Delicatese Literare
Recenzii

Zeii vinovăției de Michael Connelly, Editura RAO – recenzie

Zeii vinovăției

(The Gods of Guilt – 2013)

Michael Connelly

Editura RAO

Traducere: Gabriel Stoian

Nr. de pagini: 432

An apariție: 2023

Michael Connelly s-a născut în Philadelphia, în 1956. A hotărât să devină scriitor descoperind cărțile lui Raymond Chandler, drept urmare, a obținut o diplomă în jurnalism cu specializarea scriere creativă la Universitatea din Florida. A lucrat la diferite ziare din Daytona Beach și Fort Lauderdale, precum și la Los Angeles Times.

Romanele lui de succes au în centru două personaje bine conturate, respectiv pe poliţistul Hieronymus Harry Bosch şi pe avocatul Mickey Haller, fraţi vitregi.

Cărțile sale au fost traduse în 39 de limbi. A câștigat 15 premii internaționale. Pe lângă activitatea de scriitor, Connelly este unul dintre producătorii și scenariștii serialelor de televiziune Bosch și Level 9. Poate fi văzut ocazional în serialul Castle, jucând pocher.

1. Avocatul din limuzină – Editura RAO – The Lincoln Lawyer – 2005 – recenzie
2. Verdictul – Editura RAO – The Brass Verdict – 2008 – recenzie
3. Până la capăt – Editura RAO – The Reversal – 2010 – recenzie
4. Al cincilea martor – Editura RAO – The Fifth Witness – 2011 – recenzie
5. Zeii vinovăției – Editura RAO – The Gods of Guilt – 2013
6. Jocul de domino – Editura RAO – The Crossing – 2015 – recenzie
7. Legea inocenței – Editura RAO – The Law of Innocence – 2020 – recenzie
8. Resurrection Walk – 2023

Mickey Haller primește sms-ul „Sună-mă urgent - 187”, iar codul penal pentru crimă din California îi atrage imediat atenția. Cazurile de crimă au cele mai mari mize și sunt plătite bine, ceea ce înseamnă că Haller trebuie să fie în cea mai bună formă pentru această nouă provocare. Mickey află că victima era o fostă clientă, o prostituată pe care credea că a salvat-o și a pus-o pe calea dreaptă. Află curând că ea s-a întors în LA și a revenit la viața ei de dinainte. Departe de a o salva, poate Mickey a fost cel care a pus-o în pericol. Bântuit de fantomele trecutului său, Mickey trebuie să muncească neobosit și să-și dovedească toată îndemânarea într-un caz care ar putea însemna răscumpărarea sa supremă sau dovada vinovăției sale supreme.

În Zeii vinovăției, a cincea carte din serie, carismaticul avocat din limuzină Mickey Haller trebuie să rezolve contracronometru un caz complicat, cu consecințe potențial mortale.

Ca întotdeauna într-o carte de Michael Connelly, avem parte din plin de acțiune, dialog interesant, suspans și adrenalină care cresc gradat până la punctul culminant năucitor. Scenele din sala de judecată sunt deosebit de captivante și confirmă poziția lui Connelly ca jucător major în genul thrillerului juridic.

La începutul acțiunii îl regăsim pe Mickey Haller într-o perioadă nefastă a vieții lui, pe toate planurile.

Un fost client al lui, ce fusese arestat pentru că fusese prins conducând sub influența băuturilor alcoolice și pe care reușise să-l elibereze pe baza unei chichițe avocățești, s-a urcat din nou beat la volan, de data aceasta producând un accident soldat cu două victime – o colegă de clasă a fiicei lui Mickey și mama acesteia. Prin urmare, fiica lui Mickey nu mai dorea să mai vorbească cu el, considerându-l vinovat moral, iar Mickey, deși îndurerat, nu putea să o învinovățească, el însuși fiind consumat zilnic de remușcări.

