Delicatese Literare
Recenzii

Treisprezece ore de Deon Meyer, Editura Reader`s Digest – recenzie

Treisprezece ore

(Thirteen Hours – 2008)

Deon Meyer

Editura Reader`s Digest

Traducere: Oana Popovici

An apariție în România: 2011

Pag. 6-207

Treisprezece ore face parte dintr-o selecție de patru romane (ediție prescurtată) realizată de Editura Reader`s Digest (574 pagini):

Treisprezece ore

Cariera lui Deon Meyer l-a dus de la jurnalism la brandingul de internet, pentru ca acum să fie supranumit ”rege al romanelor polițiste sud-africane”.
1. Devil’s Peak – 2004
2. Treisprezece ore – Thirteen Hours – 2008
3. Seven Days – 2011
4. Cobra – 2013
5. Icarus – 2015
6. The Last Hunt – 2019
Inspectorul-detectiv Benny Griessel nu se atinsese de alcool în ultimele 156 de zile. Ziua cu numărul 157 se anunța teribil de grea, având în vedere că a început la 05:37 cu un telefon care îl informa că într-un cimitir s-a găsit un cadavru.
Și, înainte ca soarele să se ridice pe cer, se va trezi străduindu-se să rezolve nu una, ci două omucideri în juristicția sa din Cape Town.
Și mai e și problema căsniciei sale…
„De departe cel mai bun autor sud-african de romane poliţiste.” – The Guardian
„Cu Deon Meyer n-ai cum să dai greş. Îmi plac cărțile lui, le aștept cu nerăbdare și apoi, pur și simplu, le devorez.” – Michael Connely
„Eroii lui sunt perfect integrați în noua Africă de Sud, unde loialitatea și credința trebuie puse întotdeauna sub semnul întrebării.” – Financial Times (UK)
„Parte roman polițist, parte istorie socială în Africa de Sud postapartheid – un amestec palpitant, condimentat cu accente de cruzime și de justiție în stare brută.” – People
Nominalizare la Premiul Dagger International 2010 Le Grand Prix de Littérature Policière
Roman publicat în 21 de țări

Treisprezece ore de Deon Meyer este un thriller foarte captivant, cu un ritm sufocant de alert, toată acțiunea desfășurându-se într-un interval de doar treisprezece ore.
Ora 05:36. Rachel Anderson aleargă pe Lion’s Head. Este tânără, frumoasă, americană. Și îngrozită, căci este vânată ca un animal.
Ora 05:37. Inspectorul Bennie Griessel este trezit de țârâitul telefonului. O femeie a fost ucisă, iar trupul ei zace în stradă.
Ora 07:02. Mahmură, Alexa Barnard, o fostă vedetă pop, devenită între timp alcoolică, descoperă pe podea corpul soțului ei, fondator şi director al casei de discuri AfriSound.
Până la ora 9, cu două crime de rezolvat și o poftă nebună să bea ceva, Griessel înțelege că sarcina de a îndruma noua generație de polițiști de la omucideri este ceva mai complicată decât anticipase el.
După prânz, cursa de salvare a tinerei turiste devine disperată și haotică. Paradoxal, Rachel este urmărită de mai mulți tineri, atât albi, cât și negri, deși în general, în Cape Town, delicvenții albi nu se amestecau cu cei negri. Rachel nu mai are curajul să apeleze la poliție după ce, pitită într-o ascunzătoare, îl aude pe unul dintre urmăritori că sunt sprijiniți chiar din cadrul poliției pentru a o captura.
Ce făcuse oare tânăra, o turistă ce visa să se facă medic, de stârnise atâta desfășurare de forțe în a o prinde și ucide? Prietena ei deja sfârșise tragic.
Având el însuși o fiică de aceeași vârstă cu tânăra hăituită, Benny se simte implicat emoțional în salvarea lui Rachel, riscându-și inclusiv propria viață.
Pe celălalt fir, Benny realizează că scena crimei fusese astfel regizată încât soția victimei să pară cea vinovată. El însuși un alcoolic în recuperare, Benny empatizează cu Alexa, dându-și seama că aceasta, în condiția în care se aflase în momentul producerii crimei, nu avea capacitatea să o înfăptuiască.
Autorul surprinde foarte bine tensiunile rasiale care există în Cape Town, inclusiv în rândul polițiștilor.
Pe măsură ce evenimentele se produc în ritm accelerat, intrăm în inima unui caz de șantaj, descoperim o delapidare în stil mare, bănuim o tranzacție eșuată cu droguri, ca în final să realizăm că este vorba de ceva mult mai grav – o afacere în stil mare cu trafic de organe. Despre acest subiect extrem de bulversant am citit de curând și în Al nouălea mormânt de Stefan Ahnhem.
Cu puțin înainte de 17:30, Greissel este împușcat drept în inimă. Stați liniștiți, a scăpat cu viață, ba chiar a reușit să rezolve cu succes ambele cazuri. Cum? Citiți și veți vedea.
Deși cele două crime par să nu aibă nimic în comun la prima vedere, descoperim o legătură uluitoare în final. Vă las să descoperiți singuri despre ce este vorba.
Iar căsnicia lui Benny? Anna, soția acestuia îi dăduse un ultimatum în urmă cu cinci luni. Fie va rezista șase luni fără pic de alcool, timp în care vor sta despărțiți, fie se vor despărți. Însă acum, după ce acesta rezistase eroic timp de 157 zile, Anna îl anunțase sec că și-a găsit pe altcineva. După o zi infernală și o astfel de veste șoc, Benny nu mai dorea decât să se îmbete criță. Din fericire, când viața îți închide o ușă, îți deschide o fereastră. Un telefon primit de la Bill Anderson, tatăl lui Rachel, a descătușat o dorință mult timp reprimată, redându-i lui Benny pofta de a trăi. Finalul sugerează și un început de idilă între Benny și Alexa, care se va confirma în următorul volum din serie, dar care nu a fost tradus încă la noi.
”Se gândi la cuvintele lui Bill Anderson. Fie să vi se îndeplinească toate visurile. Singurul lui vis fusese ca Anna să-l primească înapoi. Acum nu mai visa decât să se îmbete.
Porni motorul.
Se gândi la visul fiului său, Fritz. Wet & Orde.
Și la Carla, care se dusese să muncească la Londra, pentru că vroia să se întoarcă și să-și cumpere o mașină, și să se ducă la universitate, și amândoi visau la un tată care să nu bea.”
”- Vezi tu, am un vis. O să-mi fac o formație de muzică și o să avem nevoie de o vocalistă. Și, din întâmplare, cunosc o mare cântăreață care e chiar aici, în spital, spuse el.”
Mi-a plăcut mult stilul autorului și mi-aș dori să se traducă și celelalte cărți din serie. Am găsit însă că a mai fost tradusă la noi o carte a autorului – Safari însângerat, pe care mi-am propus să o citesc în viitorul apropiat.

Treisprezece ore de Deon Meyer, Editura Reader’s Digest a fost oferită pentru recenzie de Târgul Cărții

Recenzii și prezentări cărți Editura Reader’s Digest

Recenzii și prezentări cărți thriller

Recenzii și prezentări cărți cu mister

 

 

8 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *