodată, spuse într-un țipăt disperat, care tot nu a convins-o pe Tessa.

Cuvintele pe care i le spune ea ajung să îl bântuie, Hardin nemaiavând chef de nimic, nici de prieteni, nici de fete, nici de petreceri, toate gândurile lui învârtindu-se obsesiv doar în jurul ei și a incapacității lui de a o recuceri.

”Vei fi singur pentru tot restul vieții tale și din această cauză îmi pare rău pentru tine. Eu voi trece peste asta, îmi voi găsi un bărbat de treabă care să mă trateze așa cum ar fi trebuit s-o faci tu, ne vom căsători și vom avea copii. Eu voi fi fericită.”

În timpul acesta, Tessa încearcă să își vadă de viața ei, urmând cursurile la facultate și încercând să-și facă treaba cât mai bine la serviciul pe care, ironic, îl căpătase ca urmare a intervenției lui Ken, tatăl lui Hardin. La o deplasare în interes de serviciu împreună cu Christian, patronul ei, și logodnica acestuia, Tessa se îmbată și îl sună pe Hardin, care vine conducând ca un nebun până la ea. Beată fiind, Tessa îi cere lui Hardin ceea ce nu i-ar fi cerut niciodată fiind trează și trecând sub filtrul conștiinței: să facă dragoste cu ea. Ne dăm seama astfel că Tessa este departe de a fi renunțat la Hardin, subconștientul ei, în care își dorea cu ardoare ca el să revină în viața ei, preia controlul asupra ei și o face să devină îndrăzneață și sălbatică. Hardin nu poate să îi reziste, deși se teme de la început că ea, după ce se va trezi din beție a doua zi, îi va reproșa că a profitat de ea, ceea ce ea face, bineînțeles, nu fără ca el să riposteze că a fost exact invers de data aceasta… În ciuda argumentelor lui, Tessa îi spune că ce s-a întâmplat nu se va mai repeta și să nu o mai caute niciodată.

”Suntem amândoi la limita dintre iubire și ură, dintre furie și liniște. E ciudat și cu siguranță toxic pentru mine.”

Știind că Hardin urma să plece de Crăciun în Anglia la mama lui (călătorie în care ea promisese înainte de cearta lor să-l însoțească), Tessa se duce la apartamentul lor. Surpriză! Hardin își anulase deplasarea în Anglia iar mama lui decisese să vină ea la el, astfel că Tessa se trezește cu amândoi în apartament, iar Hardin o imploră să nu-i spună mamei lui că s-au certat, măcar până după sărbători, iar Tessa acceptă, dându-și seama cu stupoare că orice situație încurcată în preajma lui este de preferat oricăreia în absența lui.

”Chiar și situația asta periculoasă și chinuitoare e de preferat decât să nu stau de loc în preajma lui.”

Reacția lui în momentul în care ea îi spune că va rămâne totuși în apartament în loc să se ducă la hotel te înduioșează, fără să vrei părându-ți rău de el, în ciuda greșelilor imense pe care le făcuse.

”Pot sa jur că văd cum bucățelele acestui om distrus se adună la loc, una câte una. E o priveliște minunată, dar care mă îngrozește, în același timp, în adâncul sufletului.”

În continuare, rezistența lui Tessa slăbește încetul cu încetul, iar ea își dă seama că înclină din ce în ce pentru a-l accepta din nou în viața ei, în adâncul sufletului ei fiind prea îndrăgostită de el pentru a lua în considerare, în mod real, soluția de a se despărți definitiv de el.

”Trebuie să-mi fac o listă în cap cu argumentele pro și contra continuării relației mele cu Hardin. Știu cât de proastă sunt că-mi trece prin minte așa ceva – mi-a făcut lucruri îngrozitoare. M-a mințit, m-a trădat și m-a umilit. Deocamdată, pe lista argumentelor contra am minciunile, cearșafurile, prezervativul, pariul, firea lui, prietenii lui, pe Molly, ego-ul său, atitudinea și faptul că mi-a distrus orice urmă de încredere.

Pe lista cu argumente pro am… ei bine… am faptul că-l iubesc. Că mă face fericită, că mă face mai puternică, mai îndrăzneață. Că de obicei îmi vrea binele, în afară de cazurile când el este cel care-mi face rău, în felul său nesăbuit… Felul în care râde sau zâmbește, sau mă ține de mână, felul în care mă sărută, felul în care mă îmbrățișează, felul în care se schimbă de dragul meu.”

„Dacă e să fiu cinstită cu mine însămi, n-am încetat niciodată să mă agăţ de el. Chiar dacă n-am chef să recunosc asta, ştiu că nu sunt pregătită să-mi trăiesc viaţa fără Hardin… Oricât de îngrozitor s-ar fi purtat cu mine, sunt şi mai nefericită fără el decât atunci când am aflat despre întregul pariu.”

Iar Hardin îi aduce, fără să știe, ultimul argument menit să-i spulbere rezistența și anume că fără acel pariu stupid ei nu ar fi ajuns niciodată împreună.

”- N-aș lua nimic înapoi, pentru că noi n-am fi fost împreună dacă eu nu făceam tâmpenia asta. Căile noastre nu s-ar fi intersectat niciodată, nu în felul ăsta care ne-a legat atât de strâns. Chiar dacă mi-am distrus viața, fără pariul ăla tâmpit și plin de răutate n-aș fi avut nicio viață. Sunt sigur că asta te face să mă urăști și mai tare, dar ai vrut adevărul. Și ăsta este adevărul.”

Iar Tessa își dă seama, dintr-odată, că nici ea nu ar schimba nimic pentru că, mai presus de toate, îl vrea pe Hardin în viața ei. Îl iartă pe Hardin și fac din nou dragoste cu pasiune. Hardin o emoționează până la lacrimi, dăruindu-I de Crăciun o brățară fină cu trei amulete – un semn al infinitului, o notă muzicală și o carte pe care era o inscripție: ”Nu știu din ce sunt plămădite sufletele noastre, dar știu că al meu și al lui sunt la fel.”

Toate lucrurile par să meargă spre bine, dar de Crăciun apare mama lui Tessa care îi aruncă în față lui Hardin trădarea lui, spunându-i și mamei lui ce a fost în stare să facă. Reacția acesteia este stupefiantă:

”- Cum ai putut să faci așa ceva, Hardin? țipă ea. Speram că te-ai schimbat… Speram că ai încetat să mai faci astfel de lucruri fetelor… femeilor. Ai uitat ce s-a întâmplat data trecută?”

Se pare că Hardin nu era la prima abatere. Pe când era în Anglia punea frecvent pariuri cu prietenii lui în privința fetelor pe care trebuiau să le cucerească. Odată ce pariul era câștigat, fetele erau abandonate fără milă.

Iris, mama lui Hardin, este oripilată că el i-a făcut același lucru lui Tessa și se aliază cu mama ei încercând să o facă pe Tessa să îl părăsească. Dar Tessa refuză categoric. Îl vrea pe Hardin în viața ei, întrucât doar alături de el a simțit momente de fericire pură, a simțit că trăiește viața la intensitate maximă, spre deosebire de existența ei anostă de până a-l cunoaște pe el, a devenit mai curajoasă și mai sigură pe ea. De asemenea, știe că multe din faptele lui au fost cauzate de traumele trecutului. Pe când avea zece ani, mama lui fusese violată, sub privirile lui îngrozite și neputincioase, de cinci bărbați veniți să se răzbune pe tatăl lui, un bețiv și un nenorocit la acea vreme. După aceea, tatăl lui îi părăsise și plecase în America, unde își revenise complet, făurindu-și o carieră strălucită, ajungând chiar rectorul universității, și își clădise o nouă familie, fiind acum un soț model. Hardin, traumatizat de coșmaruri, refuzând psihoterapia și crescând fără un tată care să îl îndrume, își alesese modele greșite, își găsise subterfugiul în tatuaje, în sex, în petreceri, în pariuri stupide și făcuse poate mult rău, fără a conștientiza prea bine acest lucru.

Hardin este întristat de trădarea mamei lui și încearcă să o convingă că, de data asta, lucrurile stau cu totul altfel. Ne dăm seama din cuvintele lui cât de mult o iubește pe Tessa și că este conștient că ea reprezintă, poate, singura lui șansă la fericire.