Nici profesional Mickey nu o ducea prea bine. Cu un an în urmă, candidase pentru postul de procuror general, pe care îl pierduse, făcându-și mulți dușmani. Lipsit de cazuri bune, cu finanțele la pământ, respins de ființa pe care o iubea cel mai mult, Mickey este deprimat și își îneacă amarul în alcool.

În momentul în care este solicitat să reprezinte un client, Andre La Cosse, într-un caz penal, Mickey simte o infuzie de adrenalină. Andre era un proxenet digital, care coordona mai multe site-uri web pentru prostituate. Când acesta este acuzat că a ucis-o pe una dintre clientele sale, Giselle Dallinger, Andre apelează la Mickey tocmai pentru că Giselle îl lăudase pe acesta, spunându-i că o salvase în trecut dintr-o situație critică.

Deși la început numele victimei nu îi spune nimic, făcând câteva săpături, Mickey descoperă că era vorba de Gloria Dayton, o prostituată căreia el îi aranjase o înțelegere cu procuratura în urmă cu opt ani, obținându-i eliberarea în schimbul ca ea să destăinuie numele unui dealer de droguri, care acum săvârșea o pedeapsă pe viață.

La prima vedere, vinovăția lui Andre părea indubitabilă. El recunoscuse că avusese o ceartă legată de bani cu Giselle în apartamentul acesteia, lucrurile se încinseseră, iar el o strânsese de gât la un moment dat, însă susținea că o lăsase în viață atunci când plecase. Întrucât cauza morții fusese constatată ca fiind strangularea, Andre fusese considerat de la sine ca fiind făptașul.

Împreună cu echipa sa – Cisco, Lorna, Jennifer, Earl -, Mickey începe investigațiile, având parte de șoc după șoc. În primul rând, descoperă că în ceea ce crezuse el că fusese o dovadă a geniului lui avocățesc, respectiv înțelegerea negociată de el pentru Gloria, fusese de fapt manipulat grosolan, fiind mințit de clienta lui, care plasase o armă în camera dealerului de droguri la cererea unui agent DEA corupt.

Cazul devine rapid mult mai complicat decât părea inițial la suprafață. Continuând ancheta, Mickey își face dușmani foarte puternici, punându-se atât pe sine, cât și pe cei apropiați, într-un pericol foarte grav, fiind hărțuit, amenințat și atacat. La un moment dat, viața lui Mickey a atârnat de un singur fir de păr. El a scăpat miraculos cu viață, dar altcineva nu… Trebuie să recunosc că am avut o strângere de inimă în acel moment, întrucât îmi plăcea acel personaj…

În cele din urmă, cazul în care Andre La Cosse era acuzat de crimă ajunge în instanță, iar Connelly prezintă o mulțime de activități detaliate în sala de judecată, inclusiv moțiuni legale, interogarea martorilor, duelurile verbale cu procurorul, interacțiunile cu judecătorul, încercările de influențare a juriului.

Cartea reușește să-ți mențină interesul pe tot parcursul, misterul se adâncește, iar finalul este în crescendo.

În ceea ce privește titlul cărții, descoperim că, în limbaj avocățesc, membrii juriului sunt numiți ”zei ai vinovăției”, întrucât ei au puterea de a exonera sau, din contră, de a condamna pe cineva.

Însă cei mai puternici zei ai vinovăției sălășluiesc în capul nostru. Pe noi nu ne putem minți în privința faptelor noastre, doar să obținem, poate, circumstanțe atenuante…

”Toți avem un juriu, voci pe care le purtăm lăuntric. (…) Cei pe care i-am iubit și cărora le-am făcut rău. Cei care mă binecuvântează și cei care mă bântuie. Proprii mei Zei ai vinovăției. În fiecare zi pe care o trăiesc, îi port aproape de mine. Pășesc în fiecare zi în instanță și îmi susțin cauza.”

Cărțile autorului Michael Connelly pot fi comandate pe raobooks.comelefant.ro, libris.ro, librariadelfin.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, dol.rolibrarie.net

Recenzii și prezentări cărți Editura RAO

Recenzii și prezentări cărți Michael Connelly

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

6 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *