Delicatese Literare
Colectia Cele mai frumoase romane de dragoste

Colecția Cele mai frumoase romane de dragoste – Editura Litera

Colectia Cele mai frumoase romane de dragoste

Editura Litera

Cărțile apărute în această colecție se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

O selecție a celor mai îndrăgite povești de iubire din literatura universală și română, seria reunește autori celebri precum Charlotte Brontë, Gustave Flaubert, D.H. Lawrence, Jane Austen, Edith Wharton, Cella Serghi și romane devenite clasice, cum ar fi Jane Eyre, Doamna Bovary, Amantul doamnei Chatterley, Mândrie și prejudecată, Pânza de păianjen, cărți care vor continua să fie citite de la o generație la alta.
colectie litera
Lista titlurilor, in ordinea aparitiei, începând din 24 mai 2016, la toate punctele de difuzare a presei, colecția „Cele mai frumoase romane de dragoste”, la prețul de 14.99 lei:
După o copilărie dificilă, marcată de sărăcie și lipsuri, tânăra Jane Eyre devine guvernantă la Thornfield Hall, castelul unui gentleman bogat, Edward Rochester. Cu timpul, cei doi încep să se apropie, discută, se înfruntă, învață să se respecte reciproc și, în cele din urmă, se îndrăgostesc unul de altul. Jane întrevede posibilitatea unei vieți liniștite, însă un adevăr cumplit iese la lumină, parcă pentru a-i dovedi că nu poate fi fericită, că nu poate să aibă parte de dragoste și să scape de soarta ce i-a fost hărăzită. Rochester pare să ascundă un secret teribil: o prezență amenințătoare bântuie castelul său întunecat. Roman al unei iubiri pătimașe care înfruntă adversitățile pentru a-și împlini destinul, „capodopera unui geniu“, cum îl numea William Makepeace Thackeray, Jane Eyre continuă să-și impresioneze și astăzi cititorii prin abordarea profundă a unor teme cum ar fi diferențele de clasă, sexualitatea și religia în Anglia victoriană de la mijlocul secolului al XIX-lea, fiind considerat unul dintre cele mai bune romane din literatura engleză.

Cartea a fost menționată în Top 8 cărți clasice care ne-au încântat, scrise de femei

 • Rivalitate (Edith Wharton) – 31.05.2016

Dupa ce a petrecut o lunga perioada de timp pe Riviera, impreuna cu o comunitate americana expatriata, Kate Clephane decide sa se intoarca la New York, unde prezenta ii fusese multa vreme refuzata de catre inalta societate, pentru vina de a-si fi abandonat sotul si fetita de trei ani. Cea care ii doreste intoarcerea este fiica sa Anne, care vrea ca mama ei sa ii fie alaturi la nunta cu Chris Fenno, erou de razboi, dar, in acelasi timp, om fara talente deosebite si arivist de profesie. Kate e insa prea putin interesata de adevaratele intentii ale lui Chris fata de fiica ei, pentru ca, in trecut, barbatul i-a fost amant, iar ea este inca indragostita de el. Dilema morala a femeii (sa-i marturiseasca fiicei sale secretul sau sa taca?) si drama care va urma conduc spre un final care a scandalizat societatea americana la vremea aparitiei cartii.
Rivalitate este unul dintre ultimele mari romane ale lui Edith Wharton, autoarea detinatoare a Premiului Pulitzer pentru volumul Varsta inocentei, cea pe care Gore Vidal o numea „unul dintre cei trei sau patru romancieri americani care pot fi considerati cu adevarat importanti”. 
 • Doamna Bovary (Gustave Flaubert) – 07.06.2016

Unul dintre cele mai importante romane franceze din istoria literaturii, în versiune integrală, redescoperim povestea tragică a Emmei Bovary, o femeie cu o căsnicie nefericită, un soţ mediocru, nişte amanţi egoişti şi prea multe iluzii romantice. De dincolo de povestea Emmei răzbate însă cea a provincialismului îngust, bigot şi burghez înfierat la tot pasul de Gustave Flaubert, care pare a fi strecurat în fiecare frază o doză din arsenicul luat de eroina sa deziluzionată. Madame Bovary este o carte provocatoare, caustică, de o ironie fără drept de apel, pentru care autorul a fost de altfel acuzat de ultraj adus moralei publice, ajungând în faţa tribunalului corecţional.„Gustave Flaubert mânuieşte pana ca alţii bisturiul.”
Sainte-Beuve
„Stilistic, e proză care face ce-ar trebui să facă poezia. Femeia Emma Bovary n-a existat niciodată: romanul Madame Bovary n-are moarte. Cartea are viaţă mai lungă decât femeia.”
Vladimir Nabokov
„Mulţi scriitori – printre care şi eu – au încercat, la un moment dat «să fie Flaubert».”
Orhan Pamuk
„Ştiam ce fel de scriitor mi-ar fi plăcut să fiu şi mai ştiam că aveam să fiu îndrăgostit până la moarte de Emma Bovary.”
Mario Vargas Llosa
„O capodoperă.”
Diana Slavu, eroina Cellei Serghi, este un personaj complex, o combinatie de naivitate, feminitate, inteligenta si spirit de aventura. Iubeste cu pasiune, dar este prinsa in „panza de paianjen” a vietii. Iubirile Dianei – cea adolescentina, pentru marea dragoste a vietii ei, Petre Barbu, cea maritala, pentru Michi, si cea carnala, intruchipata de Alex – sunt prezentate prin intermediul caietelor sale, citite de Ilinca Dima, si al mai multor scrisori din corespondenta celor doua prietene. 
Roman de debut cu accente autobiografice, cu actiunea plasata in Bucurestiul interbelic, la Constanta, Mangalia si Balcic, Panza de paianjen prezinta o lume cu un farmec aparte, intr-un stil vioi si plin de sensibilitate, indreptatind succesul de public de care s-a bucurat de-a lungul timpului. 

Cartea a fost menționată în Top 8 cărți clasice care ne-au încântat, scrise de femei

 • Toamnă timpurie (Louis Bromfield) – 21.06.2016

Roman distins cu Premiul Pulitzer, care ne prezintă lupta unei femei de a-și găsi și accepta adevărata menire în viață, este o frescă socială meticuloasă și pătrunzătoare a Americii începutului de secol XX.
Captivă într-o căsnicie lipsită de dragoste, Olivia Pentland disprețuiește viața întemeiată pe respectarea unor aparențe.
Balul de prezentare în societate a fiicei sale și întoarcerea din străinătate a Sabinei, o rudă nonconformistă, îi dau ocazia de a descoperi iubirea alături de extrovertitul și curajosul „irlandez” Michael O’Hara. Experiența aceasta, ca și aflarea unui secret de familie, vor avea urmări radicale pentru fiecare dintre protagoniști.
 • Roșu și Negru (Stendhal) – 28.06.2016

Frumos și ambițios, Julien Sorel este hotărât să se ridice deasupra originilor sale provinciale umile. Dându-și seama curând că succesul poate fi atins doar prin adoptarea codului subtil de ipocrizie după care se conduce societatea, el începe să avanseze prin înșelăciune și egoism. Cariera sa triumfală îl poartă până în cercul restrâns al lumii aristocratice pariziene, unde printre cuceririle sale se numără blânda doamnă de Rênal, o femeie căsătorită, și trufașa Mathilde. Julien comite însă în cele din urmă o crimă neașteptată și tulburătoare, semnându-și singur condamnarea la moarte.
„Roșu și Negru” este un portret incisiv și plin de viață al societății franceze din prima jumătate a secolului al XIX-lea, măcinată de corupție, lăcomie și plictiseală, iar Julien Sorel – profitorul fără scrupule a cărui strategie machiavelică este subminată de propriile emoții – rămâne până azi unul dintre personajele cele mai interesante din literatura europeană.
Ultimul roman al lui D.H. Lawrence, AMANTUL DOAMNEI CHATTERLEY a fost interzis la publicarea sa, stârnind o furtună de con­troverse. Lawrence explorează trăirile lui Constance Chatterley, prizonieră într-un mariaj steril cu Sir Clifford, un aristocrat in­telectual paralizat de la brâu în jos în urma Primului Război Mondial. Disperat să cape­te un moștenitor, Clifford îi sugerează soției sale să încerce o aventură, și Constance se trezește implicată într-o relație pasională cu Oliver Mellors, paznicul de vânătoare de pe domeniul lor. Într-un stil liric și sen- zual, romanul descrie profunda legătură emoțională și fizică dintre doi oameni separați de prejudecățile celorlați, denunțând totodată necruțător păcatele industrializării și împărțirea societății în clase. Forța, com­plexitatea și subtilitatea psihologică fac din această scriere cu totul originală o apologie a pasiunii, o celebrare erotică a vieții.

Cartea a fost menționată în Top 10 cărți clasice de neuitat

Elizabeth Bennet este întruchiparea perfectă a eroinei tipice pentru Jane Austen: inteligentă, generoasă, sensibilă, incapabilă de gelozie sau de orice alt păcat major. Am putea crede că asta o face o mironosiță insuportabilă, dar adevărul e că Lizzy este o tânără modernă și sofisticată, care, la nevoie, știe să dea o replică spirituală și politicoasă, însă mustind de sarcasm. Ocazia i se ivește din plin când îl cunoaște pe arogantul, dar onestul burlac Fitzwilliam Darcy, prototipul eroului romantic distant și intens masculin, care o tratează inițial cu superioritate și chiar cu grosolănie. Căci, fără îndoială, miza romanului, întrebarea care a făcut și face generații de cititori să întoarcă filă după filă până în ziua de azi este: vor ajunge Elizabeth și domnul Darcy, în ciuda diferențelor care îi fac aparent incompatibili, să fie împreună? Descoperiți răspunsul în această carte devenită clasică, savurând o poveste de dragoste scrisă după toate regulile artei și lăsându-vă fermecați de personajele ei memorabile!

Cartea a fost menționată în Top 10 eroine remarcabile din cărțile historical și în Top 10 cupluri romantice din cărțile historical

Colecția continuă cu o nouă serie de 8 romane – din 19 iulie 2016 noi titluri vor fi disponibile la toate punctele de difuzare a presei, la prețul special de 14,99 lei.
colectia cele mai frumoase romane de dragoste
LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI, singurul roman al lui Emily Brontë, descrie dragostea intensă și aproape demonică dintre Catherine Earnshaw și Heathcliff, un copil de țigan găsit și crescut de tatăl ei. După moartea domnului Earnshaw, Heathcliff este umilit de fratele lui Catherine, gelos pe afecțiunea pe care părintele său i-o purtase orfanului, în ciuda lipsei de educație și de maniere a acestuia.
Între timp, Catherine se simte atrasă de Edgar, fiul unui nobil vecin, care o impresionează prin blândețea și comportamentul său aristocratic.
Crezând că iubita lui nu-i împărtășește sentimentele, Heathcliff părăsește Wuthering Heights, reședința izolată a familiei, și revine câțiva ani mai târziu ca un om bogat și rafinat, nerăbdător să se răzbune pentru fostele sale suferințe.
Structura narativă complexă, emoțiile violente, descrierile evocatoare ale ținuturilor mlăștinoase singuratice și măreția poetică a viziunii autoarei fac din acest roman unic o capodoperă a literaturii engleze.

Cartea a fost menționată în Top 8 cărți clasice care ne-au încântat, scrise de femei

Adriana Dunea, eroina ORAȘULUI CU SALCÂMI, fiica unor burghezi de provincie și adolescentă candidă și cultivată, pleacă la București, lăsând în urmă viața plictisitoare a orășelului și prima iubire pentru Gelu, care continuă să o iubească statornic.
În capitală, fata trece granița maturității fizice și comportamentale și descoperă mirajul senzualității, regăsindu-și în cele din urmă fostul iubit ca pe un amant pasional, dar alegând să-l părăsească pentru a se consacra, capricios, unei căsnicii burgheze convenționale.
În ACCIDENTUL, Nora sare stângaci din tramvai și este ajutată să se ridice de Paul, avocat de succes, însă nefericit sentimental, care o conduce până acasă. Tânăra profesoară i se dăruiește spontan, deși devotamentul și răbdarea ei îl lasă multă vreme indiferent pe mizantropul Paul. În cele din urmă, Nora îi propune o excursie la schi, în mijlocul naturii somptuoase de pe Valea Prahovei.
Două romane de dragoste care înfăţişează iubirea cu toate meandrele ei sufletești în momente diferite ale vieţii și alegerile hotărâtoare pe care ea le insuflă personajelor feminine.
 • Floarea întunecată – John Galsworthy – 02.08.2016

Acțiunea romanului FLOAREA ÎNTUNECATĂ de John Galsworthy, autor al ciclului Forsyte Saga și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, se întinde pe o perioadă de aproape treizeci de ani din viața lui Mark Lennan, un sculptor dintr-o familie engleză înstărită. Alcătuit din trei părți, „Primăvara”, „Vara” și „Toamna”, care corespund tot atâtor epoci din existența personajului principal, volumul surprinde trei mari pasiuni din viața lui Mark, primele două din vremea tinereții și a maturității, pentru două femei mature, iar a treia din vremea vârstei mijlocii, pentru o fată aflată abia la anii adolescenței.
Liric și amuzant pe alocuri, prin stângăcia personajelor care nu reușesc uneori să-și exprime sentimentele, romanul lui Galsworthy conține pasaje descriptive remarcabile și impresionează prin structura simetrică a narațiunii, marcă a scriiturii unui mare autor.
 • Iluzii pierdute – vol.1, Honore de Balzac – 09.08.2016

Lucien Chardon, tânăr chipeș, talentat și cultivat din Angoulême, își caută fericirea și progresul pe scara socială în brațele doamnei de Bargeton, reprezentantă de seamă a nobilimii din regiune, o femeie mai în vârstă ca el, iubitoare de arte și dezgustată de viața grosolană a provinciei. Cei doi îndrăgostiți fug la Paris, unde Lucien, animat de ambiții literare, își dorește cu tot dinadinsul săpătrundă în lumea jurnaliștilor și a scriitorilor și să se afirme. Va reuși el oare să-și salveze idealurile nobile și iubirea în păienjenișul de intrigi și de pretenții ale sofisticatei protipendade pariziene? Considerat adesea cel mai bun roman al lui Balzac, Iluzii pierdute pictează un tablou impresionant al moravurilor Franței din prima jumătate a secolului al XIX-lea urmărind destinele a doi prieteni, poetul Lucien Chardon și tipograful David Séchard, ale căror drumuri, pornind aidoma sub semnul iubirii și al speranțelor idealiste, ajung să se despartă și să se întretaie de mai multe ori de-a lungul timpului.
 • Iluzii pierdute – vol.2, Honore de Balzac – vol. 2 – 16.08.2016

Nerăbdător să se afirme, dar sărac și necunoscător al moravurilor aristocrației literare pariziene, ambițiosul Lucien Chardon se face de râs și pierde dragostea admirativă a doamnei de Bargeton, cu care fugise din Angoulême. Incapabil să publice, dar și să se sacrifice în numele artei autentice, ajunge să ducă o viață luxoasă printre jurnaliștii și actrițele de moravuri ușoare din capitală, împrumutându-se repetat de la vechiul său prieten, David Séchard, căsătorit cu Ève, sora lui Lucien. Nici măcar iubirea pasionată și încrederea actriței Coralie nu-l pot salva. În timp ce cameleonicul tânăr decade tot mai mult, David, rămas la Angoulême, ajunge în închisoare prin mașinațiunile unor concurenți, care îi falsifică semnătura pe un document de credit acordat lui Lucien. Întors acasă, disprețuit, falit și devastat după moartea lui Coralie, Lucien este cuprins de remușcări pentru soarta prietenului său și reușește să obțină suma necesară eliberării lui încheind un pact cu un misterios abate spaniol. David își găsește liniștea în iubirea soției sale și într-o viață cinstită la țară, în timp ce Lucien, damnat, se întoarce la Paris.
 • Idilă pe un turn, Thomas Hardy – 23.08.2016

Nefericită în căsnicie, Lady Constantine încalcă toate regulile bunei-cuviințe îndrăgostindu-se de tânărul și frumosul om de știință Swithin St. Cleeve, care-i este inferior din punct de vedere social și cu zece ani mai tânăr.
Moartea soțului ei le lasă în cele din urmă cale liberă, și, într-un vechi turn transformat în observator astronomic, cei doi îndrăgostiți își creează, ocrotiți de stele, propriul univers – până când presiunile lumii exterioare, dar și conflictul dintre munca științifică și iubire amenință să-l distrugă.
În IDILĂ PE UN TURN, Thomas Hardy face o analiză complexă a temei iubirii care desfide granițele de vârstă și rang social, abordând totodată cu pătrunderea caracteristică principalele obsesii sociale și culturale ale secolului al XIX-lea: sexualitatea, împărțirea în clase a societății, istoria, știința și religia.
Scriitura frustă, lucidă şi lipsită de sentimentalism, dar nu şi de sensibilitate, din romanele Anişoarei Odeanu i-a adus autoarei elogiile colegilor contemporani de breaslă şi aprecierea publicului. Generaţii de cititori s-au identificat cu personajele ei feminine –neliniştite, singuratice, vitale, aflate mereu în căutarea noului şi a emoţiilor. Dany Penzza, eroina din Într-un cămin de domnişoare, şi Olga din Călător din noaptea de Ajun sunt tinere studente cultivate, curioase, boeme, dar care par să aştepte tot timpul, mai mult sau mai puţin conştient, ivirea dragostei. Sentimentele şi experienţele lor amoroase vin şi trec, notate de cele două fete cu minuţie şi cu un soi de detaşare imparţială care ascunde, de fapt, nostalgia unei mari iubiri. Ar putea aceasta să fie Peter, neamţul care apare în ambele romane, personaj capricios ce pare să-şi pună amprenta definitivă asupra iubitelor sale? Jurnale ale trăirilor sufleteşti, romanele Anişoarei Odeanu sunt un omagiu adus tinereţii mereu surprinzătoare, libere şi dezinvolte.
La începutul secolului XX, într-o vreme în care onoarea și sacrificiul sunt încă principii călăuzitoare, un orășel din zona estică a Texasului, este guvernat de două familii cu origini străvechi: Toliver, stăpâna celei mai mari plantații de bumbac din zonă, şi Warwick, care are în proprietate hectare întregi de păduri cu lemn pentru cherestea.
Copiii celor două familii, frumoasa şi încăpățânata Mary Toliver, şi delicatul, dar puternicul Percy Warwick, sunt eroii unei poveşti de dragoste dramatice. Percy o iubeşte pe Mary de când se ştie şi îşi doreşte cu ardoare să o ia în căsătorie, dar în inima lui Mary nimic nu este mai presus decât plantația de bumbac lăsată moştenire de tatăl ei. Atracția dintre ei este însă de neevitat, iar consecințele despărțirii lor se resimt de-a lungul anilor, dând naştere unui şir nesfârşit de minciuni, dezamăgiri, secrete şi tragedii. În această „saga minunată şi captivantă, cu ecouri din Pe aripile vântului“ Leila Meacham oferă cititorilor un splendid buchet de sentimente de familie, în care se împletesc pasiunea, răzbunarea şi o mulțime de „ce-ar fi fost dacă“.

Din 8 martie 2017, colecția „Cele mai frumoase romane de dragoste” continuă cu o selecție din cele mai îndrăgite povești de iubire din literatura universală și română. Seria reunește autori celebri precum Jane Austen, Lev Tolstoi, G. Călinescu și Cella Serghi și romane clasice, printre care „Rațiune și simțire”, „Anna Karenina”, „Enigma Otiliei”, dar și titluri din literatura contemporană, precum „O zi”, de David Nicholls și „Somerset”, scris de autoarea bestsellerului „Trandafiri”. Cărți care vor continua să fie citite de la o generație la alta.

 • Ford Madox Ford – Povestea unei pasiuni – 08.03.2017

Chiar înainte de declanșarea Primului Război Mondial, două cupluri tinere se întâlnesc într-o stațiune din Germania. Relația aparent perfectă, dar încă fragilă a soților Edward și Leonora Ashburnham lasă loc curând adulterului, nefericirii și trădării, în timp ce soții John și Florence Dowell sunt și ei afectați de minciuni și infidelitate. Dar această poveste din lumea bună, ce pare la prima vedere o complicată intrigă de dragoste şi adulter, nu este doar un roman de pură factură psihologică, ci și un autentic roman social, despre care scriitorul englez Graham Greene spunea că este „cel mai frumos roman al lui Ford şi, poate, unul dintre cele mai frumoase romane ale secolului XX”.
 • George Călinescu – Enigma Otiliei – 15.03.2017 

Felix Sima, un tânăr de optsprezece ani, vine în București la unchiul său Costache Giurgiuveanu pentru a urma Facultatea de Medicină. Aici îi cunoaște pe membrii familiei și pe un prieten al acestora, Leonida Pascalopol, fiind atras în mod special de Otilia, fiica vitregă a bătrânului. În timp ce Felix este prins între dragostea pentru Otilia și aplecarea către studiu, Otilia, la rândul ei, oscilează între afecțiunea pentru prosperul și galantul Pascalopol și atracția pentru tânărul, dar neexperimentatul Felix. Roman citadin de tip clasic și balzacian, Enigma Otiliei este, dincolo de povestea de dragoste a celor doi tineri protagoniști, o frescă a burgheziei bucureștene de la începutul secolului XX, aparținând unuia dintre cei mai mari critici și istorici literari români.
 • David Nicholls – O zi – 22.03.2017

15 iulie 1988. Emma și Dexter se întâlnesc pentru prima oară în noaptea de după absolvirea universității. A doua zi, fiecare va porni pe propriul drum. Unde vor fi în această zi peste un an? Dar peste doi? Și în fiecare an care va urma? Em și Dex, Dex și Em – speranțe și oportunități ratate, zâmbete și lacrimi, certuri și împăcări, succese și eșecuri – o relație dezvăluită prin frânturi de viață surprinse în aceeași zi de 15 iulie.
Douăzeci de ani, doi oameni. O zi.
Inteligent, amuzant, plin de compasiune și de învățăminte și, pe alocuri, insuportabil de trist…” The Times
Cele două personaje sunt creionate cu atâta forță și dureroasă exactitate, cu atât de mult realism, încât, la final, ai sentimentul că ți-au devenit la fel de familiare ca niște prieteni buni. E aproape imposibil să găsești toate acestea într-o carte și să nu recunoști extraordinarul talent al scriitorului care le-a creat.” The Guardian
O lectură emoționantă… Nicholls este expert în surprinderea vârstei tinereții, a primei iubiri, a suferinței din dragoste și a traseului complicat și haotic al legăturilor romantice…” News of the World
 • Cella Serghi – Gențiane – 29.03.2017

În „Gențiane”, Cella Serghi spune povestea Radei Ionac, personaj asemănător din multe puncte de vedere cu Diana Slavu, eroina din Pânza de păianjen. Tânără de origine modestă, Rada muncește din greu – este asistentă medicală într-un spital, slujnică în casele unor doamne cu stare – ca să-și poată finaliza studiile și să devină regizor. Pentru a-și împlini visul, este nevoită să accepte compromisuri și să facă față prejudecăților celor din jur. Ca toate personajele feminine ale Cellei Serghi, Rada se îndrăgostește și suferă din iubire, îi admiră și îi disprețuiește pe bărbați. În final însă, fericirea nu vine din poveștile de dragoste pe care le trăiește, ci din împlinirea personală.
 • Virginia Wolf – Noapte și zi – 05.04.2017

„Cred ca niciodata scrisul nu mi-a produs atata placere ca atunci cand am scris ultima parte a romanului «Noapte si zi».“ – Virginia Woolf
„Noapte si zi este libretul perfect al unei opere clasice in maniera comica, dar melancolica a lui Mozart, cu un oarecare adaos de disonante stilistice – cum sta bine unui text modern.“ – Jane Marcus
„Romanul acesta imi pare a fi un exercitiu deliberat clasicizant. Contine tot ceea ce a caracterizat proza romanesca engleza in ultimii o suta cincizeci de ani: incredere in relatiile personale, recursul la scene umoristice secundare, accentul pe diferentierile sociale nesemnificative.“ – E.M. Forster
 „Virginia Woolf a fost o mare scriitoare. Vocea ei este unica, la fel ca stilul ei. Opera ei exercita o influenta activa asupra scriitorilor si una subtila asupra a ceea ce ne-am obisnuit sa asteptam de la literatura moderna. […] A fost o inovatoare care a redefinit romanul si a deschis calea evolutiilor sale ulterioare.“ – Jeanette Winterson
 • Lev Tolstoi – Anna Karenina (vol. 1) – 12.04.2017