”N-am crezut niciodată că pot avea astfel de sentimente. Tot ce știu este că Tess este singura mea șansă la fericire. Dacă mă părăsește, n-o să-mi mai revin niciodată. N-o să-mi mai revin, mamă. E singura mea șansă ca să nu rămân singur pentru tot restul vieții. Nu știu ce naiba am făcut ca să o merit – nu-mi dau seama -, dar mă iubește. Știi cum e să te simți iubit în ciuda lucrurilor tâmpite pe care le-ai făcut? E mult prea bună pentru mine și mă iubește. N-am nici cea mai vagă idee de ce.”

Își susține cauza, cu multă elocvență, și în fața lui Tessa, implorând-o să nu lase trecutul să le stea în cale, întrucât el nu mai este același, datorită influenței ei.

”- Ba da, Tessa, mă cunoști! Chiar mă cunoști. Acela nu eram eu – acesta sunt eu acum. Te iubesc! Voi face orice pentru tine, ca să vezi că eu sunt acesta, bărbatul care te iubește mai mult decât viața lui, bărbatul care dansează la nunți și care te veghează când dormi, bărbatul a cărui zi nu poate începe fără ca tu să-l săruți, bărbatul care ar prefera să moară decât să trăiască fără tine. Acesta sunt eu, acesta. Te rog, nu lăsa povestea asta să ne distrugă. Te rog, iubito!”

Este emoționantă pledoaria lui și te face să îl privești într-o altă lumină. Este adevărat că a fost un dezastru ambulant, a băut mult, a considerat sexul ca un sport, s-a lăsat atras ba chiar a lansat provocări stupide, dar în același timp este sclipitor de inteligent, a avut rezultate foarte bune la examene, a obținut un serviciu foarte bun doar prin propriile lui talente. Fiecare are dreptul la o a doua șansă în viață, iar pentru el aceasta este Tessa, fata bună și inocentă de care se îndrăgostește din tot sufletul, și de care el se agață cu disperare, ca un om pe cale să se înece de un colac de salvare. Sub influența ei, Hardin se schimbă radical, încercând să devină bun de dragul ei și pentru ea. Numai că lucrurile nu se pot rezolva bătând din palme, iar Hardin are în continuare accese de furie și momente de nesiguranța, pe care încearcă să le mascheze sub o aroganță ostentativă.

Interacționând din nou cu grupul de prieteni, noi surse de tensiune încep să apară – neînțelegeri, gelozii, intrigi, care ajung să îi separe din nou, amândoi fiind devastați emoțional pe perioada despărțirii. Dar, întocmai ca doi magneți care se atrag fără a se putea opune, cei doi ajung din nou împreună.

”…știu că indiferent de cât de mult ne certăm, vom găsi mereu o cale de a ne reîmpăca. Întotdeauna.”

”Sunt pierdut fără tine, Tessa. Nu însemn nimic. Nu pot mânca, nu pot dormi, nici măcar nu pot respira. Am plâns zile întregi fără întrerupere, și știi că eu nu plâng. Doar că… am nevoie de tine.”

”Îmi trag jeanșii mai jos de glezne și mă urc din nou în pat lângă ea, fata enervantă care mi-a furat fiecare părticică din trup și suflet, și nici că le mai vreau înapoi. Nici măcar nu mă interesează ce face cu ele. Sunt ale ei. Sunt al ei.”

Finalul, bineînțeles, ne lasă din nou în ceață, cu multe întrebări fără răspunsuri, dar pe care sperăm să le aflăm totuși în următorul volum, După ce ne-am îndrăgostit, pe care abia aștept să îl citesc.

Trailerul filmului După ce ne-am certat (lansat în septembrie 2020) subtitrat în română:

https://www.youtube.com/watch?v=0LgiRMtC-yU

Am menționat cartea în Top 10 cupluri romantice din cărțile young adult

Am menționat cartea în Top 10 cărți romantice contemporane în care un băiat rău se îndrăgostește de o fată cuminte

Cartea După ce ne-am certat poate fi comandată de pe site-ul Librex. Tot de acolo puteţi comanda şi alte cărţi ale autoarei Anna Todd

Cărțile autoarei Anna Todd pot fi comandate pe edituratrei.ro, elefant.ro, libris.ro, librex.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

Recenzii Anna Todd

Recenzii Editura Trei

 

52 Comments

Spune-ți părerea!