Considerat de William Faulkner cel mai bun roman al tuturor timpurilor, Anna Karenina este povestea a două cupluri din aristocrația rusă care întruchipează pentru Tolstoi două ipostaze diferite ale vieții amoroase și de familie. Fermecătoarea Anna Karenina, măritată de tânără cu un bărbat rigid și rațional, descoperă iubirea carnală, pătimașă alături de chipeșul Aleksei Vronski, pentru care acceptă în cele din urmă să-și părăsească soțul și copilul.
Spre deosebire de Anna și amantul ei, uniți printr-o pasiune aproape fatală, Kitty Scerbațkaia și Konstantin Levin trăiesc o poveste de iubire idilică. După un început dureros – Kitty a fost respinsă de Vronski în favoarea Annei după ce ea însăși refuzase cererea în căsătorie a lui Levin -, cei doi se regăsesc, învingându-și fiecare mândria rănită. Cu măiestria sa psihologică și stilistică neegalată, Tolstoi construiește întregul roman pe contrastul dintre aceste două concepții de viață și pe modul în care ele se inserează în țesătura morală a societății ruse din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

Cartea Anna Karenina de Lev Tolstoi poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

 • Lev Tolstoi – Anna Karenina (vol. 2) – 19.04.2017

Odată ce a decis să-și părăsească soțul și copilul, tânăra și frumoasa Anna Karenina nu se mai poate întoarce la viața respectabilă pe care a dus-o înainte în înalta societate.
Trăindu-și intens iubirea totală pentru Vronski, pleacă împreună cu el, mai întâi în străinătate, apoi la moșia lui de la țară. Cu timpul însă, izolată și respinsă de aproape toată lumea, lipsită de preocupări autentice și, mai ales, conștientă că dragostea lui Vronski pentru ea slăbește, Anna e tot mai mistuită de gelozie și de neputință și nu găsește ieșire din situația ei decât aruncându-se sub roțile trenului.
În contrast cu ea, Kitty Levina înflorește în căsnicie, dedicându-se rolurilor tradiționale de mamă și stăpână a casei și lăsându-i soțului ei libertatea de a-și urma interesele intelectuale și practice. Dragostea lor plină de înțelegere este idealul pe care Tolstoi îl opune destinului tragic, de neuitat, al Annei Karenina.

Cartea a fost menționată în Top 10 cărți clasice memorabile

Cartea Anna Karenina de Lev Tolstoi poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librex.ro, librarie.net

Roman a cărui acțiune se desfășoară pe mai mult de șase decenii, SOMERSET urmărește destinul a trei familii – Toliver, Warwick și DuMont –, surprinzând cu minuție fiecare aspect al migrației către Texas, al sclavagismului și al Războiului Civil American.
Silas Toliver și Jeremy Warwick, prieteni foarte buni, fiii mai tineri ai unor bogați proprietari de plantații, se pregătesc să părăsească ținutul Carolinei de Sud, mânați de perspectiva unei vieți mai bune pe tărâmul făgăduinței.
Dar, printr-un concurs de împrejurări, Silas este silit să se însoare cu Jessica Wyndham, fiica unuia dintre cei mai înstăriți plantatori din zonă, o ființă îndărătnică, susținătoare ferventă a mișcării aboliționiste, hotărâtă să-și impună voința cu orice preț.
Cu talentul său bine cunoscut, Leila Meacham, autoarea bestsellerului TRANDAFIRI, construiește o nouă narațiune despre familie, iubire, tragism și pierdere, dar și despre năzuințe și despre sacrificiul pe care oamenii sunt pregătiți să îl facă pentru a-și împlini visul.

Cartea a fost menționată în Top 10 eroine remarcabile din cărțile historical

Face parte din seria romanelor de ficțiune scrise de celebra scriitoare britanică. 
Este o carte sfâșietoare, care te duce înapoi, în timp, într-o Europă devastată de război, pe urmele unei povești de iubire de mult apuse.
Personajul principal, Julia Forrester descoperă un jurnal vechi și pleacă în căutarea bunicii ei, pentru a afla adevărul despre o iubire care aproape că a distrus Wharton Park, domeniul familiei unde bunicul ei cultiva plante exotice.
Astfel, Julia este purtată înapoi în timp, în lumea Oliviei și a lui Harry Crawford, un tânăr cuplu, al cărui destin se va răsfrânge în chip tragic asupra generațiilor viitoare.
 • Bel-Ami de Guy de Maupassant – 11 septembrie 2017

Cel de-al doilea roman al lui Guy de Maupassant spune povestea lui Georges Duroy de Cantel, poreclit „Bel-Ami” de către admiratoarele sale, un tânăr ambițios și fără scrupule, și a ascensiunii sale sociale în Parisul de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Departe însă de a fi un simplu roman de dragoste, Bel-Ami este un roman de moravuri, o carte despre bani, sex și putere, o satiră a lumii finanțelor, afectată de scandalurile provocate de ciocnirea dintre afaceri și politică, dar și a lumii jurnalismului. Bel-Ami este cel mai bun roman al lui Maupassant și unul dintre cele mai citite romane franceze din toate timpurile.

Cartea a fost menționată în Top 10 cărți clasice memorabile

Cartea Bel-Ami de Guy de Maupassant poate fi comandată pe libris.ro, elefant.ro, cartepedia.ro, carturesti.ro, librarie.net

 

Insula Cefalonia este un colț de lume idilic, populat cu oameni care trăiesc după obiceiuri străvechi, într-o pace și armonie ce par de neclintit. Peste ea se abate însă războiul și, în 1941, debarcă aici trupele italiene. Astfel, mai multe personaje sunt prinse în vârtejul amețitor al istoriei. Printre ele, Pelagia, o tânără frumoasă și încăpățânată, și cei doi bărbați care doresc să o cucerească: Mandras, un pescar blând devenit partizan, și căpitanul Corelli, un fermecător ofițer italian, îndrăgostit iremediabil de Pelagia.
Beneficiind de o ecranizare celebră, cu Nicolas Cage și Penelope Cruz în rolurile principale, Idila căpitanului Corelli este „un roman emoţionant, plin de umor, ce pendulează cu fineţe între bucurie şi tristeţe, vieţi personale şi istorie…” (The Observer)

 

Un roman „al educației sentimentale”, având ca temă centrală iubirea dintre proaspătul doctor în litere Jim Marinescu și tânăra absolventă de liceu Vera Policrat, iubire care se împlinește prin căsătorie.
Însă CARTEA NUNȚII nu e doar un roman de dragoste, ci și o radiografie a școlii românești în perioada interbelică, în care accentul cade pe relația profesor–elev. 
Cartea reliefează societatea modernă, în plin proces de civilizare și de înnoire în plan social, economic și tehnologic, care învinge definitiv familia ciudată, tributară unor dogme nefericite.

 

Seria Love Story 

1. Poveste de iubire –  Love Story – 1970
2. Povestea lui Oliver – Oliver’s Story – 1977
Oliver Barrett IV, un tânăr provenind dintr-o familie aristocratică, student la Harvard și vizând o carieră în domeniul dreptului… Jenny Cavilleri, o frumusețe sarcastică, aparținând clasei muncitoare, care studiază muzica la Radcliffe… 
Fără nimic în comun în aparență, Oliver și Jenny sunt spirite înrudite din lumi complet diferite. Iar iubirea lor sfidează orice obstacole, dar e sortită să se sfârșească prea curând…
Au trecut doi ani de când a pierdut-o pe Jenny, iar Oliver crede că nu va mai iubi niciodată. Apoi, într-o zi, Marcie, frumoasă și misterioasă, intră în lumea lui… și deodată viitorul dezvăluie promisiunea unei noi iubiri…
Două romane emoționante, două ecranizări de excepție: LOVE STORY, cu Ali MacGraw și Ryan O`Neal, și OLIVER`S STORY, cu Ryan O`Neal și Candice Bergen, și o replică ce rămâne în mintea și inima cititorilor: „Iubirea înseamnă să nu fii nevoit vreodată să spui că îți pare rău”.
Căsătoria posibilă a Nandei Brookenham creează agitație în cercul său de cunoștințe, dând naștere la pronosticuri și la manevre tactice subtile.
Alesul va fi oare domnul Vanderbank, un tânăr economist și înalt funcționar guvernamental, de care e interesată sentimental inclusiv mama ei, sau domnul Mitchett, un în­treprinzător inteligent, extrem de bine situat material și aparent fără complexe?
Și care este rolul bătrânului domn Longdon, cel care pare să nutrească încă o pasiune pentru defuncta Lady Julia, bunica Nandei pe linie maternă, și care o ia pe Nanda sub aripa sa protectoare?

 

PODURILE DIN MADISON COUNTY ni-i prezintă pe fotograful Robert Kincaid, un spirit liber pornit în căutarea podurilor acoperite din ținutul Madison, și pe Francesca Johnson, soție de fermier, care așteaptă împlinirea unui vis adolescentin.
Două destine pecetluite de o iubire atât de intensă, încât schimbă definitiv viața personajelor.
Legendara lor poveste de dragoste a devenit o ecranizare de excepție, cu Clint Eastwood și Meryl Streep în rolurile principale.
Firul epic continuă în romanul ÎNTOARCEREA ÎN MADISON COUNTY. Sub impulsul amintirilor, singurele ce-i alină viața de călător solitar, Robert pornește la drum căutând ceva care să dea sens existenței sale…
Ducând ea însăși un trai singuratic, Francesca se hrănește cu amintirea străinului rătăcitor și-și jură să-l găsească…
Două romane tulburătoare, care sondează profunzimile iubirii, ale firii omenești, ale existenței înseși.

 

Marianne Dashwood nu face un secret din sentimentele ei, iar atunci când se îndră­gostește de John Willoughby, un tânăr galant, dar nepotrivit pentru ea, ignoră avertismentul surorii sale, Elinor, care îi atrage atenția că purtarea ei impulsivă o face vulnerabilă la bârfe și calomnii.
Între timp, Elinor, întotdeauna sensibilă la convențiile sociale, se străduiește să-­și ascundă propria dezamăgire în dragoste, chiar și de cei apropiați.
Trăindu­-și fie­care experiența de iubire – și riscul de a o pierde –, cele două surori învață că trebuie să combine rațiunea cu sensibilitatea dacă vor să găsească fericirea personală într­-o lume în care statutul social și banii guver­nează regulile iubirii.

Cartea a fost menționată în Top 8 cărți clasice care ne-au încântat, scrise de femei

 

 • Necunoscuta de la Wildfell Hall – 28.03.2018

(The Tenant of Wildfell Hall)

Anne Brontë

Traducere: Andrei Bantaș

509 pagini

Este un roman clasic celebru, unul dintre primele romane feministe, redând foarte realist condiția femeilor în secolul al nouăsprezecelea.
Necunoscuta de la Wildfell Hall este un roman plin de forță și pasiune despre dragoste, păcat, religie și trădare.
Cartea descrie dezintegrarea căsniciei dintre Helen Huntingdon, misterioasa chiriașă a conacului Wildfell Hall, și soțul ei desfrânat și alcoolic. Dezamăgită, Helen îl părăsește pentru a-și proteja fiul de influența nefastă a tatălui  și, sfidând convențiile, își câștigă singură existența ca artist. În timp ce se ascund la Wildfell Hall, îl cunoaște pe tânărul Gilbert Markham, care se îndrăgostește de ea.
Povestea lor de iubire pare totuși să nu se poată împlini, pentru că Helen nu este liberă să se mărite, iar Gilbert pleacă prea mult urechea la zvonurile răuvoitoare răspândite despre ea. Numai că timpul așază lucrurile și scoate adevărurile la iveală…
Roman cu intense tușe feministe, Necunoscuta de la Wildfell Hall afirmă cu tărie drepturile femeilor în fața abuzului psihologic la care le supune căsnicia victoriană și, grație stilului realist și îndrăzneț al autoarei, și-a câștigat un binemeritat loc în literatura engleză.

 

 • Climate de André Maurois – 04.04.2018

 (Climats – 1928)

Philippe Marcenat, fiul unor burghezi convenționali și rigizi, se îndrăgostește cu pasiune de frumoasa Odile Malet și se căsătorește cu ea, în ciuda ostilității părinților săi. Dar căsnicia este un eșec.
Recăsătorit cu Isabelle de Cheverny, opusul absolut al lui Odile, deși o iubește, o supune chinurilor pe care el le-a încercat cândva.
Povestea unui dublu eșec conjugal, CLIMATE, roman de o finețe psihologică excepțională, scris într-un limbaj admirabil, este cartea cea mai faimoasă și mai reprezentativă pentru talentul de romancier al lui André Maurois.

 

 • Curcubeul de DH Lawrence – 11 aprilie 2018 

(The Rainbow – 1915)

URCUBEUL de D.H. Lawrence spune povestea a trei cupluri, din trei generații ale familiei Brangwen, începând cu anii 1840 până în primii ani ai secolului XX.
Preocuparea esențială a lui Lawrence o reprezintă viața pasională a personajelor sale, relațiile sexuale și psihologice complexe dintre bărbați și femei, lupta individului pentru împlinire în cadrul căsniciei și în contextul schimbării circumstanțelor sociale, proces care se dovedește a fi tot mai dificil de-a lungul generațiilor.
În 1915, reprezentarea sinceră a sexualității în CURCUBEUL a provocat scandal, romanul fiind acuzat de obscenitate și interzis aproape imediat după publicare. Astăzi este recunoscut ca unul dintre romanele clasice englezești ale secolului XX.

 

(Gone with the wind – 1936)

Cu acțiunea plasată pe fundalul dramatic al Războiului Civil american și al Reconstrucției, PE ARIPILE VÂNTULUI este o poveste de neuitat despre iubire și pierdere, despre o națiune divizată de pasiuni mortale și al cărei destin va fi schimbat pentru totdeauna.
Mai presus de toate, este povestea frumoasei și lipsitei de scrupule Scarlett O’Hara și a galantului aventurier Rhett Butler, două dintre cele mai celebre personaje din istoria literaturii anglo-americane de la Romeo și Julieta, eroii lui Shakespeare.
Un roman pasionant, plin de viață, care le va stărui în minte cititorilor mult timp după ce au întors ultima pagină.

 

(Gone with the wind – 1936)

Imensă frescă a Războiului de Secesiune, PE ARIPILE VÂNTULUI dă viață unui șir de personaje care trăiesc tragedia dispariției unei lumi și a instaurării brutale a unor alte norme și relații de viață. 
Pe fundalul frământărilor și al prefacerilor aduse de război și de perioada postbelică, își poartă destinul eroii cărții – frumoasa, strălucitoarea și neîndurătoarea Scarlett O’Hara; Rhett Butler, cu personalitatea sa fascinantă; blânda și devotata Melanie și Ashley Wilkes, care nu izbutește să-și mai găsească locul în lumea de după război.
„Fascinant, de neuitat! O carte remarcabilă și spectaculoasă, o carte ce nu va fi nicicând uitată.“

 

(Gone with the wind – 1936)

Roman vândut în peste 30 de milioane de exemplare, câștigător al premiului Pulitzer și National Book Award.
„Fără îndoială, unul dintre cele mai remarcabile romane de debut scrise de un autor american. Și unul dintre cele mai bune romane scrise vreodată.“ The New York Times

Cartea a fost menționată pe primul loc în Top 8 cărți clasice care ne-au încântat, scrise de femei și în Top 10 eroine remarcabile din cărțile historica-romance

 

 

Cărțile apărute în Colecția Cele mai frumoase romane de dragoste se pot comanda pe libris.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, carturesti.ro

 

42 Comments

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *